|
|
VACCINURI VIRALE
Prima imunizare activa (vaccinare) antivirala a fost vaccinarea antivariolica cu virus vaccinia, efectuata in 1798 de catre Jenner. Dupa criteriile componentelor virale din vaccin, vaccinurile virale sunt de doua categorii: inactivate si vii.
1. Vaccinuri inactivate
Virusuri multiplicate pe o gazda sensibila, apoi inactivate (temperatura ridicata, formol, betapropriolactona), cu pastrarea capacitatii imunogene dar cu pierderea capacitatii patogene. Exemple: vaccinul antirabic, antigripal, antirujeolos, antipoliomielitic. Nu sunt nocive (incapabile de a produce boala), dar prezinta anumite dezavantaje: induc imunitate antivirala umorala de scurta durata (nu celulara, nu locala), iar agentul inactivant poate determina reactii de intoleranta locale sau generale.
2. Vaccinuri vii
Contin tulpini de virus vaccinal capabile ca, administrate receptorului uman, sa se multiplice la poarta de intrare, fara a produce boala, dar determinand un raspuns imun eficient. Sunt de doua feluri.
vaccinuri vii cu virusuri nepatogene pentru om, inrudite antigenic cu agentul viral cauzator al bolii pentru care se face imunizarea activa. Exemplu: vaccinul antivariolic, care consta in aplicarea pe cale transcutana sau percutana a virusului vaccinia (nepatogen pentru om dar identic antigenic virusului variolic). Raspunsul imun umoral si celular indus de catre vaccinarea cu virus vaccinia asigura protectia solida si indelungata impotriva variolei.
vaccinuri vii atenuate - adaptare a unor populatii virale pe anumite substraturi de multiplicare, cu pierderea patogenitatii. Exemple: antipolio cu administrare orala, antirujeolos cu administrare parenterala.
Avantajul vaccinurilor virale vii consta in realizarea unui raspuns imun umoral si celular solid, de lunga durata (antipolio creaza si un ecran de protectie locala - IgA secretor).
Dezavantajele acestor vaccinuri, desi putin numeroase, sunt demne de toata atentia. In cazul vaccinurilor vii neatenuate (virus vaccinal), unii indivizi receptori, pe teren de imunodeficienta, pot prezenta o boala generalizata (vaccina) sau reactii de hipersensibilitate imediata (alergie), uneori cu semne neurologice grave. In cazul vaccinurilor vii atenuate nu poate fi inlaturat riscul selectiei unor particule virale patogene cu aparitia unor cazuri de boala.
Agentii encefalitogeni responsabili pentru encefalomielita alergica experimentala nu sint prezenti in substanta nervoasa ncmielinizata la animalele no [...] |
Vaccinurile si serurile destinate prevenirii bolilor infectioase sunt substante preparate in mod diferii. Vaccinul este un preparai introdus in organi [...] |
Desi cultivarea virusului rabic in culturi obtinute din tesutul nervos embrionar a fost realizata curind dupa introducerea culturilor celulare, in pra [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact