Este elementul (ion-cation) preferat al lichidelor organismului (sange, lichid interstipal moi putin in celule).
Dintre
sarurile minerale el este consumat de om cel mai mult si se gaseste in majoritatea alimentelor si, in special, in asa-zisa "sare de bucatarie" {Na CI).
Produsele bogate in sodiu sunt cele la care insusi omul il adauga abundent la preararea lor, in special la saramuri, acrituri, conserve, branzeturi, salamuri,
carne si peste sarat, dar el exista si in unele structuri in care este, in mod natural, mai concentrat, cum este
apa minerala, crustaceele, algele marine etc.
In general, produsele animale au aproximativ 200 250 mg Na/lOOgr (carne de vita, peste, pasare, ou), iar vegetalele, cele proaspete, cu mult sub lOOmgNa/lOOgr.
Dintre acestea, unele produse vegetale au sodiu (legumele uscate, semintele) mai mult decat cele animale,
fructele and un procent de sodiu foarte scazut (in jur de 10 mg Na/lOOgr).
Sunt ape
minerale ce contin cu mult mai multa clorura de sodiu, decat apa obisnuita de baut (aproximativ, 10 mg Na/l), dar, in acelasi timp, altele contin mai putin de atat.
Nevoia zilnica de clorura de sodiu este de aproximativ 5 9 gr (serul fiziologic are 9 gr/l de NaCl, iar in sange se afla in plasma, in cantitate de 3,6 gr/l).
Alta data clorura de sodiu era consumata zilnic, la un nivel cu mult mai mare (15 20 gr), dar astazi fiind cunoscuta legatura unui consum crescut (uneori abuziv) cu unele maladii cronice, respectiv cu unele grave, datorate tulburarilor meolismului apei a facut ca acest consum de sare, prin produsele alimentare sau prin el insusi, sa se recomande a fi mai scazut
Nevoia zilnica minima este de aproximativ 2 5 gr/zi.
El este cationul major in plasma si in lichidul extracelular, lipsa sau pierderea sa, hiperconsumul sau retentia de clorura de sodiu se pune pe seama diferitelor cauze si este exprimata prin hipo sau hipematremie, cu fenomenul clinic de dezhidratare sau respectiv de retentie de apa (edeme).
De asemenea, impreuna cu cationul potasiu (K) sunt elementele de baza care intervin in consumul de apa, dintre celule si lichidul spatiului extracelular, un rol important in acest schimb and-o si presiunea osmotica dintre celule si acest mediu.