eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Guta


SIMPTOME
a durere brusca, intensa intr-o articulatie, tipic la degetul mare al piciorului sau glezna, uneori la genunchi.
a tumefactie, inflamatie si senzatia ca articulatia este foarte fierbinte.


a in cazuri extreme, frisoane alternand cu febra.

a de obicei, apare pe neasteptate si poate recidiva, dar simptomele nu dureaza, in mod caracteristic, mai mult de o saptamana.

CHEMATI MEDICUL DACA
a durerea intensa dintr-o articulatie recidiaza sau dureaza mai mult de cateva zile, mai ales daca este insotita de frisoane sau febra; s-ar putea sa ati primele semne ale unei artrite reumatoide sau, in cazuri rare, ale unei intoxicatii cu plumb.
a simptomele de guta se accentueaza sau apar alte efecte secundare in timp ce luati alopurinol pentru scaderea productiei de acid uric sau colchicina pentru a scadea durerea; aceste medicamente pot interactiona cu alte medicatii, cu efecte adrse.
Fara artisment si, nu se stie de ce, in mijlocul noptii, apare o durere intensa intr-o articulatie, cel mai frecnt a degetului mare al piciorului, dar uneori in alte articulatii, genunchi, coate, degetele mari sau celelalte degete ale mainilor. Crizele de guta pot fi neasteptat si teribil de dureroase. Cu tratament prompt, durerea si inflamatia dispar dupa cateva zile, dar ele pot recidiva in orice moment.
Noua din zece bolnavi de guta sunt barbati de varsta mijlocie, iar circa o jumatate dintre ei au o predispozitie ereditara la aceasta boala. Cuta este rara la femei si foarte rara la copii. Barbatii supraponderali sau care sufera de hipertensiune sunt predispusi, in mod special, la guta - mai ales daca iau diuretice tiazidice pentru a scadea retentia de apa a organismului.
Cuta este, de fapt, o forma de artrita; mai precis, este forma de reactie a organismului la depozitele iritante de cristale aflate in spatiul dintre oasele unei articulatii. In ciuda durerii extreme de la debut, guta raspunde bine la tratament prompt; cazurile usoare pot fi controlate numai prin regim alimentar. Totusi, atacurile cronice de guta pot necesita medicatie pe termen lung pentru a impiedica leziunile osului si cartilajului, ca si deteriorarea rinichilor datorita productiei excesi de acid uric.
Cei care sufera cronic de guta pot simti acumu-landu-se in timp noduli mici si tari in partile moi ale mainilor, picioarelor sau lobilor urechilor. Aceste depozite inofensi, numite tofi, sunt concentrari de cristale de acid uric, care pot, in cele din urma, provoca dureri, redoare si excrescente. Daca in rinichi se formeaza depozite similare, ele pot constitui pietrele la rinichi, dureroase si potential periculoase.

CAUZE
Guta este determinata de un nil foarte inalt al acidului uric in sange. Acidul uric este esential pentru procesul digestiv, iar excesul este filtrat prin rinichi si eliminat in urina. Daca corpul produce prea mult acid uric sau nu reuseste sa-l excrete, cristale de urat de sodiu se concentreaza in articulatii si tendoane, provocand inflamatie, tensiune si durere puternica.
Desi mecansimul exact care provoaca aparitia gutei este necunoscut, afectiunea este deseori asociata cu un traumatism sau o interntie chirurgicala, cu o perioada de stres sau cu reactii la alcool si anumite medicamente, inclusiv antibiotice. Guta poate sa apara, de asemenea, in prezenta anumitor tumori sau cancere. Cercetarile arata o relatie intre guta si afectiunile rinichiului,
deficitele enzimatice si intoxicatiile cu plumb. Guta poate insoti si psoriazisul sau anemia. Susceptibilitatea la guta poate fi mostenita, iar crizele repetate sunt frecnte daca nilul acidului uric din organism nu este tinut sub control.
Pseudoguta sau guta falsa, este o afectiune similara, dar, in general, mai putin dureroasa, provocata de cristalele de calciu din articulatii. Mai frecnta dupa varsta de 60 de ani la ambele sexe, pseudoguta este tratata cu agenti antiin-flamatori sau, in cazurile gra, prin interntii chirurgicale, urmate de injectii cu corticosteroizi.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Deoarece alte boli pot imita guta, este important sa consultati un medic pentru un diagnostic corect al oricarei dureri articulare.
Testele sangelui si urinei pot fi utile diagnosticului sau nu, intrucat puteti aa un nil crescut al acidului uric fara sa ati guta sau nilul poate aparea normal dupa o criza. Pentru a confirma prezenta cristalelor de acid uric in cazurile persistente, un specialist poate face radiografii sau poate extrage lichid din sacul sinovial care captuseste articulatia.


TRATAMENT

Oricine trece printr-o criza de guta isi da seama rapid ca primul lucru de facut este calmarea durerii. Hainele sau alte inlisuri nu fac decat sa agraze disconfortul articulatiei tumefiate si sensibile, asa ca majoritatea medicilor recomanda tinerea dezgolita a piciorului sau extremitatii afectate, chiar si in timpul somnului. Urmatorul stadiu al tratamentului va fi un antalgic oral, de obicei un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS).
Dupa ce disconfortul initial este indepartai, cheia stapanirii gutei este pastrarea unui nil corporal echilibrat de acid uric.
Chiar si fara tratament conntional sau alternativ pentru reducerea durerii si inflamatiei, simp-tomele initiale ale gutei vordisparea in cateva zile sau o saptamana. Cu toate acestea, toate incidentele suspecte de guta trebuie diagnosticate si tratate de un medic. Lasate netratate, depozitele de acid uric pot provoca, in cele din urma, leziuni irersibile ale rinichilor si altor tesuturi.


MEDICINA CONVENTIONALA

Multi medici recomanda doze orale de ibupro-fen disponibil si fara reteta sau alti agenti antiin-flamatori. Dozele mici de aspirina, care ar putea sa va fi fost recomandate pentru alte boli, trebuie intrerupte, deoarece pot incetini eliminarea acidului uric.
Injectiile cu corticosteroizi in articulatia afectata pol fi utile pentru reducerea durerii si inflamatiei, in crizele gra sau in cazurile cronice. Totusi steroizii, cum este hidrocortizonul, pot aa efecte secundare nedorite la anumiti pacienti si trebuie intotdeauna administrati de un specialist licentiat. (si Bursita.)
Tratamentul standard, preferat de multi medici in tratamentul crizelor de guta acuta sau cronica, consta din colchicina, un agent antiinflamator, medicatie utilizata de sute de ani. ATENTIE: colchicina poate determina efecte secundare sau poate interactiona cu mai multe antidepresi, tranchilizante sau antihistaminice; nu trebuie luata de catre femeile gravide din cauza riscului de anomalii congenitale ale fatului.
Medicul va va recomanda, probabil, reducerea anumitor alimente bogate in proteine, mai ales a celor cu multe purine, substante chimice esentiale in productia de acid uric de catre organism. Dintre aceste alimente fac parte organele, crustaceele, pestele gras, sparanghelul, spanacul si cele mai multe feluri de boabe uscate. Desi trebuie sa beti multe lichide, trebuie sa evitati alcoolul, care intarzie eliminarea acidului uric. Pacientii obezi pot fi supusi unui regim si mai strict.
Pastrarea unui nil echilibrat al acidului uric in corp se poate realiza prin regim alimentar si, daca e necesar, printr-unul dintr-o serie de medicamente, cum ar fi alopurinolul, care reduce productia organismului de acid uric. Alopurinolul poate provoca eruptii cutanate, somnolenta si dezorientare si poate aa interactiuni cu alte medicamente, in particular cu anticoagulantele si diureticele.
Pentru a stimula excretia excesului de acid uric pe termen lung, medicamentele de electie sunt probenecidul si sulfinpirazona. Dar, ca si alte medicamente utilizate pentru combaterea gutei, ele pot provoca interactiuni cu alte medicamente sau complicatii ale afectiunilor deja existente, cum ar fi tulburari sangvine, ulcere si probleme ale rinichilor.In multe cazuri, tratamentul prompt, cu medicamente adecvate rezolva definitiv problema. intrucat crizele recidivante sunt, totusi, posibile, bolnavii cronici pot fi obligati sa continue tratamentul perioade lungi, cu doze mici de medicamente, uneori pentru toata viata.


MEDICINA ALTERNATIVA

Abordarile neconntionale ale tratamentului gutei incep cu reducerea durerii si inflamatiei imediate, apoi continua cu terapii pentru controlul productiei excesi de acid uric.


PRESOPUNCTURA

Pentru calmarea durerii unui deget gutos al piciorului se recomanda mai multe puncte localizate chiar la nilul piciorului afectat: Splina 3, pe partea laterala a articulatiei metatarsiene, imediat inainte de degetul mare; Stomac 42, in centrul marginii interne a boitei piciorului; Ficat 2, imediat inapoia spatiului dintre degetul mare si al doilea deget. Apasati ferm fiecare dintre aceste puncte timp de 60 de secunde. Daca va permite durerea, puteti utiliza si alte doua puncte situate la colturile bazei unghiei degetului mare. { . 14-l5 pentru mai multe informatii privind localizarea punctelor.)


ACUPUNCTURA

Deoarece acupunctura poate fi practicata doar pe alte zone decat pe articulatia tumefiata, pentru pacientii aflati in fazele initiale ale gutei acest procedeu poate fi mai usor de tolerat decat tratamentele directe, cum este masajul. Pentru tratament consultati un acupunctor.


FITOTERAPIE

Beti o infuzie din 2 lingurite de seminte de (elina (Apium graolens) sau de gralroot {Eu-patorium purpureum) intr-o cana de apa, de trei ori pe zi, pentru a stimula eliminarea acidului uric. Nu folositi ceaiuri de te daca vi s-a prescris colchicina.


HOMEOPATIE

Un homeopat poate lua in considerare predispozitia la guta intr-un tratament constitutional global. Colchicum, sau sofranul de toamna, ta din care se extrage colchicina, poate fi eficient in calmarea durerii unei crize. Alte remedii homeo-pate mixte pot cuprinde dilutii de Arnica, Ledum, Urtica urens, Benzoicum acidum, Lycopodium si Pulsatilla.

ALIMENTATIE SI DIETA
In general, guta pare mai frecnta in cazul alimentatiei cuprinzand carne si grasimi animale, dar este neobisnuita la cei care urmeaza diete getariene. Regimurile alimentare pentru prenirea crizelor de guta la persoanele care prezinta predispozitie ereditara pentru boala elimina, de obicei, carnea rosie si extractele de carne, cum sunt bulioanele si sosurile de friptura; drojdia si alte produse continand enzime; organele, de exemplu ficatul, momitele si rinichii; crustaceele si anumite feluri de peste conservat, inclusiv sar-dine, hering si ansoa.

Dintre alimentele care par sa suprime simp-tomele imediate ale gutei fac parte glucidele complexe, mai ales cele din cereale, fructe si frunzele legumelor rzi. Glucidele simple, cum sunt cele din zaharul rafinat, pot creste productia de acid uric si trebuie evitate.
Mai multi specialisti raporteaza rezultate favorabile in tratamentul durerii din guta cronica, indicand pacientilor sa manance cirese proaspete sau conservate - pana la 250 g pe zi - sau suc de cirese. Efecte similare sunt afirmate pentru capsuni, coacaze si alte fructe inrudite.
Unii practicieni recomanda o lingurita de carbune activ, de trei ori pe zi, pentru a stimula eliminarea acidului uric in urina.
Consumul in cantitati mari de lichide clare, nealcoolice - sucuri de fructe, infuzii de te sau apa - ajuta la diluarea urinei si stimuleaza excretia acidului uric prin permanenta spalare a rinichilor.


REFLEXOLOCIE

Pentru a ajuta echilibrarea rinichilor si splinei, organele responsabile de productia acidului uric, un practician al reflexologiei va masa zona adecvata din centrul talpii. Unii adepti ai reflexologiei afirma ca aceasta tehnica de masaj direct serste la faramitarea depozitelor de cristale de acid uric care au fost concentrate in picioare.

CE PUTETI FACE ACASA
Prima grija in criza de guta este reducerea durerii si inflamatiei. Daca puteti suporta, aplicati o punga de plastic continand cateva cuburi de gheata sau legume congelate pe articulatie; aceasta va ajuta scaderea tumefactiei dureroase. impachetati punga rece intr-un prosop sau o panza moale si tineti-o pe zona dureroasa timp de maxim cinci minute o data, apoi repetati de cate ori e nevoie.
Deoarece chiar si presiunea unui cearsaf sau paturi poate fi dureroasa pentru o articulatie afectata de guta, la culcare puneti-va piciorul gutos intr-o cutie de carton sau intr-un cos de plastic pentru rufe asezat pe o parte.

PREVENIRE
Daca exista artrita gutoasa in familie, barbatii mai ales ar trebui sa isi modereze consumul de alcool si de alimente bogate in puri ne si ar trebui sa isi mentina greutatea in limitele recomandate. Teste de sange si urina la controalele medicale de rutina vor semnala potentiala susceptibilitate la crize de guta.


Pretul traiului bun

Vechea imagine a celui suferind de guta ca j un aristocrat pantecos, varstnic, inconjurat de fripturi si de halbe de bere. cu piciorul umflat asezat pe o perna, nu era in intregime mitologica. Desi guta nu este doar semnul unui " trai bun" si poate sa apara in orice moment al vietii adulte, acum stim ca alimentele grele si alcoolul pot contribui la cauza reala a gutei si VOT agrava cu siguranta boala, dupa criza initiala.

CRIZELE DE GUTA
Desi guta ataca cel mai frecnt degetul mare al piciorului, ea poate afecta si alte articulatii, printre care coatele, mainile si genunchii. Crizele recurente de guta pot afecta mai multe zone in acelasi timp.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

ICTERUL Definitie Coloratie galbena a pielii, datorata cresterii nivelului seric al bili-rubinei; deseori mai vizibil la nivelul sclerei. Icterul cut [...]
SIMPTOME Fobiile sunt nevroze anxioase. Exista trei principale tipuri de fobii: a daca aveti o teama persistenta, irationala de anumite obiecte s [...]
SIMPTOME a durere continua care incepe, de obicei, in spate, deasupra taliei si se extinde in jos, spre zona inghinala. a febra care creste ra [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile