eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Gastroenterita


SIMPTOME
Gastroenterita este numita frecvent si roza intestinala. Simptomele ei dureaza, in general, mai putin de 48 de ore. Ele cuprind:
a greata si varsaturi.


a diaree.

a dureri si crampe abdominale.


a febra.

a slabiciune.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a simptomele dureaza mai mult de doua zile, febra depaseste 39AC sau simptomele reapar dupa tratament; s-ar putea sa aveti o afectiune gastrointestinala mai grava.
a aveti mucus sau sange in scaun sau varsati sange; aceste semne indica hemoragie interna (vezi si Urgente / Prim ajutor: Hemoragia interna).
a va este foarte sete, urinati mai rar, aveti gura uscata si va simtiti confuz; s-ar putea sa fiti deshidratat si aveti nevoie de aport de lichide.
a aveti durere intensa sau marirea de volum a abdomenului; s-ar putea sa aveti o apendicita sau alta afectiune abdominala.

Gastroenterita este un termen general care se aplica la multe tipuri de iritatii si infectii ale tubului digestiv. Probabil ca nu aveti nevoie de diagnostic si tratament de specialitate, daca nu sunteti un caz grav sau daca nu prezentati complicatii. Totusi, copin, varstnicii si cei cu afectiuni cronice trebuie supravegheati pentru aparitia complicatiilor printre care deshidratarea.

CAUZE
Gastroenterita poate avea multe cauze. Cea mai frecventa este rala, care se poate transmite rapid, la birou, la scoala sau intr-o policlinica. Intoxicatia alimentara, bacteriile si parazitii pot, de asemenea, provoca gastroenterita. Infectiile bacteriene ale tubului digestiv sunt frecvent responsabile de diareea calatorului. Uneori, administrarea anumitor medicamente sau consumul unor cantitati excesive de alcool poate irita suficient tubul digestiv pentru a provoca gastroenterita.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Un medic poate, de obicei, diagnostica gastroenterita numai prin simptomele ei. Testele de laborator ale materiilor fecale pot arata daca aveti o infectie bacteriana sau parazitara.


TRATAMENT

Cu exceptia formelor bacteriene de gastroenterita si a celor complicate, probabil nu este nevoie de ingrijire de specialitate. Terapiile alternative trateaza greata, varsaturile, diareea si alte simptome.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca aveti o gastroenterita simpla, medicul va va recomanda probabil repaus, multe lichide si alimente neiritante, daca le puteti tolera. Remediile eliberate fara reteta, care contin subsalicilat de bismut sau argile absorbante, pot ajuta la controlul diareei. Alte medicamente pot fi prescrise pentru tratamentul diareei grave. Daca varsaturile sunt grave, medicul va poate prescrie proclor-perazina sau trimetobenazamida. Daca gastroenterita este provocata de un agent bacterian, se pot prescrie, de asemenea, antibiotice; ele va pot agrava diareea, dar sunt necesare pentru omorarea bacteriilor nocive. Daca va deshidratati de la varsaturi si diaree, puteti fi internat in spital pentru a se inlocui pe cale intravenoasa lichidele pierdute. Aceasta se intampla cel mai frecvent la copii, varstnici si la persoanele cu boli cronice, de exemplu diabetul.


MEDICINA ALTERNATIVA

Ca si majoritatea tratamentelor medicale conventionale, procedeele alternative ofera mai ales tratamente de autoingrijire pentru simptomele gastroenteritei.


PRESOPUNCTURA Sl ACUPUNCTURA

Pe langa utilizarea tehnicilor de presopunctura ilustrate (in caseta), apasati Pericard 5 pentru varsaturi si greata {vezi. 14-l5pentru localizarea punctelor). Consultati un acupunctor pentru a va armoniza organele digestive.


FITOTERAPIE

Cretusca {Filipendula ulmaria) poate micsora greata si aciditatea stomacului: turnati o cana de apa clocotita pe 2 lingurite de cretusca uscata si lasati timp de 15 minute; beti de trei ori pe zi. Ulmul alunecos {Ulmus fulva) poate, de asemenea, sa ajute la calmarea tubului digestiv cand simptomele cele mai grave au trecut: amestecati 1 parte de praf de ulm alunecos cu 8 parti de apa si aduceti la fierbere; lasati pe foc mic 15 minute si beti o jumatate de cana de trei ori pe zi.


HOMEOPATIE

Daca simptomele sunt grave, luati doze de 12x din unul dintre preparatele homeopate urmatoare, din doua in doua ore pana la ameliorarea simpto-melor. Daca nu va simtiti mai bine dupa doua sau trei doze, incercati un alt preparat.
a Arsenicum album pentru agitatie, extenuare, frisoane, sete, varsaturi, diaree si arsuri.
a Ipeca pentru greata intensa si varsaturi.
a Nux vomica pentru simptome provocate de extenuare, de o masa prea abundenta sau de consumul prea alcool sau cafea.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Beti multe lichide. Dupa ce simtpomelc au trecut, mancati iaurt din culturi i de Lactoba-cillus acidophilus, banane, alimente din cereale integrale si legume. Acestea ajuta la linistirea stomacului si refac bacteriile protectoare din sistemul digestiv. Etati produsele lactate timp de doua saptamani dupa terminarea diareei; ele pot provoca reaparitia diareei in perioada in care tubul digestiv se readapteaza la absorbtia laptelui.
REFLEXOLOCIE
Stimulati zonele suprarenale pentru a combate infectia si zonele stomacului pentru a reface functionarea sa normala. . 17 pentru localizarile acestor zone.


PREVENIRE

a Spalati-va frecvent pe maini pentru a eta recoltarea sau raspandirea germenilor care provoaca gastroenterita.
a la Intoxicatiile alimentare precautii importante prind pregatirea si depozitarea alimentelor.


PRESOPUNCTURA

Presopunctura aplicata punctelor PE 6 si ST 36 poate calma greata, tulburarile stomacului si indigestia. PE 6 este localizat intre cele doua oase ale antebratului, la doua latimi de deget de mijlocul pliu-lui dinspre cot al incheieturii mainii (desenul de sus). ST 36 este localizat la patru latimi de deget sub marginea de jos a rotulei, pe fata externa a osului mare al gambei (desenul de jos). Apasati ferm cu degetul mare pe fiecare punct si tineti timp de un minut. Repetati pe celalalt brat si picior; apasati pe fiecare punct de trei-cinci ori.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente