Reprezinta scaderea cantitatii de
zahar din sange (glucoza) sub nilul normal si poate induce o serie de simptome fizice si mentale. Toate celulele organismului au nevoie de glucoza pentru buna lor functionare, in special creierul, de aceea nilul scazut al glucozei are efecte cu rasunet asupra intregului organism.
Hipoglicemia este un simptom frecnt la diabeticii dependenti de
insulina ca rezultat al aportului prea mare de insulina. Tratamentul de urgenta consta in administrarea de glucagon (un hormon) sau glucoza injecila.
La adulti, instalarea tarzie a diabetului este rezultatul unui consum de lunga durata de carbohidrati rafinati, precum
paine alba, produse din faina alba,
orez decorticat si dulciuri. Carbohidratii rafinati si
zaharul sunt digerate si absorbite repede si duc la o crestere rapida a glicemiei. Acest fenomen duce la marirea productiei si secretiei de insulina de catre pancreas, care actioneaza scazand glicemia. Adesea se produce o scadere marcata a glicemiei care afecteaza alti hormoni, precum adrenalina, care incepe sa fie secretata in cantitati mai mari decat cele normale inducand unele dintre cele mai rele simptome ale diabetului.
Hipoglicemia se depisteaza printr-o analiza de laborator cunoscuta sub denumirea de testul tolerantei la glucoza pe nemancate (persoana respectiva nu trebuie sa manance si sa bea nimic timp de circa opt ore inainte de efectuarea testului). Se iau probe de sange pe o perioada de mai multe ore pentru a se dea daca glicemia scade sub un anumit nil.
O alta afectiune, cunoscuta sub denumirea de hipoglicemie reactiva, este recunoscuta de naturopati si medicina alternativa, dar nu este general acceptata de medicina alopata. in acest caz, femeile se confrunta cu simptome neplacute similare celor care apar in hipoglicemie, desi nu sufera de
diabet si glicemia este in limite normale. Se presupune ca in aceste cazuri nilul glicemiei fluctueaza frecnt intre anumite limite stranse, dar nu se poate pune un diagnostic daca nu se face analiza sangelui chiar in momentul scaderii glicemiei. Se presupune ca stresul, consumul exagerat de carbohidrati si cafeina,
alergiile alimentare si fumatul sunt cauze care contribuie la aceasta stare.
Femeile care sufera de hipoglicemie pot aa unele sau mai multe din simptomele prezentate mai jos. Acestea se instaleaza brusc si de obicei apar inainte de micul dejun, la cateva ore dupa masa, dupa efort fizic sau din cauza stresului emotional. Simptome mentale: confuzie, uitare, lipsa de concentrare. Simptome emotionale: nerabdare, iriilitate, proasta dispozitie, crize de
plans, depresie, anxietate, fobii, ganduri suicidale, sentimentul ca
viata nu are sens sau rost. Simptome nervoase: dureri de cap, ameteala, tremuraturi, amorteli, lesin,
dere incetosata,
spasme musculare, sensibilitate la lumina.
Simptome fizice:
oboseala sau epuizare, balonare, dureri abdominale, dureri musculare si articulare, insomnie, dureri de spate, diaree, transpiratii reci, palpitatii, senzatie de foame.
Simptomele premenstruale ( ina 44) si bufeurile din
menopauza ( ina 214) sunt uneori asociate cu hipoglicemia.
tele trebuie folosite conjugat cu masurile alimentare, iar renirea la normal depinde de tratarea intregului organism. Cereti sfatul unui fitoterapeut si intre timp incercati urmatoarele:
te cu efect asupra sistemului nervos si sedati pentru stres: valeriana, gura-l tipul ui sau ovaz, sub forma de suc proaspat sau lete. Evitati alcoolul.
Tonice pentru sustinerea glandelor suprarenale: Panax Ginseng sau ginseng siberian, unul din ele, 5 ml de elixir de trei ori pe zi.
Urzica se foloseste adesea in tratarea hipoglicemiei, sub forma de ceai, o cana de trei ori pe zi sau suc, o lingura de doua ori pe zi. Lemnul dulce chinezesc (Gan Cao) are reputatia de a reface nilul hormonal si este un adaus important la aceasta formula.
Ciumareaua are reputatia de a reechilibra nilul insulinei.