eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Apendicita


Apendicita
SiMPTOME


Simptomatologia clasica a apendicitei cuprinde:

a durerea surda in apropierea ombilicului sau in etajul abdominal superior, ce devine ascutita pe masura ce se deplaseaza in partea din dreapta jos a abdomenului. Acesta este de obicei primul semn.


a pierderea poftei de mancare

a greturi si/sau varsaturi la scurta vreme dupa debutul durerilor abdominale


a temperatura de 37,2AC pana la 38,8AC

a constipatie sau diaree cu eliminare de gaze.In aproximativ jumatate din cazuri apar si alte simptome, printre care:
a durere surda sau ascutita in orice parte a abdomenului, spate sau rect
a urinare dificila


a varsaturi ce preceda durerile abdominale



CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti dureri asemanatoare cu cele descrise mai sus. Apendicita acuta este o urgenta medicala ce poate fi fatala. Promptitudinea interventiei chirurgicale este deseori esentiala. Nu mancati, nu beti si nu luati nici un fel de analgezice, antiacide, laxative; nu aplicati comprese calde, ce pot proca ruptura unui apendice inflamat.
a aveti simptome de apendicita, insa apendicele v-a fost deja extirpat. Este posibil sa aveti o inflamatie pelviana. cancer colorectal, diverti-culita, o sarcina extrauterina, gastroenterita sau probleme cu colonul. Solicitati ajutor medical imediat.
Apendicita reprezinta inflamatia apendicelui, un organ tubular cu lungimea de 8 cm, ce este o anexa a intestinului gros. Apendicele contine tesut limfoid si poate produce anticorpi; totusi, nu se cunoaste cu certitudine care este rolul lui. Stim un lucru: putem trai fara el fara consecinte negative.
Apendicita este o urgenta medicala, ce necesita interventie chirurgicala prompta de extirpare a apendicelui. Netratat, un apendice inflamai va sfarsi prin a perfora, raspandind infectia in cavitatea abdominala. Acest lucru poate duce la peritonita, o infectie serioasa a membranei ce captuseste cavitatea abdominala (peritoneul), ce poate fi fatala daca nu este rapid tratata cu antibiotice puternice.
Uneori, in jurul apendicelui inflamat se formeaza un abces plin cu puroi. Apendicele este apoi "izolat" de restul abdomenului prin formarea unui tesut cicatriceal fibros, impiedicandu-se astfel extinderea infectiei. Un apendice abcedat este o situatie mai putin urgenta, insa, din nefericire nu poate fi identificai decat intraoperator. Din acest motiv toate cazurile de apendicita sunt considerate urgente.
In Statele Unite, 1 persoana din 15 face apendicita. Chiar daca poate surveni la orice varsta, apendicita este rara sub varsta de 2 ani si cel mai frecventa intre 10 si 30 de ani.

CAUZE
Apendicita apare atunci cand apendicele este blocat, deseori cu materii fecale, un corp strain sau o tumora maligna. Blocajul poate fi de asemenea datorat infectiei: ca orice alt tesut limfoid, apendicele se inflameaza ca reactie la orice infectie din organism. Pe masura ce el se dilata, orificiul sau de evacuare se inchide treptat.


PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTICI

Diagnosticul apendicitei poate fi destul de dificil. Timpul are o importanta critica, totusi simptomele apendicitei sunt deseori vagi sau extrem de asemanatoare cu alte suferinte mai putin urgente (printre care infectiile vezicii urinare, colita, boala Crohn, gastrita, gastroenterita, problemele ovari-ene). Apasandu-va in partea din dreapta jos a abdomenului, medicul dumneaastra va palpa apendicele dur, inflamat. Apendicita poate proca dureri rectale in loc de dureri abdominale, astfel incat medicul dumneaastra va va examina si rectul, introducand un deget inmanusat si lubrefiat. Analizele sangelui r arata daca numarul globulelor albe este crescut, ceea ce inseamna ca organismul dumneaastra combate infectia. Ecografiile si tomografiile computerizate s-au dovedit rapide si precise - chiar daca nu perfecte -in decelarea apendicitei.

TRATAMENT
Interventia chirurgicala de extirpare a apendi-celui, numita apendicectomie, este tratamentul standard al apendicitei.
MEDICINA CONVENTIONALA
Daca apendicita este fie si numai suspectata, medicii au tendinta ca, pentru mai multa siguranta, sa treaca rapid la extirparea apendicelui, pentru a evita ruptura lui. Daca langa apendice s-a format un abces, este posibil sa suferiti doua interventii: una de drenare a lichidelor si puroiului din abces si alta, mai tarziu, de extirpare a apendicelui.Inainte de o apendicectomie se dau antibiotice pentru combaterea unei posibile peritonite. Se face anestezie generala, iar apendicele este extras printr-o incizie lunga de 10 cm. Daca aveti peritonita se mai efectueaza si drenarea puroiului din abdomen. Dupa 12 ore de la operatie va puteti ridica din pat si merge. De obicei, va puteti intoarce la activitatile dumneaastra normale in 2-3 saptamani. Daca operatia este facuta cu lapa-roscopul (un instrument subtire, asemanator cu un telescop, prin care se vizualizeaza interiorul abdomenului), incizia este mai mica, iar recuperarea mai rapida.
MEDICINA ALTERNATIVA
Daca aveti apendicita, trebuie sa fiti ingrijit de un medic, insa terapiile alternative pot fi utile in pregatirea pentru sau recuperarea dupa o apendicectomie.
PRESOPUNCTURA
Masarea in fiecare zi a urmatoarelor puncte poate contribui la accelerarea recuperarii dupa o apendicectomie. Pentru ameliorarea poftei de mancare si a functiilor intestinale, masati Stomac 36 si ca 25; adaugati Intestin Cros 4 pentru calmarea durerilor; Ficat 3 pentru a reduce balo-narea abdomenului si Splina 6 pentru a stimula in general vindecarea. . 14-l5 pentru informatii privind localizarea punctelor.
HOMEOPATIA
Luata inainte de operatie, o doza de Phospho-rus (30C) poate contribui la reducerea greturi lor dupa anestezie; la neie, repetati la fiecare 2 ore dupa operatie, pana la disparitia greturilor. Dupa operatie, aplicarea unei solutii de Hypericum si Calendula (4 picaturi din fiecare, adaugate intr-o ceasca de apa) de 3-4 ori pe zi poate ajuta la vindecarea inciziei.


CE PUTEJI FACE ACASA

a Mentineti incizia curata, pentru a stimula vindecarea si a evita infectia.
a O data ce incizia s-a inchis, spargeti o capsula de vitamina E si aplicati gelul direct pe plaga, pentru a reduce lumul cicatricei.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Apendicita acuta este o afectiune destul de frecvent intalnita la copii, putand pune uneori probleme de diagnostic si tratament. Anatomie pato [...]
EPIDEMIOLOGIE Aceasta boala acuta febrila este transmisa prin piscatura puricelui de sobolan infectat cu Rickellsia lyphi (mooseri). Tifosul murin est [...]
Durerea este cel mai frecvent simptom de boala. Tratamentul acesteia depinde de determinarea cauzei care o produce si de inlaturarea factorilor de dec [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile