SIMPTOME
Daca sunteti femeie, este posibil ca nu aveti nici un fel de simptome sau puteti resimti:
a o secretie ginala galben-verzuie, spumoasa, cu miros pronuntat.
a mancarimi sau iritatie ginala.
a dureri la contactul sexual.
a dureri in etajul inferior al abdomenului.
a sangerare ginala.
Daca sunteti barbat, probabil nu aveti nici un fel de simptome sau puteti resimti un oarecare disconfort cand urinati.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a resimtiti oricare dintre simptomele de mai sus. Tricomonaza este contagioasa si poate conduce la complicatii. Femeile nu trebuie sa presupuna ca problema lor este o simpla giniia (vezi Vagin, probleme).
Tricomonaza - o infectie parazitara transmisa in primul rand prin contact sexual - nu este gra, insa este contagioasa. in 70% din cazuri nu provoaca simptome, ceea ce o face notorie ca dificil de diagnosticat. La femeile care au totusi simptome, disconfortul poate persista de la o saptamana la mai multe luni si poate fi mai pronuntat imediat dupa
menstruatie sau in timpul sarcinii. in lipsa tratamentului, parazitul poate infecta tesuturile din tot sistemul reproducator si caile urinare. La femei, printre localizarile vulnerabile la infectie se numara ginul, uretra, colul uterin, vezica urinara si diverse glande. La barbati, infectia se poate extinde la uretra, prostata, vezicule seminale si epididim.
Parazitul ce provoaca tricomonaza prospera intr-un mediu alcalin. Femeile au o probabilitate mai mare de a se infecta daca iau
contraceptive orale, sunt insarcinate sau folosesc frecvent spalaturi ginale cu solutii din comert; toate acestea pot mari nivelul alcalinitatii din organism.
CAUZE
Vinot de tricomonaza este un protozoar, numit Trichomonas ginalis. Transmis de obicei prin contact sexual, parazitul mai poate fi contractat si prin intermediul scaunelor de toaleta, bancilor din vestiare, prosoapelor si costumelor de baie ude.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Medicul dumneavoastra poate dori sa examineze secretia ginala sau uretrala la microscop sau sa analizeze urina. Ocazional, tricomonaza apare pe frotiul Papanicolau la femeile asimptomatice. in cazul in care credeti ca este posibil sa fi fost expusa la acest microorganism, cel mai bine este sa faceti testul in cursul controlului medical anual.
TRATAMENT
Noua din zece persoane cu tricomonaza se vindeca dupa o singura
cura de antibiotic. Cazurile recalcitrante necesita doze mai mari, administrate pe perioade de timp mai lungi.
MEDICINA CONVENTIONALA
Medicamentul cel mai frecvent utilizat in combaterea tricomonazei este metronidazolul, ce se gaseste sub forma de comprimate; putine alte medicamente sunt la fel de eficiente. Metronidazolul este privit cu rezer de unii medici, deoarece rezultatele unor teste au aratat ca provoaca malformatii congenitale si
cancer la animale, insa nici un studiu nu a aratat ca acest medicament ar fi nociv pentru om. Daca luati mctronidazol, puteti resimti efecte secundare ca greturi, rsaturi sau un gust metalic in gura. Puteti reduce la minimum disconfortul luand medicamentul la o masa sau imediat dupa o masa. De asemenea, nu beti alcool in interlul de 24 ore de la luarea medicamentului; daca o faceti, puteti avea dureri abdominale severe si rsaturi.
MEDICINA ALTERNATIVAIn afara de a lua antibiotice, puteti incerca
tratamente alternative pentru a ajuta la accelerarea vindecarii.
PRESOPUNCTURA
Un practician al medicinii chineze poate recomanda curatarea organismului de
toxine prin masarea punctelor de presopunctura Ficat 3, intre haluce si al doilea deget de la picior, si Ficat 8, pe fata inlerna a coapsei, deasupra genunchiului. De asemenea, incercati sa framantati punctul Rinichi 3, pe fata interna a gambei, intre osul gleznei si tendonul lui Ahile. Folositi oricare dintre aceste tehnici acasa, de mai multe ori pe zi. ( . 14-l5 pentru mai multe informatii privind localizarea punctelor.)
AROMOTERAPIA
Aromolerapeutii considera ca
uleiul de berga-mota (Citrus bergamia) poate ajuta la uscarea secretiilor iritante. Faceti spalaturi ginale sau adaugati-l in apa de baie.
PLANTELE CHINEZESTI
Un practician al medicinii chineze poate prepara un remediu din te ca gentiana (Gen-tiana scabra), radacina de degetel chinezesc (Reh-mannia glutinosa) si radacina de angelica {Angelica pubescens).
FITOTERAPIA
Fitoterapeutii spun ca inflamatia si secretiile pot fi diminuate cu ajutorul spalaturilor ginale cu
ceai de galbenele (Calendula officinalis), smirna (Commiphora molmoti, si
tuia (Thuja occi-dentalis).
HOMEOPATIA
Un medic
homeopat poate prescrie un remediu cu rol de fortificare a intregului organism. Este necesar un consult complet pentru a determina ce remediu este potrivit pentru dumneavoastra
ALIMENTATIE Sl DIETA
Antibioticele distrug in afara microorganismelor patogene si pe cele benefice din organismul dumneavoastra. Readuceti-le pe cele benefice mancand
iaurt cu culturi vii sau luand 1 Igt. supliment Lactobacillus acidophilus si 1 Igt. Bifidobacte-rium intr-un pahar cu apa de trei ori pe zi.
Pentru a stimula vindecarea si a creste imuniA tatea, nutritionistii recomanda sa suplimentati
dieta echilibrata cu zinc si
vitaminele A, C si E.
CE PUTETI FACE ACASA
Femeile care fac frecvent spalaturi cu produse chimice din comert isi pot creste riscul de a face tricomonaza. insa, daca aveti deja infectia, faceti o data pe zi una din urmatoarele spalaturi naturale, in timp ce aflati intr-o baie calda:
a spalatura ginala cu otet: 11gt. otet la 1 I apa calda.
a iaurt cu culturi vii sau o solutie de Lactobacillus acidophilus (M2 Igt. la 1 ceasca apa).
Pentru a creste
aciditatea ce distruge bacteriile, puteti adauga sucul unei lamai la oricare dintre aceste solutii.
ATENTIE: Nu faceti spalaturi ginale daca sunteti insarcinata.
PREVENIRE
a Folositi prezertivul la fiecare contact sexual.
a Nu folositi in comun prosoapele si costumele de baie.
a Faceti dus imediat dupa ce ati inotat intr-o piscina publica.
a Spalati- inainte si dupa contactul sexual.