SIMPTOME
a una sau mai multe cule pe piele, pline cu un lichid clar, de la marimea unui varf de ac si pana la un diametru de 1,5 cm. In functie de cauza, culele pot fi insotite de dureri, inflamatie si prurit.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a aparitia culelor este rezultatul contactului cu substante chimice, iar pielea continua sa va arda dupa ce ati mentinut zona sub jet de apa sau ati spalat-o cu ser fiziologic. Ati nevoie de asistenta medicala pentru a contracara efectul agentului iritant ( Urgente/Primul ajutor: Arsurile).
a aparitia culelor este rezultatul unei arsuri, care a patruns dincolo de stratul de la suprafata pielii. Unele
arsuri de gradul II si toate
arsurile de gradul III si IV constituie urgente medicale (: Urgente/Primul ajutor: Arsurile si Arsuri).
a din cula se scurge puroi alb, galben sau rde si nu un lichid clar. Secretia este, aproape cu siguranta, rezultatul unei infectii.
Majoritatea culelor iau
nastere ca reactie la o iritatie sau o alta trauma a pielii din sursa externa, insa exista si cule ce apar ca rezultat al unei boli sau al unei alte suferinte. O cula unica este de obicei rezultatul frictiunii sau al unei arsuri minore, in mod tipic pe maini, picioare sau alte zone expuse. Grupuri de cule pot aparea ca urmare a arsurilor intinse, a eczemei de contact, intepaturilor de insecte, infectiilor virale, reactiilor la medicamente sau substante chimice sau infectiilor autoimune.
CAUZE
Frictiunea: Veziculele (basicile, bulele) pot fi cauzate de frecarea excesiva a pielii expuse, cum ar fi manerul unei unelte la mana sau o pereche noua de pantofi la glezna. Spre deosebire de bataturi si calusuri, care se dezvolta in urma unei frecari prelungite, culele apar in urma unui contact intens, de scurta durata.
Arsuri: Flacarile, aburul sau contactul cu o suprafata fierbinte pot provoca cule, la fel ca si o
arsura solara intinsa sau expunerea la alte tipuri de radiatii.
Dermatita de contact: Pielea poate reactiona prin aparitia de cule atunci cand vine in contact cu substante chimice iritante,
cosmetice si numeroase
toxine de origine getala sau animala. [ Dermatita, Iedera ninoasa,
intepaturi de insecte si paianjeni, intepaturi de albine si viespi). Reactii postmedicamentoase: Multe persoane fac cule ca reactie la anumite medicamente, administrate oral sau aplicate local. Cel mai frecnt sunt implicate penicilinele si captoprilul (inhibitor al ACE). inainte de a prescrie medicamente noi, medicul trebuie sa va chestioneze cu privire la orice reactii postmedicamentoase ati suferit in trecut. Boli autoimune: Dintre diferitele boli autoimune, cunoscute ca fiind caracterizate prin aparitia de cule, trei au o prevalenta mai ridicata.
Pemusul vulgar, o
dermatoza potential fatala, provoaca aparitia de cule in gura, care se extind uneori si pe fata si in alte regiuni ale corpului; culele dureroase se sparg si lasa rani pe piele, care se acopera apoi de cruste. Pemoidul bulos provoaca eruptii mai putin sere, care se vindeca rapid si nu ameninta viata; aceasta afectiune este observata in principal la varstnici. Der-matita herpetiforma este insotita de cule mici, dureroase; este o afectiune cronica, ce debuteaza la varsta de adult tanar.
Infectii: Veziculele sunt un simptom frecnt in multe
boli infectioase, printre care varicela, aftele,
herpesul simplex,
zona zoster si impetigo.
TRATAMENT
Majoritatea culelor provocate de frictiune sau arsuri minore nu necesita ingrijirile unui medic. Dedesubtul zonei afectate se formeaza o piele noua, iar lichidul este pur si simplu absorbit. Veziculele obisnuite, de frictiune, pot fi calmate cu un unguent cu vitamina E sau cu o
crema pe baza de aloe. Nu intepati o cula decat daca este mare, dureroasa sau este expusa in continuare iritarii. Daca trebuie sa o spargeji, folositi un ac sau o lama de ras sterilizate; puneti varful acului sau lama in flacara pana se inrosesc sau clatiti-le in alcool. Spalati cu atentie zona, apoi faceti un orificiu mic si stoarceti cu blandete lichidul clar. Centru a va proteja de infectii, tamponati zona cu apa oxigenata. Daca lichidul este alb sau galben, inseamna ca cula este infectata si necesita atentie medicala. Nu inlaturati pielea de pe o cula sparta; pielea noua de dedesubt are nevoie de aceasta acoperire protectoare, in cazul culelor provocate de contactul cu substante chimice, o boala sau o tulburare autoimuna, consultati un medic.
MEDICINA CONVENTIONALA
Chiar daca multe dintre cule se vindeca de la sine, cateva tipuri necesita ingrijiri speciale. Veziculele provocate de agenti toxici sau dirse boli trebuie tratate nu numai in ceea ce priste ameliorarea disconfortului imediat, ci si din punct de dere al cauzei de fond. Unele cazuri de pem-us, de exemplu, pot fi tratate cu corticosteroizi orali, in ambulator. Altele necesita atat corticosteroizi, cat si antibiotice, sub supraghere in spital.
MEDICINA ALTERNATIVA
Daca culele sunt urmarea unei presiuni sau sunt efectul unei arsuri, dirse unguente sau solutii pot fi eficiente in ameliorarea disconfortului. Pentru a utiliza in mod adecvat alte terapii, trebuie ca mai intai sa determinati cauza de fond a aparitiei basicilor.
FITOTERAPIA
Doua picaturi de
ulei de musetel {Matricaria recutita) in jumatate de ceasca de apa constituie un excelent antiseptic ce poate fi aplicat sub un pansament protector. Basicile asociate herpesului simplex raspund la unguent cu lemn dulce (Gly-cyrrhiza urallensis).
HOMEOPATIA
Unguentul cu Calendula este un pansament calmant, antiseptic, pentru toate tipurile de basici. Cantharis (12 C), luat de 3-4 ori pe zi, poate contribui la ameliorarea durerii din arsuri. Rhus toxicodendron (12 C), luat de 3-4 ori pe zi, poate ameliora eruptia culara din eczema de contact si aftoza.
CE PUTETI FACE ACASA
a Daca ati o cula provocata de frictiune sau de o arsura minora, aplicati vaselina pentru a mentine moliciunea pielii. O cula mica poate fi protejata printr-un bandaj adeziv obisnuit; acoperiti o cula mai mare cu un tifon si o banda adeziva.
a Cand o cula se sparge, spalati zona cu apa si sapun, apoi aplicati un antiseptic bland, ca apa oxigenata. Acoperiti cu un bandaj in timpul zilei, pentru a proteja pielea cea noua de frictiune si murdarie. Noaptea puteti indeparta bandajul, expunand pielea la aer pentru a se intari mai repede.
a Daca faceti cule in urma contactului cu o substanta chimica, spalati imediat zona, din abundenta, cu apa sau ser fiziologic. Daca
durerea sau mancarimile persista sau daca apar cule de dimensiuni mari, chemati un medic.
a Uitati de chiul remediu popular, de a pune unt pe arsuri si otet pe cule; ambele pot agrava starea pielii si pot chiar provoca infectii.
PREVENIRE
a Activitatile ocazionale, precum indepartarea zapezii sau stransul frunzelor, sunt cele mai potrivite pentru a genera o cula-doua; asigurati-va ca purtati manusi de lucru.
a Purtati pantofii noi treptat si aplicati vaselina sau un bandaj adeziv pe zonele cele mai expuse frictiunii - inainte ca culele sa apara.
a Purtati sosete cu calcai, nu sosete tubulare, care se strang si pot determina aparitia culelor. Sosetele din
fibre acrilice si alte fibre sintetice sunt bune pentru ca reduc frictiunea, insa, dat fiind ca ele nu lasa piciorul sa respire la fel de bine ca si cele din fibre naturale, dupa ce le purtati trebuie sa va spalati si sa va stergeti pe picioare, pentru a preni micozele.