eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Mirosul corpului


SIMPTOME
a un miros distinctiv, de transpiratie, ce se degaja in special din axile, zona inghinala si picioare; de obicei, considerat neplacut.
a orice miros neobisnuit emis de tesuturile corpului, diferit de cel de transpiratie, insa nu neaparat neplacut.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a mirosul persista dupa spalare, folosirea deo-dorantelor sau incercarea altor tratamente. Mirosurile corpului, care sunt diferite de mirosul, usor de recunoscut, de transpiratie, pot semnala afectiuni sistemice. De exemplu, un miros de acetona poate indica un diabet; un miros de amoniac poate fi un semn de boala hepatica.
Americanii au o aversiune pentru mirosurile corpului. Ele sunt sursa multor glume de vestiar si a unei exagerate stanjeneli. Aversiunea pentru mirosuri este si suportul unei uriase industrii ce vinde sapunuri, parfumuri, deodorante si anti-perspirante unui public foarte doritor. Numeroase culturi, lotusi, nu inteleg care este problema. Ei considera mirosurile corpului normale, accepile, chiar erotice.
Mirosul corpului este un termen general ce descrie ceea ce se intampla cu sudoarea si alte secretii ale pielii alunei cand asupra lor actioneaza bacteriile ce se gasesc in mod normal la suprafata acesteia. Sudoarea este produsa de doua tipuri de glande, glandele ecrine si cele apocrjne. Glandele ecrine se gasesc pe tot corpul, insa sunt concentrate in axile, palme, talpi si frunte. Cand corpul este supraincalzit - prin vremea foarte calda de afara, efort fizic sau febra - glandele ecrine contribuie la reglarea temperaturii corpului, prin eliminarea unei solutii de apa si saruri ce se epora si racoreste pielea.
Glandele apocrine sunt concentrate in axile si in jurul zonei genitale. Aceste glande se dezvolta la pubertate si nu au nimic de-a face cu reglarea temperaturii; ele reactioneaza insa la anumite situatii, precum excitatia sexuala, nervozitatea si furia, precum si la caldura si la efort fizic. Sudoarea pe care o secreta este bogata in substante organice ce atrag bacterii si produce un miros puternic. Oamenii de stiinta cosidera ca este probabil ca astfel de mirosuri sa fi fost recunoscute ca semnale sexuale de stramosii nostri din vechime, la fel cum se intampla la majoritatea animalelor.

CAUZE
Sudoarea nu are nici un miros in sine. Numai dupa ce asupra ei actioneaza bacteriile ce se gasesc in mod normal la suprafata pielii, apare ceea ce cu totii recunoastem ca fiind mirosul de transpiratie. Mirosul poate fi mai accentuat obsert in axile, la picioare si in zona genitala, pentru ca acestea sunt zonele cu o concentrare ridicata de glande sudoripare. De asemenea, pantofii si imbracamintea nu permit eporarea sudorii, favorizand activitatea bacteriana.
Consumul anumitor alimente si medicamente poate de asemenea genera mirosuri distinctive; de exemplu, medicamentul tamoxifen, un agent folosit in combaterea cancerului, poate induce un miros distinctiv. Proteinele si uleiurile din alimente precum ceapa si anumite medicamente pot face sa degajati mirosurile lor caracteristice. Deficitele in anumite elemente nutritive, precum zincul, pot contribui de asemenea la mirosul corpului. Femeile sunt uneori afectate de mirosurile asociate cu menstruatia, insa cele mai multe dintre acestea pot fi prevenite printr-o igiena corecta.
Mirosul de fructe ce se degaja dintr-un corp -sau mirosul acetona, amoniac sau sirop de artar -poate indica prezenta unei boli sau a unei tulburari meolice. Afectiunile ce pot induce mirosuri neobisnuite ale corpului includ infectiile fun-gice, bolile de ficat, de rinichi, diabetul si diverse probleme digestive. O persoana ce degaja un miros persistent, diferit de cel de transpiratie, trebuie controlata de un medic, pentru diagnosticarea si tratarea cauzei de fond ( Transpiratie excesi).


TRATAMENT

Cel mai eficient mod de a descotorosi corpul de mirosuri este sa spalati cu apa si sapun, uneori de mai multe ori pe zi. Pentru a ajuta la mentinerea controlului asupra activitatii bacteriene responsabile de mirosul de transpiratie, spa-lati- cu un sapun antibacterian. Deodorantele ce contin agenti antibacterieni cu actiune blanda
si parfumuri, contribuie la incetinirea activitatii bacteriilor si la acoperirea mirosului de transpiratie, insa ele nu opresc transpiratia. Pentru asta, trebuie sa folositi un antiperspirant care blocheaza glandele ecrine si le inhiba functionarea. Daca alegeti un antiperspirant, aveti rabdare; pentru a asigura eficienta maxima, el trebuie folosit zilnic, timp de aproximativ o saptamana.
Trebuie sa stiti ca antiperspirantele contin saruri metalice ce pot fi absorbite prin piele si pot provoca iritatii. Daca se intampla acest lucru, intre-rupeti aplicarea si incercati un alt produs, preferabil unul cu ingredienti activi diferiti. Numeroase autoritati descurajeaza cu totul utilizarea anti-perspirantelor. Ele afirma ca oamenii nu trebuie sa incerce sa previna sau sa reduca in nici un fel transpiratia, deoarece este unul dintre procesele naturale ce se petrec in organism.

MEDICINA CONVENTIONALA
Pentru a controla o transpiratie neobisnuit de persistenta si profuza, afectiune ce poarta numele de hiperhidroza, medicul poate recomanda un antipersipirant eliberat cu prescriptie, ce contine un ingredient activ, precum clorura de aluminiu, intr-o concentratie ridicata. Aceste produse trebuie folosite cu prudenta, deoarece pot provoca iritatii ale pielii.
MEDICINA ALTERNATIVA
Comprimatele cu clorofila, un produs natural de origine vegetala, sunt ndute ca deodorant ce poate fi luat pe cale orala. Pulverizarea in axile si intre degetele de la picioare cu bicarbonat, un bun deodorant natural, ajuta de asemenea la absorbirea mirosurilor. In magazinele cu produse naturale si in cele de cosmetice se nd saruri minerale cristalizate, pentru mentinerea sub control a mirosului corpului.
FITOTERAPIA
Preparatele ce contin uleiuri esentiale de rozmarin (Rosmarinus officinalis) si cimbru {Thymus vulgaris) sunt recomandate ca deodorante din te si pot fi utilizate ca solutii antibacteriene pentru spalare.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Transpiratia excesi poale fi legata de un deficit de zinc. Luarea unui supliment zilnic de 30-60 mg zinc poate contribui la rezolrea problemei.

CE PUTETI FACE ACASA
a imbaiati-, dusati- sau spalati- foarte bine in fiecare zi. Folositi un deodorant axilar cu o actiune blanda sau un antiperspirant daca doriti sau pulverizati bicarbonat de sodiu sub brate si inlre degetele de la picioare dupa ce v-ati uscat. a Schimbati-, spalati- si curatati- des imbracamintea, in special lenjeria, sosetele sau ciorapii si orice purtati direct pe piele. in anotimpul cald, evitati hainele stranse pe corp si purtati sandale cu sau fara sosete.
a imbracamintea de bumbac si pantofii de piele lasa transpiratia sa se epore mai repede decat materialele sintetice.
a Parul corporal in exces contribuie la retinerea transpiratiei si a bacteriilor, astfel incat un mod de a reduce mirosul corpului este sa radeti sub brate.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME Diagnosticul de schizofrenie este luat in considerare atunci cand o persoana resimte cel putin doua dintre urmatoarele simptome: a iluzi [...]
Modificarile de greutate pol fi datorate lichidelor din organism sau masei tisulare. Fluctuatiile rapide ale greutatii in decurs de citeva zile sugere [...]
SIMTOME: a bubite sau proeminente rosii pe piele, persistente sau recidivante, cunoscute in general sub numele de cosuri; ele se pot inflama sau s [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile