Simptome
a modificare a culorii pielii, de la usor rosiatica pana la intens rosie sau violacee; pielea este fierbinte si dureroasa la palpare. Arsura solara apare la I -6 ore dupa expunerea la soare si atinge nilul maxim dupa 24 de ore, diminuand mai tarziu catre o culoare bej sau bruna.
a cule mici, pline cu lichid, entual pruriginoase si care in cele din urma se sparg; descuamare sau decojirea pielii, ce lasa sa se vada stratul inrosit, dureros, de dedesubt.
a piele rosie, cu cule, insotita de frisoane, febra,
greturi sau deshidratare. Acest stadiu ser al arsurii solare este considerat o arsura de gradul I.
a
durere si iritatia ochilor, asociate cu expunere exagerata la razele
ultraviolete din lumina solara sau din alte surse.
Chemati medicul daca:
a ati o
arsura solara cu cule si insotita de frisoane,
febra sau greturi. Arsura solara sera necesita ingrijiri profesionale pentru a limita riscul de infectie si a preni deshidratarea.
a ochii dumneavoastra sunt extrem de durerosi si va simtiti de parca ati aa nisip in ochi. Trebuie ca un oftalmolog sa va examineze ochii, pentru a determina daca exista leziuni ale corneei.
Chiar daca persoanele cu pielea deschisa la culoare au cel mai mare risc de arsura solara, razele soarelui pot leza pielea de orice culoare. O arsura solara este la fel ca orice alta arsura, doar ca se instaleaza mai incet. Pielea inrosita si fierbinte la atingere poate fi tratata pe cont propriu si se vindeca in cateva zile. Pielea arsa de soare, care este edematiata sau cu cule, provocand dureri localizate si un disconfort general, este considerata o arsura de gradul I. O arsura solara cu edem si cule pe suprafete mari poate fi insotita de febra, greturi si deshidratare.
Expunerea moderata la soare da pur si simplu o nuanta mai inchisa pielii de culoare deschisa, insa bronzarea regulata, pe parcursul multor ani, poate grabi fotoimbatranirea, caracterizata prin acirea pielii, pete de culoare inchisa si ridare extensiva. Pe termen lung, expunerea, in special la persoanele de rasa alba si peste 40 de ani, este asociata cu keratoza actinica, o afectiune cutanata precanceroasa. Arsura solara sera in primii ani de viata creste riscul de aparitie a melanomului malign, un tip de
cancer cutanat, cativa ani mai tarziu.
CAUZE
Dintre radiatiile ultraviolete (UV) de origine solara ce patrund in atmosfera Pamantului, radiatiile UV-A in general nu fac decat sa bronzeze, insa pot lua parte si la imbatranirea si la ridarea prematura. Radiatiile UV-B provoaca
arsuri solare si cresc potentialul de aparitie a cancerului cutanat.
Lumina solara reflectata din nisip, apa si zapada este la fel de intensa ca si lumina directa; umbra, norii, imbracamintea, ochelarii de soare si produsele de ecranare solara nu ofera o protectie completa. Anumite medicamente pot intensifica efectele noci ale radiatiilor UV; daca potentialele pericole va ingrijoreaza, intrebati medicul despre fotosensibilitate.
TRATAMENTIngrijirile la domiciliu amelioreaza multe dintre simptomele arsurii solare, insa nici un tratament nu poate inlatura efectele noci ale expunerii prelungite la soare.
MEDICINA CONVENTIONALA
Putine cazuri de arsura solara necesita ingrijiri medicale. Daca arsura este foarte dureroasa sau extinsa, medicul poate prescrie corticosteroizi pe cale orala pentru ameliorarea disconfortului. Tratamentul arsurilor solare extrem de sere - cele cu cule pe suprafete mari, deshidratare sau febra - necesita de obicei repaus la pat si, posibil, spitalizare, ( Arsurile).
MEDICINA ALTERNATIVA
FITOTERAPIA
Lotiunile, cataplasmele si compresele pe baza de
galbenele (Calendula officinalis) reduc infla-matia. Echinacea (Echinacea spp.) poate fi folosita pe stratul nou de piele expusa, dupa decojire sau spargerea culelor, pentru a ajuta la prenirea infectiilor.