SIMPTOME:
Colicile nu reprezinta o boala, ci un tip de s persistent si prelungit la un sugar. Medicii considera ca este vorba de
colici daca un
sugar mai mic de trei luni, fara alte probleme de sanatate, prezinta urmatorul comportament:
a s intens cu durata de 3 ore sau mai mult, timp de trei sau mai multe zile pe saptamana, pe o perioada mai lungi de 3 saptamani.
a s prelungit intre ora 18.00 si miezul noptii, la un sugar care a fost hranit.
a in timpul sului,
sugarul isi strange picioarele spre abdomen, isi inclesteaza mainile si indoaie degetele de la picioare; efortul de s provoaca alternativ inrosirea si paloarea fetei.
a episoade de s ce uneori incep sau se incheie prin eliminare de materii fecale sau gaze.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a sugarul dumneavoastra nu a mai avut colici si banuit' ca a inceput sa aiba; medicul dumneavoastra dori sa excluda alte cauze.
a crizele de colici sunt insotite de febra, diaree, rsaturi sau
constipatie - toate posibile semne de boala.
a sul
sugarului dumneavoastra pare cauzat de o
durere si nu de un disconfort - ceea ce sugereaza ca o boala sau o leziune posttrau-matica este cauza suferintei.
a sugarul dumneavoastra are peste 3 luni si inca mai face colici; cauza poate fi o boala sau o problema comportamentala.
a copilul dumneavoastra, care are colici, nu reuseste sa castige in greutate si nu este infometat, ceea ce sugereaza o boala.
a sunteti epuizat sau temeti ca
stresul v-ar putea aduce in stare sa-i faceti rau bebelusului.
Aproximativ 20% din toti sugarii sufera de colici - episoade de s ce dureaza cu orele, fara nici un motiv evident. Chiar daca provoaca suferinta copilului si epuizeaza fizic si emotional parintii, tulburarea in sine este benigna si dispare de obicei pe la rsta de 4 luni a copilului.
CAUZE
Cauza colicilor este necunoscuta. Specialistii o atribuie unui mare numar de factori, printre care imaturitatea aparatului digestiv al sugarului, aler-giile,
hormonii din
laptele de mama si
alimentarea exagerata.
TRATAMENT
Colicile nu pot fi vindecate, chiar daca multe remedii casnice s-au dovedit de ajutor in calmarea sugarilor cu colici. Oricare dintre cele enumerate mai jos poate fi util pentru copilul dumneavoastra. Important este sa pastrati calmul; comunicarea propriei dumneavoastra anxietati sau frustrari sugarului cu colici duce probabil la intensificarea sului. Mai presus de orice, nu pedepsiti niciodata un sugar cu colici. Dacasimtiti ca sunteti pe punctul de a claca, rugati pe altcine sa stea cu copilul cat timp odihniti sau iesiti pentru a reculege.
MEDICINA CONVENTIONALA
Daca banuti ca sugarul dumneavoastra are colici, chemati pediatrul. Dupa excluderea posibilelor cauze medicale ale sului prelungit, cum sunt
otita medie sau problemele respiratorii, majoritatea medicilor recomanda tehnici simple, ce pot fi aplicate acasa. Unii medici incurajeaza parintii sa dicute cu alti parinti, pentru a se sprijini reciproc. Daca ati trecut prin perioada de colici si cu un alt copil, puteti decide sa chemati medicul numai daca credeti ca sugarul dumneavoastra cu colici este bolnav.
MEDICINA ALTERNATIVA
PRESOPUNCTURA
Manipularea anumitor puncte de presopunc-tura poate calma un bebelus care ge. . 14-l5 pentru informatii privind localizarea acestor puncte. Apasati in spatiul dintre policele si degetul aratator al copilului dumneavoastra (Intestin Cros 4) de la fiecare mana. Masati cu blandete punctul Vas Conceplor 12, deasupra ombilicului copilului dumneavoastra, si punctele corespunzatoare din apropierea coloanei vertebrale (ca Urinara 20, 21). Apasarea punctului Stomac 36 poate de asemenea linisti copilul.
LINISTIREA UNUI SUGAR CU COLICI
Un efect calmant poate fi obtinut tinand sugarului cu colici intr-o pozitie ce ofera siguranta si confort. Tineti sugarul cu burta in jos, de-a lungul antebratului dumneavoastra, cu capul in palma dumneavoastra, fata spre exterior, iar picioarele de o parte si de alta a cotului dumneavoastra. Cu mana libera il puteti bate cu blandete pe spate. Aceasta tehnica poate fi mai eficienta daca leganati intr-un balansoar sau mergeti incet pe jos, pana cand sugarul adoarme.
Mangaiere pentru o alinare rapida
Temandu-se ca ingrijirea indeaproape a sugarului cu colici ar putea
rasfata copilul, medicii recomandau in trecut parintilor sa ignore setele copiilor sau sa le raspunda cu intarziere. Astazi medicii incurajeaza reactiile imediate si pline de compasiune la sul unui sugar cu colici.
FITOTERAPIA
Ceaiurile din te ce contin uleiuri carmi-native, ce reduc inflamatia intestinala si diminueaza productia de gaze^ pot ameliora sul unui sugar cu colici. incercati
ceaiurile din
musetel (Malricaria recutita), balsam de lamaie (Mellissa officinalis),
menta (Mentha piperita) sau
marar (Anethum graveoleus).
HOMEOPATIA
Medicina homeopata ofera mai multe remedii impotri colicilor, eliberate fara prescriptie medicala, considerate a putea fi utilizate in siguranta fara consultarea prealabila a unui homeopat. Cereti sfatul unui profesionist daca sugarul dumneavoastra nu raspunde la administrarea unui remediu in interl de 24 ore.
CE PUTETI FACE ACASA
Mentineti cu consecventa un mediu conforil. Consecventa ajuta sa nu aveti de luptat mai tarziu cu o problema comportamentala a copilului dumneavoastra. Daca una dintre aceste metode amelioreaza starea sugarului, aplicati-o in continuare.
a Dati sugarului o suzeta.
a Miscarea poate ameliora colicile. Mergeti pe jos cu sugarul, leganati-l in brate sau intr-un leagan, faceti o plimbare cu masina; sau puneti-l in scaunul pentru copii langa uscatorul de rufe, unde se pot simti vibratiile.
a Zgomotul "alb" poate linisti copilul. incercati sa dati drumul la aspirator sau la uscatorul de par, astfel incat sugarul dumneavoastra sa auda.
a infasurati strans copilul intr-o patura, pentru a-i da o senzatie de siguranta si confort.
a Puneti sugarul cu burta in jos pe o sticla cu apa calda asezata in poala dumneavoastra. Verificati temperatura sticlei pe fata interioara a incheieturii pumnului dumneavoastra.
a Rugati o ruda sau un prieten sa inlocuiasca, atunci cand simtiti frustrat sau epuizat.
PREVENIRE
Colicile nu pot fi prevenite, insa, daca suferinta este legata de alimentare, puteti reduce frecventa episoadelor incercand urmatoarele: Tineti sugarul cu capul ridicat in timp ce il hraniti; faceti-l sa eructeze deseori. Hraniti-I mai des si cu cantitati mai mici. Pentru a-l impiedica sa inghita aer, hraniti-l incet. Daca il alaptati la san, incercati sa eliminati din
alimentatia dumneavoastra laptele de ca, bauturile cu cofeina, broccoli si alte
legume din familia verzei, care pot favoriza balo-narea la copilul dumneavoastra. Daca il hraniti cu biberonul, incercati un
lapte praf care sa nu fie bazat pe laptele de ca.