eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Anxietatea


Anxietatea
SIMPTOME


a palpitatii

a senzatie de catastrofa iminenta


a incapacitate de concentrare

a tensiune in muschi; dureri musculare


a diaree

a dureri toracice


a uscaciunea gurii

a transpiratii excesi


a subalimentatie sau supraalimentatie

a insomnie


a iriilitate

a dispnee; hiperntilatie


a pierderea impulsului sexual ( Impotenta)

a La copin de varsta scolara:


a teama de a se desparti de familie

a refuz de a merge la scoala


a teama de straini

a ingrijorare nenecesara

CHEMAT! MEDICUL DACA:
a anxietatea dumneavoastra pare irationala sau mai intensa decat ar justifica-o situatia
a anxietatea dumneavoastra inhiba activitatile normale
a un nil scazut de anxietate persista timp de mai multe saptamani
a simptomele dumneavoastra devin brusc sere sau incontrolabile; este posibil sa suferiti un atac de panica
a anxietatea este insotita de scadere in greutate si protruzia globilor oculari; este posibil sa ati probleme cu tiroida
Aproape toti resimtim anxietate din cand in cand. Atunci cand exista o amenintare de un tip oarecare - anxietatea este normala - legala de modul in care organismul se pregateste sa faca fata pericolului, in circulatia sanguina sunt eliberate adrenalina si hidrocortizonul; ritmul cardiac se accelereaza; respiratia devine superficiala si rapida; muschii se contracta; din ficat se elibereaza glucoza; iar creierul intra in stare de activitate maxima. insa, atunci cand anxietatea nu este legata de o amenintare identificabila sau este mai sera si mai indelungata decat ar fi justificat, ea devine o afectiune clinica, debilitanta si distructiva.
Sunt recunoscute diferite afectiuni de tip anxios. Printre ele se numara fobiile (teama de anumite situatii, precum locurile inchise, sau de anumite lucruri, precum insectele); atacurile de panica (o teama sau tensiune brusc instalata, fara nici o cauza evidenta); nevroza obsesiva (ganduri persistente, irationale, ca teama de contaminare, sau comportamente repetiti, precum rificarea incuietorilor de la usi); sindromul stresului post-tra-umatic (anxietate prelungita dupa un eniment traumatizant); si anxietatea generalizata - sau "li-ber-plutitoare" (o senzatie inexplicabila de teama difuza, ce poate persista luni de zile).
Seritatea afectiunilor de tip anxios poate varia foarte mult; ele pot fi usoare sau complet invali-dante. Incidenta diferitelor afectiuni variaza si ea: de exemplu, fobiile, atacurile de panica si nevroza obsesiva apar mai rar decat anxietatea generalizata (ce afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati). Aceste tulburari devin de obicei observabile in adolescenta sau la varsta de adult tanar si sunt considerabil mai frecnte la adulti decat la copii.
Unele anxietati sunt foarte dificil de tratat; altele raspund bine la medicamente, psihoterapie sau terapii alternati. Ceea ce nu da rezultate este auto-tralamentul cu alcool sau droguri recreati, pentru ameliorarea simptomelor. Multi suferinzi aleg aceasta cale, insa in cele din urma ea nu va face decat sa agraze situatia.

CAUZE
Anxietatea poate fi provocata de un stres identificabil - cum ar fi un accident, un deces in familie, pierderea unei slujbe; in astfel de cazuri, adaptarile la noua situatie, impreuna cu trecerea timpului vor aa un efect de ameliorare. in alte cazuri, stresul este invizibil - o amintire adanc ingropata a unui aspect nefericit sau infricosator al copilariei, ce bantuie dedesubtul constientului si isi face cunoscuta prezenta prin anxietate.
Mostenirea genetica poate predispune anumiti indivizi la anxietate: studiile pe gemeni identici arata ca, daca unul dintre membrii unei astfel de perechi sufera de anxietate, exista cel putin 50 % sanse ca si celalalt sa sufere. Sensibilitatile alimentare pot de asemenea contribui la anxietate, insa trebuie efectuate mai multe cercetari pentru a se confirma aceasta legatura. De asemenea, anxietatea urmeaza deseori unei intreruperi bruste de alcool, tutun sau alte medicamente.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Primul pas este de a exclude posibilitatea ca simptomele sa fie provocate de O boala organica. Printre afectiunile ce produc simptome similare cu cele ale anxietatii sunt hipertiroidia { Tiroida, probleme), hiper- sau hipocalcemia (prea mult sau prea putin calciu), cardiopatia ischemica { Inima, boli de); tahicardia (ritm cardiac rapid - Inima, aritmii) si alte tulburari cardiace. O evaluare amanuntita, efectuata de medicul dumneavoastra, va determina daca oricare dintre aceste afectiuni se afla in cauza.
Daca nu poate fi gasit nici un "vinovat" organic, iar simptomele par disproportionat de intense fata de oricare dintre situatiile cu care va confruntati, tulburarea va fi incadrata in categoria afectiunilor de tip anxios.


TRATAMENT

Anxietatea poate fi tratata cu medicamente conntionale, psihoterapie si multe abordari alternati. O combinatie de metode conntionale si alternati este deseori eficienta.


MEDICINA CONVENTIONALA

Psihoterapia si psihanaliza au ambele scopul de a identifica conflictele si alte stresuri - poate de mult ingropate - ce pot sta la baza anxietatii. Modificarea comportamentala - o terapie ce se concentreaza asupra schimbarii modelelor de comportament - poate ajuta pacientul sa pareze aparitia anxietatii sau sa faca fata acesteia; la fel, terapia cognitiva, ce se concentreaza asupra schimbarii modului de gandire.
Medicamentele sunt utile pentru ameliorarea simptomelor anxietatii si sunt deseori prescrise in combinatie cu alte terapii. Cele mai importante medicamente impotriva anxietatii sunt cele cunoscute sub numele de benzodiazepine; printre acestea se numara lorazepamul, diazepamul, al-prazolamul si clonazepamul. Ele au si dezavantaje: benzodiazepinele provoaca uneori ameteli, irilabilitate, tulburari de echilibru si dependenta. Cu toate acestea, in ultimele decenii ele au inlocuit in mare parte barbituricele, care nu numai ca prezinta un risc clar de provocare a dependentei, ci pot de asemenea reprezenta o amenintare pentru pacientii expusi suicidului. Un alt medicament impotriva anxietatii este buspirona. Ea are mai putine efecte secundare decat benzodiazepinele, insa nu trebuie sa o luati daca ati boli de ficat sau de rinichi; de asemenea, consultati medicul inainte de a o lua in timpul sarcinii sau alaptarii.
MEDICINA ALTERNATIVA
Multe practici si tratamente alternati pot ameliora simptomele anxietatii. Meditatia, gimnastica (in special gimnastica aerobica) si tehnicile de relaxare sunt printre cele mai eficiente. Utilitatea lor variaza totusi de la o persoana la alta. De exemplu, indivizii cu simptome fizice -cum ar fi durerile abdominale sau transpiratiile -se simt mai bine dupa gimnastica, in timp ce aceia cu simptome mentale beneficiaza mai mult de pe urma meditatiei sau altor forme de relaxare mentala.
Medicina chineza si cea ayurdica utilizeaza dirse preparate din te, ce pot actiona ca tonic pentru intregul sistem si pot diminua tensiunea. Un masaj bland poate relaxa aproape pe oricine.


PRESOPUNCTURA

Se considera ca mai multe puncte de pre-sopunctura pot ajuta la calmarea trupului si linistirea mintii. Doua dintre ele sunt prezentate in . 114. Pentru altele, consultati un practician. Se crede ca eficacitatea unor anumite puncte specifice depinde de cauzele de fond ale anxietatii.


ACUPUNCTURA

Tratamentele saptamanale de acupunctura -de asemenea adaptate specific, in functie de cauza anxietatii - pot fi benefice. Consultati un acupunctor experimentat in tratamentul tulburarilor mentale.


AROMOTERAPIA

Se considera ca aromoterapia este foarte eficienta in anxietate. incercati uleiurile esentiale de levantica, iasomie sau musetel albastru. Puneti 1-2 picaturi pe o batista si inhalati sau includeti uleiurile intr-o inhalatie de aburi sau intr-o baie de aburi. Sau puteti face un masaj la tample, folosind o picatura.


REMEDIILE FLORALE BACH

Puse la punct la inceputul secolului XX de catre bacleriologul si homeopatul britanic Edward Bach, aceste remedii sunt utilizate in tratamentul unei largi dirsitati de tulburari psihologice. In total exista 38 de remedii, fiecare specific unei anumite stari emotionale. Prezentate in forma lichida, remediile sunt obtinute lasand florile sa stea la suprafata unui vas cu apa, la soare, timp de mai multe ore; conform practicienilor, prin aceasta procedura energia florilor este eliberata in apa. Remediile Bach se pot cumpara din magazinele cu preparate naturale.

Turita mare si plopul tremurator sunt considerate utile in cazurile de anxietate usoara sau moderata. Corcodusul poate fi utilizat singurin cazurile sere sau poate intra in componenta asa-hu-mitului remediu salvator - o combinatie de flori recomandata pentru tot felul de situatii generatoare de anxietate, de la o vizita la dentist pana la socul resimtit dupa un accident de circulatie. Puneti 1-l0 picaturi intr-un pahar cu apa sau 1 picatura direct pe limba. Folositi oricat de des ati nevoie.
FITOTERAPIA
Musetelul {Matricaria recutita), balsamul de lamai {Melissa officinalis) si florile de lei (7/7/5 spp.) sunt toate considerate relaxante si tranchilizante usoare. Balsamul de lamai este deosebit de bun pentru problemele digesti legate de anxietate. Gura lupului (Scutellaria laleriflora) are un efect ceva mai puternic, iar valeriana (Vaieriana officinalis), hameiul (Humulus lupului) si floarea pasiunii (Passiflora incarnata) au, toate, un efect si mai puternic asupra sistemului nervos central. Acestea trei din urma sunt utile in insomnii si pot fi combinate, pentru un efect mai avantajos. Totusi, hameiul nu trebuie folosit in depresiile manifeste, iar valeriana, pentru a fi eficienta, trebuie utilizata in doze destul de mari (1/2-l Igt. de tinctura). Daca anxietatea este asociata cu palpitatii, folositi talpa gastei (Leonurus cardiaca). Daca ea este asociata cu hipertensiune arteriala, folositi coaja de calin (Viburnum opulus) si flori de tei. Toate tele sunt folosite sub forma de infuzie. Turnati apa clocotita peste 1-3 Igt. te uscate sau o mana de te proaspete. Lasati sa infuzeze 10-l5 minute. Beti cate o ceasca mica de 3-4 ori pe zi.
Ti neturile din oricare dintre aceste te pot fi cumparate din magazinele cu produse naturale; urmati instructiunile de pe sticluta.

HOMEOPATIA
Daca anxietatea este rezultatul unei spaime bruste sau al unui soc, incercati Aconit. Ignatia este "remediul suferintei", despre care se spune ca este benefica persoanelor tulburate de o pierdere brusca. Celsemium este recomandat in anxietatea anticipatorie si cea legata de performante, cum ar fi tracul de scena sau agorafobia (teama de locuri publice). Daca nici unul dintre acestea nu se dodeste eficient, consultati un homeopat. Un practician experimentat poate prescrie o mixtura, ale carei ingrediente si tarie sunt mai bine potrivite anxietatii dumneavoastra.
MEDICINA PSIHOSOMATICA
O larga varietate de tratamente si practici pentru trup si suflet pot ameliora anxietatea. Important este sa gasiti una-doua pe care le preferati si apoi sa le practicati in mod constant. Printre tehnicile utile de meditatie si relaxare se numara relaxarea musculara progresiva, antrenamentul autogen, reactia de relaxare, meditatia transcendentala (MT) si tehnicile de gimnastica orientala, precum yoga, t'ai chi si qigong. Pentru a obtine rezultate optime, practicile de meditatie si relaxare trebuie intreprinse zilnic sau chiar de doua ori pe zi.Intrucat anxietatea este aproape intotdeauna insotita de respiratie superficiala, exercitiile de respiratie profunda sunt foarte utile; este imposibil sa fii anxios cand respiri profund si rar. incercati urmatoarea forma de respiratie yoga: culcati-va pe spate intr-un loc conforil. Inspirati lent pe nas, ajutandu-va' de diafragm pentru a trage aer in plamani si permitand abdomenului sa se dilate. (Puneti-va mana pe abdomen, imediat sub ombilic, pentru a va asigura ca abdomenul este impins in afara si in sus de catre diafragm.) Dupa ce abdomenul s-a destins, continuati sa inspirati cat mai profund posibil. Cand expirati, inrsati procesul: contractati abdomenul, in timp ce expirati lent si complet. Repetati de mai multe ori.
Atingerea terapeutica (ce nu implica atingerea directa) este deosebit de utila pentru pacientii imobilizati la pat si pentru cei cu boli cronice sau leziuni posttraumatice, prea dureroase pentru a permite atingerea directa. Pe langa ameliorarea anxietatii, atingerea terapeutica mai are si un efect de alinare a durerii. intrebati la spitalul dumneavoastra de numele unei asistente care o practica.
Biofeedback-ul EEG, utilizat pentru a reorienta tiparele de gandire, poate fi deosebit de util in afectiunile ce combina simptomatologia fizica cu cea mentala - cum este cazul anxietatii. intr-o serie de sedinte cu un terapeut, pacientul isi priste propriile trasee ale undelor cerebrale pe un electroencefalograf si invata treptat sa controleze undele. Practicienii estimeaza ca, dupa aproximativ 12 sedinte, pacientul va putea exercita controlul asupra activitatii mentale, fara ajutorul terapeutului sau al instrumentului de monitorizare.
Hipnoterapia este recomandata in fobiile specifice, precum teama de zbor, tracul de scena sau teama de examene si concursuri sporti. Ajuta de asemenea si in anxietatea generalizata. Copin si adolescentii invata autohipnoza mult mai repede decat adultii, poate pentru sunt atat de obisnuiti sa-si foloseasca imaginatia. Hipnoza nu este un proces magic sau sinistru, in care va aflati sub controlul unui hipnotizator; dimpotriva, este o forma de concentrare. Orice hipnoza este o autohipnoza; rolul hipnotizatorului este pur si simplu de a va invata cum sa folositi ?ceasta tehnica pentru a obtine avantaje maxime. Rezultatele hip-noterapiei pot fi deseori amplificate, daca este utilizata in combinatie cu biofeedback-ul.

CE PUTETI FACE ACASA
a Gimnastica zilnica poate fi unul dintre cele mai puternice tratamente ale simptomelor anxietatii. Daca observati ca gimnastica va face bine, continuati sa faceti scurte plimbari sau apuca-ti-va de un sport activ care va place.
a Suplimentele de magneziu sunt utile, in special daca suferiti de spsme musculare. Nu luati mai mult de 300 mg de 3 ori pe zi; prea mult magneziu poate provoca diaree.
a Evitati alcoolul si reduceti sau eliminati consumul de zahar si cofeina.
a Simplificati un program incarcat pana la elementele cu adevarat esentiale si faceti tot ce puteti pentru a evita activitatile pe care nu le gasiti relaxante.
a Daca incepeti sa hiperntilati, expirati intr-o punga de hartie si inspirati aerul din punga. Aceasta manevra creste cantitatea de dioxid de carbon pe care o inspirati, ceea ce poate reduce impulsul de a hiperntila. Inspirarea de aer din punga poate ameliora ametelile si tiuiturile in urechi pe care le puteti resimti.

ANXIETETEA - PLANTELE MEDICINALE CARE AJUTA LA ACEASTA AFECTIUNE

 




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Tulburarile legate de anxietate, ca grup, reprezinta cele mai des intalnite boli mentale din America. Diferitele tipuri de tulburari legate de an [...]
Pentru tratamentul specific, vezi 'Probleme emotionale in timpul sarcinii\" (pagina 135), 'Probleme emotionale de menopauza\", pagina 220. [...]
SIMPTOME: Colicile nu reprezinta o boala, ci un tip de plans persistent si prelungit la un sugar. Medicii considera ca este vorba de colici daca un s [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile