SIMPTOME
Deoarece derea oricaruia dintre noi se deterioreaza cu varsta si deoarece instalarea cataractei este de obicei un proces treptat, primul simptom pe care il puteti resimti este dificultatea de a trece testul oftalmologie la reinnoirea permisului de conducere sau la un examen de rutina. Semnele fizice cuprind:
a dere incetosata, ce se poate agrava in lumina puternica
a
tulburari ale derii pe timp de noapte; dificultate in diferentierea miscarilor, detaliilor sau obiectelor
a orbire sau stralucire jenanta cauzata de farurile automobilelor sau de lumina solara puternica
a derea de halouri in jurul luminilor
a imbunatatirea neasteptata a derii de aproape
a dere dubla sau tripla la un singur ochi
a un aspect alb-laptos sau opac al cristalinului ochiului, in mod normal transparent (cazuri avansate)
a inflamatie dureroasa si presiune in interiorul ochiului (cazuri foarte avansate).
CHEMATI MEDICUL DACA:
a ati oricare dintre simptomele de mai sus sau daca derea dumneavoastra se deterioreaza sau devine distorsionata intr-un fel oarecare. Cataracta nu este vizibila pentru un observator neavizat pana in stadiile foarte avansate, astfel incat este esential sa consultati un oftalmolog pentru evaluare.
Cristalinul ochiului uman focalizeaza lumina, astfel incat sa puteti dea cu claritate obiecte situate la distante diferite. Pentru o dere clara, el trebuie sa ramana transparent. Aspectul tulbure al cristalinului poarta numele de cataracta. Pe masura ce
cataracta se dezvolta si blocheaza sau distorsioneaza lumina ce patrunde in ochi, ti resimti o incetosare treptata, persistenta, nedure-roasa a derii, ca si cum ati privi printr-un abur.
Cataracta este principala cauza a orbirii, in toata lumea existand aproape 20 milioane cazuri, iar in Statele Unite cel putin 40.000. in ciuda acestor cifre, boala este de fapt una dintre afectiunile
oculare mai putin gra, deoarece, in majori-
tatea cazurilor, derea pierduta poate fi resilita pe cale chirurgicala. Totusi, numai in SUA, aproximativ 5.000 de oameni orbesc in fiecare an din cauza ignorantei, fricii sau refuzului de a se supune unei operatii relativ nedureroase.
CAUZE
Cataracta este rezultatul unor modificari ale structurii chimice a proteinelor din celulele cristalinului. Proteina pana atunci transparenta devine opaca, in primul rand ca rezultat al imbatranirii proteinei pe parcursul unei vieti: aproximativ 75% din toate cazurile de cataracta sunt generate de imbatranirea fiziologica. Numita cataracta senila, ea are prevalenta maxima la persoanele peste 70 ani.
Dirse solicitari obisnuite pot contribui la aparitia cataractei senile. Unui dintre factorii majori este expunerea la soare, in special la radiatiile
ultraviolete B (UV-B), care intra in reactie cu
proteinele din compozitia cristalinului. Alti factori de risc, conform unor specialisti, sunt
fumul de tigara, poluarea atmosferica, deficitele de
vitamine si consumul intens de alcool.
Cel mai frecnt tip de cataracta senila, care are un surprinzator efect secundar, este cunoscut sub denumirea de
scleroza nucleara, in care cataracta se dezvolta in nucleul (centrul) cristalinului. In primele stadii ale formarii cataractei, lentila se congestioneaza putin, ceea ce-i creste puterea de focalizare si amelioreaza derea de aproape in asemenea masura incat unele persoane constata ca brusc pot citi fara ochelari, insa aceasta ameliorare nu dureaza mult; pe masura ce opacifierea se intensifica, derea se deterioreaza din nou.
Cataracta se mai poate instala si ca efect secundar al altor suferinte oculare, precum glau-comul, sau al unor boli sistemice, ca
diabetul zaharat. Alte cauze sunt traumatismele cristalinului, iradierea in doze mari, toxicitatea unor substante chimice sau a unor medicamente si afectiunile ereditare.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Aprinzand o lanterna-stilou in fata pupilei dumneavoastra, medicul poate detecta cataracta. Cu ajutorul unor instrumente si tehnici speciale, oftalmologul va preciza caracteristicile, localizarea si intinderea acesteia.
TRATAMENTIn prezent singurul tratament corector al unei cataracte instalate este interntia chirurgicala. Totusi, exista atat terapii conntionale, cat si alternati ce cauta modalitati de prenire a cataractei.
MEDICINA CONVENTIONALA
Interntia chirurgicala de corectare a cataractei este una dintre operatiile cu cel mai mare succes. in fiecare an, in Statele Unite sunt efectuate peste 500.000 de operatii de cataracta, aproximativ 95% din pacienti semnaland ameliorarea derii.
Operatia, efectuata de obicei sub anestezie locala si in ambulator, este sigura, rapida si aproape nedureroasa. Cristalinul opacifiat poate fi indepartat printr-o mica incizie facuta la marginea externa a corneei sau cu ajutorul unui ac cu ultrasunete, numit facoemulsificator, folosind o tehnica ce reduce dimensiunile inciziei, facand inutile suturile. Urmatorul pas este deseori imtarea unui cristalin artificial, din plastic transparent, in cazurile in care extirparea cristalinului nu este urmata de imtarea unui cristalin artificial, sunt necesari ochelari sau lentile de contact corectoare, puternice si groase. Dupa operatie va trebui de obicei sa purtati o acoperitoare pentru ochi sau ochelari pe timpul zilei si sa tineti ochiul acoperit pe timpul noptii. Pentru prenirea infectiilor si reducerea inflamatiei, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa aplicati in ochi unguente sau picaturi cu corticosteroizi si antibiotice, in timp, 20-50% dintre pacienti acuza reaparitia incetosarii vizuale, provocata de o membrana de grosimea celofanului, ce se dezvolta uneori in spatele cristalinului artificial imtat. Membrana poate fi usor indepartata cu ajutorul laserului.
PREVENIRE
Singurul lucru important pe care il puteti face pentru a preni aparitia cataractei este sa evitati lumina solara puternica atunci cand va aflati in aer liber, purtand ochelari de soare ce filtreaza UV-B. Ochelarii negrii ce nu elimina prin filtrare UV-B va pot chiar mari riscul, deoarece pupilele dumneavoastra se largesc pentru a se adapta la cantitalea mai mica de lumina, expunandu-va astfel ochii la cantitati mai mari de radiatii UV-B periculoase.
Unii oftalmologi considera ca antioxidantii, care reduc
radicalii liberi (compusi chimici insili) ce pot leza proteinele din compozitia cristalinului, ofera o protectie impotriva dezvoltarii cataractei, prin diminuarea sau intarzierea deteriorarii proteinelor cristalinului, favorizata de factorii de mediu. Naturoterapeutii recomanda o
alimentatie bogata in
fructe si legume ce contin antioxidanti precum vitamina A (beta-carotenul), seleniul si
vitaminele C si E, cum sunt
fructele citrice, spanacul, cartofii dulci, morcovii si broccoli.
PRINTR-O LENTILA INTUNECATA
'intr-un ochi normal, cristalinul este transparent si apare negru in centrul pupilei (sus). O data cu imbatranirea, modificarile fiziologice ale fibrelor din structura cristalinului provoaca o opacifiere a acestuia numita cataracta, care, in cazuri sere, este vizibila sub forma unei opaci-fieri a pupilei (jos). Opaci-fierea progresiva duce la incetosarea, slabirea, tulburarea derii. Din fericire, pe cale chirurgicala se pot corecta majoritatea cazurilor de cataracta, resilindu-se o dere aproape normala.