Stiti, probabil, ca
fructele si legumele sunt bune pentru dumneavoastra. Dar stiati ca acelasi lucru se poate spune despre
nuci si ciocolata?
De unde va proni hrana in anul 2020? Din laborator? Din natura? Sau poate va fi o combinatie intre cele doua variante. Credeti-ma, va ti confrunta cu aceasta problema mult mai des si mai curand decat v-ati putea imagina.
Ce s-a intamplat pana acum? Natura nu este perfecta, de asta suntem constienti. Fructele si legumele nu cresc tot anul, in general, se strica repede si, de multe ori, arata ingrozitor. Cerealele erau amare,
untul nu putea fi luat proaspat din frigider si intins pe felia de paine. Asa ca omul a decis sa dreaga putin natura. Fructele si legumele sunt culese acum inainte de a fi coapte si sunt aduse la maturare artificial. Din cereale, au fost inlaturate substantele amare. Untul a fost modificat pentru a putea fi lesne intins pe paine, adaugandu-i-se alte substante.
Deci totul este in regula? Bineinteles ca nu, deoarece oamenii sunt ingrati. Fructele maturate artificial le par fara gust, cauta din ce in ce mai mult
paine naturala si isi vor untul inapoi. Pentru industria alimentara, aceasta inseamna sa se intoarca la masa de lucru si sa vina cu ceva nou. Asadar, ce este nou? Ei bine, nu se pune nimic in
fructe sau in legume, ci, in schimb, se extrage ceva din ele, si anume acele substante acti care stim ca sunt bune pentru oameni. Din ele se fac, apoi, pastile sau prafuri. Pare sa fie o idee logica. Dimineata, va beti
cafeaua si luati o pastila si, abracadabra, v-ati oferit cele mai importante substante din te, necesare in ziua respectiva.
Marele salt al nutritiei in viitor: reunificarea alimentelor si substantelor acti din te.
Dar acest lucru se poate face chiar mai inteligent. Cafeaua pe care o cumparati poate contine deja necesarul de substante acti din te. Nu mai ati nevoie de pastile. O viziune asupra viitorului? Nu, deoarece, in Statele Unite, exista deja asa ceva, care se numeste "hrana functionala", "hrana medicala" sau "nutraceutice". Daca ti sta de vorba cu un director al unei corporatii din industria alimentara despre acest lucru, ii vor straluci ochii, caci aceasta ar putea fi marea idee de afacere din industria nutritionala. Recunoscuta pentru supele sale, ea ofera, de aproximativ un an, 40 de feluri de mancare ambalata, de la mic dejun la cina, cu livrare la domiciliu. Tensiunea poate fi redusa printr-o combinare, in aceste produse, a substantelor getale acti, nilul colesterolului, scazut, si pot fi oferite mijloace de combatere a diabetului. Potrivit publicatiei Newsweek, opt studii unirsitare pot confirma efectele acestor produse.
Plantele contin 10 000 de substante diferite care pot ajuta la prenirea cancerului si bolilor inimii.
"Hrana functionala" are, probabil, aspecte sale poziti. Poate in cativa ani vom putea combate bolile de inima si
cancerul cu burgeri si chipsuri. Dar nu ar trebui sa supraestimam puterea laboratorului. Cele mai bune arme impotriva bolilor inca mai pot fi gasite in natura. Fructele si legumele nu contin doar o substanta, ci un spectru intreg de substante acti care pot ajuta in combaterea bolilor de inima si preni cancerul. Se spune ca tele contin cel putin 10 000 de substante diferite, poate chiar mai multe. Noi cunoastem doar efectele poziti ale catorva dintre ele; specialistii spun ca acesta este numai inceputul.
Minunea naturii
Industria alimentara are un adrsar foarte puternic. Sa il privim mai indeaproape. Plantele arata destul de simplu, dar inauntrul lor se afla mici miracole, mult prea complexe ca sa poata fi produse de oameni. Ele sunt alimentate de asa-zisele substante acti secundare sau substante bioacti.
Atunci cand mancati fructe sau legume, inghititi si .armata defensiva" continuta de aceste alimente naturale.
Cu aceste substante acti, tele tin la distanta inamicii, atrag insectele binefacatoare, regleaza procesul de crestere si echilibrul hidric si isi controleaza coloritul. Aceste substante secundare devin tot mai importante pentru oameni, deoarece, de fiecare data cand mancati fructe,
legume sau rdeturi, consumati intregul complex. Iar ele au un efect nemaipomenit, deoarece:
a pot contribui la diminuarea riscului aparitiei cancerului
a pot fi benefice inimii, deoarece inhiba producerea radicalilor liberi si pot reduce nilul colesterolului
a pot intari sistemul imunitar
a pot proteja impotriva infectiilor cu micoze, virusi sau bacterii
Partea buna a acestui lucru este ca le puteti gusta. Luati o rosie coapta din gradina si muscati din ea. Va ti gandi, probabil, ca este un alt fel de leguma decat cele de un rosu stralucitor pe care le cumparati de la supermarket.
Natura mai are ceva de oferit: ierburile. Sute de ani, ele au fost folosite eficient in lupta impotriva bolilor si multe dintre ele si-au gasit rolul in medicina. Sa ne gandim numai la digitalina, substanta activa care se gaseste in degetelul-rosu si care se foloseste, de 200 de ani, ca stimulator cardiac.
Remediile naturale sporesc in popularitate in intreaga lume. Americanii cheltuiesc, in prezent, 12 milioane de dolari pe an pe remedii naturale, dublu fata de acum cinci ani. in Germania, se cheltuiesc zece miliarde de marci. Aproape 60 de milioane de americani fac
tratamente bazate pe substante getale acti. in vreme ce discutiile despre minunea medicamentului Prozac fac rumoare in toata lumea, 7,7 milioane de americani folosesc deja alternativa getala a acestuia: un extract dintr-o floare galbena numita sunatoare. Un alt extract, ginkgo biloba (extras din scoarta unui copac), poate proteja, se spune, impotriva pierderilor de memorie si ajuta in batalia impotriva impotentei. Potrivit unui raport din' Newsweek, 10,8 milioane de americani sunt deja conrtiti.
Cornul abundentei substantelor acti continute de te nu poate fi socotit. De la padurile amazoniene, pana la Padurea Neagra, permanent sunt descoperite noi substante, care se spera ca pot preni dirse boli, lupta impotriva lor sau vindeca. Societatea Germana de Nutritie a intocmit o lista cu cele mai importante substante getale acti:
a Carotenoizii (pigmentii). Cei mai importanti sunt betacarotenul, care se gaseste in fructele si legumele de culoare galbena sau portocalie, precum caisele si morcovii, si xantofilul, care se afla in legumele cu frunze rzi, precum spanacul sau varza. Carotenoizii sunt benefici inimii, ajuta sistemul imunitar si lupta impotriva cancerului.
a Fitosterolul. Acesta poate fi gasit, in general, in seminte si in
uleiurile getale. El ajuta la reducerea nilului de
colesterol din sange.
a Saponinele. Ele sunt substante amare care se gasesc in
mazare si fasole. Reduc nilul colesterolului si lupta impotriva cancerului.
a Glucozinolatul. Acesta da gustul tipic mustarului, hreanului si guliei. Lupta impotriva radicalilor liberi si protejeaza impotriva infectiilor.
Polifenolii. Acizii fenolici si flavonoizii sunt exemple ale acestora. Se gasesc cu prisosinta in coaja fructelor,
legumelor si graului. Sunt eficienti in lupta impotriva cancerului si infectiilor si protejeaza inima de radicalii oxidanti.
Ciocolata contine de 20 de ori mai multi polifenoli decat mult recomandata rosie.
a Agentii antivirali. Acestia sunt enzime care inhiba degradarea proteinelor getale. Ei pot fi gasiti in mazare sau fasole. Au un efect antioxidant si reduc nilul de zaharuri din sange.
a Monoterpenele. Sunt eficiente impotriva cancerului. Pot fi gasite in
menta si uleiuri citrice.
a Fitoestrogenii. Pot fi gasiti in boabele de soia, in produsele cereale si in semintele de in. Ei combat cancerul si radicalii liberi.
a Sulfurile. Cel mai reprezentativ este usturoiul, care contine alicina, o substanta activa care scade
tensiunea arteriala si poate aa efect antioxidant.
a Lectina. Ea poate fi gasita in mazare si fasole, precum si in produsele cereale. Poate reduce nilul de zaharuri din sange.