Proces prin care un grup ganglio-nar sau un ganglion sint interesati, fie inflamator, fie neoplazic.
Adenopatia este satelila (regionala) pentru ca este afectat grupul ganglionar spre care se dirijeaza drenajul limfatic al unui anumit teritoriu care prezinta leziunea primara. Adenopatia satellta infla-matorie acuta se caracterizeaza prin ganglioni sau grup ganglionar mariti de volum, durerosi la palpare. Ganglionii pot adera unii la altii si pot adera la piele. Diagnosticul de adenita inflamatorie este mult favorizat de descoperirea leziunii primare : eroziune tegumen-tara, plaga suprainfectata etc. Tratamentul se adreseaza leziunii primare care trebuie aseptizata. Pentru adenopatia dureroasa folosim
comprese reci, antibioterapie dirijata dupa antibiograma. Se indica Incizie si drenaj daca adenita este supurata.
Adenopatia satellta inflamatorie cronica se intllneste atit in
infectiile cronice nespecifice cit si in cele specifice (sifilis, tuberculoza), in acest caz ganglionii sint mariti de volum, au consistenta mai ferma, au o oarecare sensibilitate, dar au mobilitate pastrata si nu sint aderenti de tegumente.
Adenopatia satelita neoplazica apare ca urmare a invaziei ganglionilor regionali cu celule neoplazice plecate din
tumora primitiva (neoplasm mamar sau digestiv). Pentru
cancerele profunde adenopatia nu poate fi vazuta decit prin limfografie, fie cu lipjodol ultra-fluid, fie printr-o limfografie izotopica. Ganglionii vizualizati limfografie sint ganglioni ncinvadati.
Descoperirea adenopatiei satelite neoplazice are o deosebita importanta pentru prognosticul si tratamentul bolnavului. Valoarea adenopatiei satelite (marimea ganglionilor, confluenta lor, aderenta la tegumente) reprezinta, impreuna cu tumora primara si cu metastazele la distanta, criterii de clasificare stadiala pentru majoritatea localizarilor cancerului pe organe. Din acest punct de dere, adenopatia este notata cu No, atunci cind ea nu se poate decela clinic prin palpare ; cu N|, cind ganglionii sint mici, duri, mobili, neaderenti de piele sau tesuturi, nedurerosi ; cu N2, cind ganglionii sint confluenti intr-o masa ganglionara cu mobilitate relativa ; si cu N3, o masa ganglionara fixa, aderenta la piele si tesuturile incinate. Pentru stadiile No si Ni se mai poate adauga simbolul + sau , ceea ce inseamna invazie microscopica existenta sau absenta. Astfel N,- se traduce prin ganglion palpabil dar neinvadat, iar N0+ prin ganglion nepalpabil dar metastazat microscopic.
Tratamentul adenopatiei satelite neoplazice se face odata cu tratamentul chirurgical al tumorii primare, prin extirpare in bloc. Odata cu ganglionii se extirpa si tesutul celulograsos periganglio-nar. Procedeul poarta numele de evidare ganglionara. Asupra unei adenopatii satelite de origine necunoscuta se practica
biopsie ganglionara pentru a se sili cu precizie natura acesteia. in cazul unei
tumori primiti,
biopsia ganglionara se poate practica fie inaintea interntiei pentru tumora primitiva, in derea silirii extensiei limfatice regionale a tumorii, fie intraoperator (biopsie extem-poranee).