eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Negii (verucile)


Negii (verucile)
SIMPTOME
a rucile vulgare sunt mici proeminente dure, aspre, rotunde si elevate; ele apar de obicei pe maini si degete si pot fi de culoarea pielii, albe, roz sau granulare.
a rucile digitiforme sunt cornoase si au forma de degete, cu baza de imtare rotunda, ca un bob de mazare; ele apar pe scalp sau in apropierea lizierei parului.
a rucile filiforme sunt subtiri, ca un fir de ata; apar in mod obisnuit pe fata si pe gat.
a rucile e apar in grupuri de pana la cateva sute, de obicei pe fata, gat, torace, genunchi, maini, incheieturile pumnilor sau antebrate; ele sunt usor proeminente, cu suprafata neteda, plata sau rotunjita.
a rucile periunghiale sunt aspre, neregulate si proeminente; ele apar la marginile unghiilor de la maini si picioare si se pot extinde sub unghii, provocand dureri.
si Vegetatii neriene si Planta, Veruci si Ghidul vizual de diagnosticare.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a remediile eliberate fara prescriptie medicala nu au efect.
a sunteti femeie si ati getatii neriene care, in rare cazuri, pot indica un cancer al colului uterin.
a ati peste 45 de ani si descoperiti ceva ce seamana cu un neg; poate fi de fapt un simptom al unei afectiuni cutanate mai gra, precum cancerul cutanat.
a rucile se inmultesc si se extind, provocand jena sau disconfort.
a observati o modificare a culorii sau dimensiunilor unui neg; acest fenomen poate indica un cancer cutanat.
Dupa acnee, rucile (negii) sunt cea mai frecnta suferinta dermatologica. Trei din patru persoane au cel putin o ruca de tip vulgar la un moment dat in viata. Verucile sunt usor contagioase si le puteti transmite catre alte regiuni ale corpului atingandu-le sau barbierindu-va in jurul zonelor afectate. Copin si adultii tineri sunt mai susceptibili la aparitia rucilor, deoarece este posibil ca mecanismele lor de aparare sa nu fie complet dezvoltate, insa o ruca poate apare la orice varsta.

CAUZE
Verucile sunt provocate de papilomavirusul uman (HPV), ce patrunde in piele printr-o taietura sau zgarietura si provoaca o multiplicare rapida a celulelor. De obicei, rucile se transmit prin contact direct, insa virusul poate fi contactat si in medii cu umiditate crescuta, precum dusurile sau stiarele.
PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC
In majoritatea cazurilor, nu este nevoie sa faceti analize pentru alte afectiuni daca va apare o ruca. Insa, daca ati peste 45 ani, medicul dumneavoastra poate dori sa examineze leziunea, entual dupa indepartarea acesteia, pentru a se asigura ca este benigna.
TRATAMENT
Aproape loji medicii spun ca cel mai bun tratament pentru ruci este sa nu faceti nimic. Majoritatea oamenilor isi pun la punct o reactie imuna ce provoaca disparitia de la sine a rucilor. O cincime din totalul rucilor dispar in intervalul de 6 luni, iar doua treimi dispar in decurs de doi ani. Totusi, daca ruca dumneavoastra nu dispare sau daca este inestetica sau va provoaca disconfort, puteti incerca un auto-tratament sau solicita ajutor medicului dumneavoastra
MEDICINA CONVENTIONALA
Daca va hotarati sa va tratati singur ruca, prima dumneavoastra optiune trebuie sa fie un medicament eliberat fara prescriptie medicala, sub forma de lichid, gel, plasture sau unguent. Majoritatea acestora contin acid salicilic, principalul constituent al aspirinei, care inmoaie si dizolva celulele cutanate anormale. In primul rand inmuiati ruca in apa calda timp de 5 minute pentru a ajuta medicamentul sa patrunda in piele. Apoi indepartati cu blandete celulele cutanate moarte, cu ajutorul unei comprese sau cu o piatra ponce. inainte de a aplica medicamentul, protejati pielea din jurul rucii cu vaselina pentru ca medicamentul sa nu vina in contact cu pielea sanatoasa sau sensibila.
Daca remediile eliberate fara prescriptie medicala nu au efect, medicul dumneavoastra poate indeparta ruca in urmatoarele moduri:


a congelare cu azot lichid.

a ardere cu curent electric sau laser.


a excizie (o interntie chirurgicala minora).

a dizolvare prin pansarea cu un plasture impregnat in acid salicilic.
Oricare dintre aceste tratamente poate conduce ia formarea de cicatrici, asa incat puteti cere
sfatul medicului dumneavoastra in privinta unui plasture eliberat cu prescriptie medicala, care distruge rucile prin livrarea continua a unei doze de medicament.


MEDICINA ALTERNATIVA

PLANTELE CHINEZESTI
Un practician al medicinii chineze poate pune o felie de radacina de ghimbir {Zingiber offici-nalel pe ruca, acoperind-o cu pelin {Arlemisia) arzand mocnit. Planta care arde permite ghim-birului sa-si elibereze constituentii antivirali. Acest proces se numeste moxibustie indirecta.
FITOTERAPIA
Mai multe te contin substante chimice cu reputatia de a combate virusurile si de a ajuta la tratarea afectiunilor pielii. Fitoterapeutii recomanda aplicarea sucurilor lipicioase de papadie (Taraxacum officinale), ceara-albinei {Asciepias syriaca) si rostopasca (Chelidonium majus). Un unguent pe baza de tuia {Thuya occidentalis), aplicat de 4-5 ori pe zi, poate fi de asemenea de ajutor.
HOMEOPATIA
Printre remediile homeopatice impotriva rucilor se numara acidul azotic, hidroxidul de sodiu si Antimonium crudum.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Pentru a va intari sistemul imunitar, mancati legume de culoare rde inchis si galbena, ce contin vitamina A, precum si ceapa, usturoi, varza, varza de Bruxelles si broccoli, care contin sulf. Printre suplimentele ce contribuie la combaterea rucilor se numara beta-carotenul, cisteina, zincul si vitaminele din complexul B, C si E.

CE PUTETI FACE ACASA
Exista nenumarate cure populare pentru ruci. Una dintre ele, care poate aa o oarecare validitate, este frecarea rucii cu o felie de cartof crud sau cu partea interioara a unei coji de banana, ambele contin substante chimice ce pot dizolva ruca. Puteti de asemenea incerca oricare dintre urmatoarele aplicatii:
a vitaminele A si E, in general bune in afectiunile cutanate.


a o pasta din lete de vitamina C zdrobite si apa.

a medicamente eliberate fara prescriptie medicala sau o pasta din lete de aspirina zdrobite, ambele contin acid salicilic care dizolva rucile.


a suc de aloe (A/oe barbadensis) sau papadie.

a vata inmuiata in suc de ananas proaspat care contine o enzima dizolvanta.

PREVENIRE
Mentineti o igiena corecta si mancati mese echilibrate, bogate in vitaminele A, C si E pentru a va stimula sistemul imunitar. Evitati stresul, ce va poate compromite imunitatea si invatati sa va relaxati.

ATENTIE
Asigurati-va ca leziunea dumneavoastra este o ruca. Ea ar putea fi oricare dintr-o multitudine de tumori cutanate benigne, insa exista si probabilitatea sa fie o forma de cancer cutanat. Verucile sunt de obicei proeminente de culoare palida sau de culoarea pielii, cu suprafata aspra. Daca leziunea dumneavoastra nu arata asa, actionati prudent si consultati un medic. De asemenea, cereti sfatul medicului dumneavoastra daca aspectul unei ruci se schimba.


Galerie de imagini si poze medicale: negii


imagine cu negiiimagine cu negii imagini negiiimagini negii poza despre negiipoza despre negii


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Acestea sunt tumori benigne ale pielii, care au drept etiologie o infectie virotica. Ei pot aparea pe orice parte a corpului. Infectia se poate fa [...]
Formatiuni proeminente de la suprafata pielii, care provin din o serie de tulburari in dezvoltarea celulara a acesteia. in general, sunt moi la [...]
SIMPTOME a durere ce iradiaza prin fesa, de-a lungul coapsei si gambei pe fetele posterioare ale acestora, deseori pana la nivelul labei piciorulu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile