Amigdalita:
a dureri foarte intense in gat, cu amigdale rosii, marite ca lum; pe amigdale poate exista o secretie sau pot aparea pete albe.
a ganglionii limfatici submandibulari, mariti ca lum si durerosi.
a
febra usoara si
cefalee ce insotesc celelalte simptome.
Abcesul amigdalian:
a in afara de inflamarea amigdalelor, dureri severe spontane si la palpare in regiunea palatului moale, seului bucal si dificultati la deglutitie.
a rbire foarte alata, ca si cand copilul ar rbi cu gura plina de piure de cartofi, procata de
edemul asociat abcesului.
CHEMATI MEDICUL
a copilul dumneaastra are simptome de amigdalita.
a copilul dumneaastra are
amigdalita si incepe sa hipersaliveze sau sa aiba dificultati de respiratie, ce pot indica un abces amigdalian.
a copilul dumneaastra are
tulburari de respiratie noaptea, respira zgomotos sau are episoade de apnee de
somn (respiratia copilului se opreste pe perioade foarte scurte, in timpul somnului); aceste simptome pot indica probleme ale glandelor adenoide sau
hipertrofia amigdalelor.
a copilul dumneaastra are frecvent episoade de amigdalita; poate fi indicata interventia chirurgicala.
a copilul dumneaastra nu raspunde la antibiotice si are febra sau dureri, precum si pete albe sau o secretie pe amigdale; aceste simptome pot indica mononucleoza sau o alta infectie.
Amigdalele sunt mase de tesut limfatic localizate in partea din spate a cavitatii bucale. Ele produc
anticorpi destinati sa ajute copilul sa combata
infectiile respiratorii. Cand aceste tesuturi se infecteaza la randul lor, afectiunile poarta numele de amigdalita.
Amigdalita afecteaza cel mai frecvent copii intre 3 si 7 ani, cand este posibil ca amigdalele sa joace rolul cel mai activ in combaterea infectiilor. Insa, pe masura ce copilul creste, amigdalele se atrofiaza, iar infectiile devin mai putin frecvente. De obicei, amigdalita nu este grava, cu exceptia cazurilor in care se dezlta un abces amigdalian. In astfel de cazuri, edemul poate fi suficient de sever pentru a bloca respiratia copilului dumneaastra. Alte complicatii pot fi infectiile auriculare secundare (
otita medie) si problemele glandelor adenoide.
CAUZE
Majoritatea infectiilor si abceselor amigdali-ene la copin de varsta scolii primare sunt procate de streptococ, aceeasi bacterie ce proaca si
faringita streptococica. Uneori, virusurile guturaiului sau gripei pot, de asemenea, proca amigdalita,
TRATAMENT
Pentru a controla amigdalele copilului dumneaastra, puneti-i pe limba coada unei linguri si rugati-] sa spuna "aaaa" in timp ce indreptati o lumina spre partea din spate a cavitatii bucale. Daca amigdalele au o culoare rosu-viu si sunt inflamate, luati legatura cu pediatrul dumneaastra.
MEDICINA CONVENTIONALA
Pediatrul va examina amigdalele copilului dumneaastra si va face o cultura faringiana, pentru a verifica existenta faringitei streptococice. Pentru a decela un abces amigdalian, medicul va examina amigdalele si palatul moale. Daca descopera un abces, acesta ar putea fi drenat. intr-o infectie sau un abces de origine streptococica, medicul va prescrie un antibiotic precum
penicilina sau eritromicina. Asigurati-va ca ati dat copilului tratamentul in intregime; daca nu este tinut sub control, Streptococul poate proca afectiuni autoimune grave, precum nefrita sau
reumatismul articular acut. Pentru calmarea durerilor, medicul poale recomanda si paracetamol. (Nu dati copilului dumneaastra aspirina, care a fost asociata cu sindromul Reye) Cazurile severe pot justifica amigdalectomia ( Prevenire, jos, dreapta),
MEDICINA ALTERNATIVA
Unele terapii alternative sunt eficiente in ameliorarea simptomelor de amigdalita. Insa, in primul rand, fiti siguri ca faceti o cultura faringiana pentru a exclude faringita streptococica, afectiune ce trebuie tratata cu antibiotice. Un abces amigdalian trebuie tratai de un practician al medi-cinei conventionale inainte de a incerca orice metoda alternativa.
MEDICINA CHINEZA
Un practician al medianei chineze poate recomanda presopunctura pentru calmarea durerilor in gat sau
acupunctura pentru combaterea amig-dalitei cronice. Fitoterapeutii pot recomanda remediul, eliberat fara prescriptie medicala, pulbere de caprifoi si forsythia, care se crede ca ajuta la calmarea durerilor in gat, in primele stadii ale amigdalitei.
FITOTERAPIA
Pentru a reduce inflamatia, fitoterapeutii sugereaza consumul unui
ceai din turita (Galium spp.Y. adaugati 1 Igt. ta uscata la 1 ceasca apa clocotita. O
gargara din
salvie (Salvia officinalis) are reputatia de a ajuta la combaterea infectiei: adaugati 2 lingurite in apa clocotita si lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Lasati copilul sa faca gargara cu ceai (cat de cald il poate tolera) timp de 5 minute, de mai multe ori pe zi.
HOMEOPATIA
Dupa ce a determinat natura acuta sau cronica a amigdalitei de care sufera copilul dumneaastra, un
homeopat poate recomanda unul dintre urmatoarele remedii: pentru amigdale inflamate, Belladonna, Hepar sulphuris sau Mercurius vivus; pentru amigdale marite ca lum in mod cronic, Baryta carbonica sau Calcarea carbonica.
OSTEOPATIA
Osteopatii trateaza amigdalita si
abcesele amig-daliene prin aceleasi terapii medicamentoase si chirurgicale oferite de practicienii medicinei conventionale, insa pot incerca de asemenea si tehnici de manipulare a tesuturilor moi, pentru stimularea drenajului limfatic.
CE PUTETI FACE ACASA
a O gargara cu apa sarata poate ameliora durerile in gat. Dizolvati 1 Igt. sare intr-un pahar cu apa calda si lasati copilul sa faca gargara ori de cate ori este neie pentru calmarea durerilor.
A inghetata sau
iaurtul inghetat, in special dupa amigdaleclomie, calmeaza durerile in gat si linistesc copilul.
a Un umidificator cu vapori reci creste umiditatea in camera si calmeaza durerile in gat ale copilului. Directionati vaporizatorul in partea opusa copilului, astfel incat sa nu-i pulverizeze vapori direct in fata si schimbati-i hainele daca se umezesc.
PREVENIRE
Amigdalectomia, extirparea chirurgicala a amig-dalelor, este efectuata mult mai rar in zilele noastre decat in trecut. Actualmente, in general, medicii recomanda operatia numai in cazurile severe, cum sunt cele in care abcesul amigdalian are caracter recidivant. Daca se recurge la interventia chirurgicala, poate fi neie de spitalizarea copilului timp de 1-2 zile, iar durerile in gat r persista timp de 4-5 zile.