Regim atoxic obligatoriu. Se beau
sucuri de varza, morcovi, ceapa, zmeura, afine, in loc de apa. Apa argiloasa se ingereaza inaintea celor trei mese cu ora.
Se consuma orez, gris, cas,
branza de vaci, fructe, afine, castane, mere, nuci, alune.
Dupa doua-trei zile,
diareea dispare.In cazul bolilor diareice grave, cum este dizenteria, se fac clisme dimineata si seara.
Cataplasmele reci si groase se aplica pe abdomen, cu o durata de patru ore, intre mese. Cea de seara se lasa pana dimineata, cand se arunca.
Apa argiloasa se bea cu o jumatate de ora inaintea meselor de dimineata si seara.
Pentru alte boli diareice, tifos,
febra tifoida, se aplica acelasi tratament, insa sub supraveghere medicala, apa argiloasa fiind un adjuvant alaturi de medicamente.
Diareea la copii, manifestata prin aparitia scaunului lichid, se poate datora cauzelor de mai sus, dar si parazitozelor.
Diareile infectioase, datorate unor germeni si microbi patologici care irita mucoasa intestinala, secreta toxine, modifica flora intestinala si fac imposibila
digestia si adsorbtia.
Diareea si
dizenteria provoaca deshidratarea si
slabirea organismului, urmate de
oboseala accentuata.
Pudra de argila, ca si in cazul descris mai sus, adsoarbe gazele, neutralizeaza toxinele, fiind puternic antiparazitara, zadarnicind culturile microbiene, pe care le ucide, si activeaza eliminarea materiilor fecale.
La copii,
argila se ia sub forma de apa argiloasa, preparata cu apa de pe tarate.
Cura este de o lingurita pe zi, la 24 de ore, pana la un an, iar intre 1 si 12 ani, se administreaza doua lingurite de argila la 24 de ore, crescand in functie de varsta pana la patru lingurite pe zi. Acestea se dau inaintea meselor cu ora.
Silicatii de aluminiu, componenti ai rocii de argila, adsorb toxinele care produc diareea. Silicatii de aluminiu sunt cei care trateaza fermentatiile intestinale anormale, adsorbind gazele, toxinele si bacteriile. intr-un mediu fluid, silicatii de aluminiu indeparteaza un mare numar de bacterii si adsorb toxinele holerei, tifosului, dizenteriei,
bacteriile de putrefactie si cele proteolitice