SIMPTOME
a
durere ce iradiaza prin fesa, de-a lungul coapsei si gambei pe fetele posterioare ale acestora, deseori pana la nivelul labei piciorului. Durerea poate fi ascutita sau surda, cu caracter de junghi sau arsura, intermitenta sau continua. Afecteaza de obicei o singura parte a corpului. Este agrata de tuse, stranut, aplecare in fata sau ridicarea de greutati.
a in unele cazuri, amorteala si slabiciune a regiunii afectate.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a
durerea este severa si nu raspunde la analgezicele eliberate fara prescriptie medicala; medicul dumneavoastra poate prescrie un
analgezic mai puternic si alt tratament.
a durerea persista mai mult de 3-4 zile si este insotita de slabiciune a gambei sau a labei piciorului; aceasta poate indica o problema neurologica mai gra.
Sciatica, afectiune caracterizata prin durere ce iradiaza in una sau ambele fese si coboara pe fata posterioara a coapsei si gambei, este rezultatul compresiei nervului sciatic la baza coloanei vertebrale. Acest nerv (cate unul pentru fiecare parte a corpului) este cel mai lung din sistemul nervos periferic, parcurgand fesa si toata lungimea membrului inferior, pana la nivelul labei piciorului. Durerea poate surveni pe lungimea acestui traseu.
CAUZE
Apasarea pe nervul sciatic se poate datora posturii defectuoase, intinderilor musculare, sarcinii, supraponderalitatii, purtarii de tocuri inalte sau dormitului pe o saltea prea moale. Ea poate fi datorata si unei hernii de disc ( "Compresie asupra nervilor", "Coloana, probleme", si "Discuri intervertebrale, probleme") sau unei inflamatii a nervului sciatic, in unele cazuri provocata de osteoartrita ("Artrita").
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Medicul dumneavoastra poate utiliza asa numitul - test al ridicarii piciorului - ridicarea membrului inferior la un unghi de 45" - pentru a ajuta la localizarea sediului durerii. Printre alte teste se numara radiografia,
tomografia computerizata cu sau fara rezonanta magnetica.
TRATAMENT
MEDICINA CONVENTIONALA
Medicul dumneavoastra poate prescrie relaxante musculare, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), analgezice sistemice, narcotice, sau corticosteroizi. Fizioterapia este deseori recomandata, o data ce inflamatia acuta si durerea s-au diminuat. Pentru a ajuta la ameliorarea durerii, un nutritionist poate sugera administrarea zilnica a unor doze de DL-fenilalanina, un aminoacid, timp de o saptamana, alternand cu o saptamana de pauza.
MEDICINA ALTERNATIVA
MANIPULAREA FIZICA
Tehnica Alexander, un sistem de reeducare a posturii, poate inta metode corecte de a Sta in sezut, in picioare si de a misca, pentru a evita crizele viitoare.
CHIROPRAXIA
Manipularea vertebrelor si a tesuturilor moi poate reduce presiunea asupra nervului sciatic.
FITOTERAPIA
Ceaiurile din coaja de rachita alba (Salix alba) sau cretusca (Filipendula ulmaria) pot ameliora durerile articulare; incercati Cimicifuga racemosa pentru
spasmele musculare.
HOMEOPATIA
Pentru rigiditatea mai accentuata dimineata si noaptea, care insa se amelioreaza la caldura, incercati Rhus toxicodendron. Pentru durerile severe, cu caracter de junghi, ce se extind din zona lombara pana la glezne si se agraveaza in miscare, luati in considerare Bryonia. Consultati un practician pentru aflarea remediilor si dozelor adecte. .
ALIMENTATIE
Dozele mari de calciu (1000 mg) si
magneziu (400 mg) la culcare, impreuna cu vitamina C (500 mg), pot fi benefice. Administrarea de 50 mg vitamina Br, de 3 ori pe zi, timp de numai o saptamana, poate fi de asemenea de ajutor. Consultati un nutritionist pentru sfaturi mai amanuntite cu privire la suplimentele nutritionale.
OSTEOPATIA
Hernia de disc poate beneficia de
masajul si pozitionarea tesuturilor moi, pe care osteopatii le folosesc pentru a usura apasarea asupra nervului sciatic. Consultati un osteopat daca sciatica este asociata cu o intindere sau o leziune posttrau-matica musculara si se amelioreaza la efort, insa ramane nemodificata in repaus.
STIMULAREA IN EXCES
Extinzandu-se de la coccis pana la degetele de la picioare, cele doua ramuri ale nervului sciatic inregistreaza senzatiile - inclusiv durerea - de fiecare data cand membrul inferior este stimulat. Apasarea continua asupra nervului, posibil din cauza alunecarii unui disc vertebral sau prezentei unei sarcini, poate transmite un suvoi de mesaje dureroase de-a lungul nervului; intensitatea durerii poate fi riabila, de la usoara la incapacitanta.
CE PUTETI FACE ACASA
Urmatoarele remedii pot contribui la ameliorarea durerii.
a Aplicati gheata pe zona afectata timp de 30-60 de minute, imediat ce debuteaza durerea. Faceti acest lucru de mai multe ori pe zi, timp de 2-3 zile. Dupa aceea, aplicati o sticla cu apa fierbinte la aceleasi interle.
a incercati urmatoarea tehnica de auto-masaj: intindeti- pe spate, cu genunchii indoiti; rela-xati- timp de mai multe minute; luati o soseta in care ati introdus doua mingi de cauciuc si asezati-o in zona lombara, cu mingile de o parte si de alta a coloanei vertebrale; lasati greutatea corpului dumneavoastra sa apese pe mingi, in podea. indepartati mingile si relaxati- timp de alte cate minute. Repetati aceasta procedura si la nivelul feselor. Daca aveti probleme discale, cereti avizul medicului dumneavoastra inainte de a incerca aceasta tehnica.
a in perioadele de durere acuta, nu ridicati obiecte mai grele de 5 kg si sustineti greutatea obiectelor ridicate cu bratele si picioarele indoite si nu cu coloana. impingeti si nu trageti obiectele grele.
PREVENIRE
a Dormiti pe o
saltea tare, pe spate sau pe o parte, cu genunchii indoiti; evitati sa dormiti pe burta. Strict in timpul crizelor acute, dormiti cu o perna sub sau intre genunchi.
a Ajustati inaltimea scaunului pe care stati, astfel incat picioarele dumneavoastra sa stea cu talpile integral pe podea, iar genunchii sa fie putin mai sus decat soldurile; obisnuiti- sa stati cu ambele talpi pe podea in loc de a incrucisa picioarele.
a Asigurati- ca scaunul dumneavoastra are un spatar tare si asezati- cu spatele drept, lipit complet de el.