SIMPTOME
Fobiile sunt
nevroze anxioase. Exista trei principale tipuri de fobii:
a daca aveti o teama persistenta, irationala de anumite obiecte sau situatii, de exemplu de serpi, paianjeni, inaltime, sange, zborul cu aonul sau lifturi, aveti o
fobie specifica.
a daca aveti o teama persistenta, irationala de situatii in care ati putea fi judecat, criticat sau ridiculizat de alte persoane, aveti fobie sociala.
a daca va temeti sa plecati de acasa, sa stati singur sau sa fiti departe de casa intr-o situatie in care va simtiti prins in capcana sau neajutorat, aveti agorafobie.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti o fobie ce interfereaza cu o ata sociala normala sau cu slujba dumneavoastra. Deseori, tratamentul va poate diminua
anxietatea si poate reduce sau chiar elimina fobia.
Fobiile (de la cuvantul grecesc "phobos", care inseamna teama sau fuga) sunt temeri irationale si incapacitante, care genereaza o dorinta imperioasa de a eta obiectul sau situatia temuta. O persoana cu fobie intelege ca teama este excesiva sau nefondata, insa efortul de a-i rezista nu face decat sa amplifice anxietatea. Fobiile afecteaza aproximativ 7% din populatie, debutand deseori in copilarie.
Fobiile specifice sunt cele mai frecvente; ele implica lucruri precum scoala, dentistii, sofalul, apa, baloanele, serpii, grasimea, varsta, locurile inalte (acrofobie) si spatiile inchise (claustrofobie). De obicei, teama nu zeaza obiectul in sine, ci un anume deznodamant catastrofic, precum caderea din aon. Chiar daca cei ce sufera de fobii recunosc ca teama lor este excesiva, acest lucru nu le micsoreaza frica.
O ctima a agorafobiei sufera de multiple temeri, centrate in jurul a 3 teme principale: teama de a pleca de acasa, de a fi singur si de a se afla intr-o situatie din care nu se poate iesi sau in care nu se poate obtine ajutor imediat, Daca agora
fobia avanseaza, persoana poate depune aproape orice efort pentru a eta sa-si paraseasca domiciliul.In fobia sociala, care afecteaza deseori adolescentii, teama centrala a persoanei respective este de a fi umilita in public. Persoanele cu acest tip de fobie pot eta chiar sa manance la restaurant. Ele eta sa vorbeasca in public, la petreceri si toalete publice; astfel de situatii si locuri pot declansa valuri de roseata si caldura, palpitatii, transpiratii, tremuraturi, balbaieli sau lesin. Pana la 25% din persoanele cu profesii publice se lupta cu anxietatea de performanta (tracul) - o forma de fobie sociala ce poate fi severa si persista toata ata. O persoana a carei fobie este lasata netratata poate deveni retrasa, deprimata si inadaptata social.
CAUZE
Unele fobii specifice pot fi explicate prin evenimente traumatizante precoce, cum ar fi muscatura unui caine, insa majoritatea nu au nici o cauza edenta. Se crede ca majoritatea apar atunci cand o teama sau un conflict de fond sunt deplasate asupra unui obiect fara legatura cu acestea. Agorafobia se poate instala ca reactie la atacurile de panica repetate. Forme precursoare ale fobiei sociale pot fi observate inca din prima copilarie, insa adevarata cauza este necunoscuta.
TRATAMENT
Eficienta tratamentului depinde partial de severitatea fobiei. Chiar daca unele fobii nu pot fi niciodata ndecate pe deplin, multe persoane pot invata sa actioneze eficient, in special dupa contactarea clinicilor specializate in fobii si a grupurilor de sprijin, inclusiv a persoanelor care s-au ndecat de fobii.
MEDICINA CONVENTIONALAIn fobiile specifice, tratamentul prin desensibilizare sistematica este deosebit de eficient. De exemplu, o persoana care se teme de zborul cu aonul poate fi condusa printr-o serie de etape succesive, incepand cu pritul fotografiilor unor aoane intr-un mediu relaxat precum cabinetul terapeutului. Aceasta etapa este urmata de o calatorie imaginara cu aonul, apoi de o zita la aeroport si in cele din urma de un zbor veriil. Fiecare etapa trebuie sa fie insotita de exercitii de relaxare. Sprijinul unei persoane de incredere este foarte important.
Tratarea fobiei sociale implica de obicei expunerea progresiva la situatiile sociale, impreuna cu simularile de rol si repetitiile. Indizii afectati sunt invatati sa-si reduca anxietatea si incurajati sa fie mai putin autocritici si sa invete comportamentul adecvat. Pot fi de asemenea utilizate si medicamentele. Multi muzicieni, actori si lectori isi reduc simptomele cu ajutorul beta-blocantelor adrenergice (precum propranololul).
Cel mai bun tratament al agorafobiei este deplasarea progresiva in locurile si situatiile ce declanseaza anxietatea. Facand in fiecare zi pasi mici, in compania unei persoane de incredere, suferindul sfarseste prin a invata sa depaseasca situatii ce anterior ii inspirau teroare. Acest lucru poate fi ajutat prin administrarea de antidepresive (ca imipramina), care reduc teama de panica. Medicamentele impotriva anxietatii pot fi de asemenea utilizate, insa cu prudenta din cauza riscului de dependenta. Tehnicile de
relaxare trebuie utilizate, pentru facilitarea tratamentului.
MEDICINA ALTERNATIVA
Fobiile sunt dificil de tratat de unul singur. Calea poate fi usurata prin mai multe metode de auto-ajutor, insa acestea trebuie efectuate numai sub supravegherea unui profesionist.
AROMOTERAPIA
Studiile au aratat ca
uleiul esential de levantica (Lavandula officinalis) poate ameliora anxietatea. Purtati o sticluta la dumneavoastra; stropiti pe o batista si inhalati in momentele stresante.
FITOTERAPIA
Ceaiul de valeriana {Valeriana officinalis) poate usura anxietatea. Turnati o ceasca de apa fiarta pe 1-2 Igt. radacina si infuzati timp de 15 minute.
HIPNOTERAPIA
Hipnoza, in mainile unui profesionist experimentat, poate contribui la reducerea simptome-lor, diminuarea fricii si uneori poate descoperi cauza unei fobii.
MEDICINA PSIHOSOMATICA
Numeroase tehnici de relaxare, precum yoga, meditatia, si exercitiile de biofeedback, pot ajuta la reducerea anxietatii ce insoteste fobiile.
CE PUTETI FACE ACASA
Avansand cu pasi mici, majoritatea persoanelor ce sufera de fobii isi pot reduce spaimele si, in multe cazuri, le pot depasi. Lucrati cu un prieten sau un terapeut de incredere, lata cateva principii:
a Nu va sfiiti sa cereti incurajari sau o opinie realista despre un obiect sau o situatie de care va temeti: Este sigur? Pot sa patesc ceva rau?
a Exersati deplasarea gandurilor dumneavoastra intr-o directie pozitiva - de la "Cainele acela o sa ma muste" la "Cainele acela este legat si nu-mi poate face nici un rau".
PREVENIRE
a Faceti in mod regulat exercitii de respiratie profunda si relaxare, in special cand anxietatea incepe sa se amplifice.
a Gimnastica, efectuata in mod regulat, contribuie la meolizarea adrenalinei ce insoteste atacurile de panica.
a Etati alcoolul, barbituricele si medicamentele impotriva anxietatii, ori de cate ori este posibil; medicamentele nu fac altceva decat sa mascheze simptomele. Etati de asemenea cofeina, ale carei efecte pot imita unele dintre simptomele atacurilor de panica.