PARALIZIILE
I) PARALIZIE DE PLEX BRAHIAL
Plexul brahial anatomic este format din unirea ultimelor 4 radacini cervicale cu prima radacina dorsala ( toracala ). Este format din 3 trunchiuri primare:
v Trunchi primar superior unirea radacinii C5 cu C6
v
v Trunchi primar inferior fuziunea radacinii C8 cu D1 ( toracala )
In functie de lezarea acestor trunchiuri avem:
Paralizie de plex brahial de tip superior bolnavul prezinta membrul superior balant pe langa corp si in usoara pronatie, deficit motor predominant la nivelul muschilor umarului, in special la nivelul deltoidului, tulburari de sensibilitate: anestezie / hipoestezie se afla la nivelul tegumentului umarului si usor pe fata anterioara a bratului, amiotrofii la nivelul umarului ( deltoid ), reflex stiloidian abolit.
Paralizie de plex brahial de tip mijlociu bolnavul prezinta paralizie la nivelul tricepsului, amiotrofii la nivelul tricepsului, reflex tricipital abolit si tulburari de sensibilitate pe fata posterioara a bratului.
Paralizie de plex brahial de tip inferior se manifesta clinic pareza de nerv median si nerv cubital concomitent. Deficit motor la nivelul mainii unde exista numai miscari de extensie, amiotrofii la nivelul eminentei tenare si hipotenare, interososilor si tulburari de sensibilitate la nivelul palmei, reflex cubito pronator abolit.
Cauze
- Tumori de varf pulmonar
- Adenopatii latero cervicale
- Tromboze sau anevrism de subclavie
- Sindrom de coasta cervicala ( cel mai frecvent )
II)
PARALIZII LA NIVELUL MEMBRULUI
v Paralizie de nerv radial
Nervul radial este cel mai gros nerv de la membrul superior, predominant motor, este cel mai vulnerabil insa se recupereaza cel mai usor dintre totii nervii membrului superior.
Inerveaza muschii - brat triceps si lung supinator
- antebrat muschiul extensor comun al degetelor
- mmuschiul extensor al policelui
- muschiul extensor al degetului mic
Paralizia de nerv radial mana are aspect de gat de lebada. Poate fi :
1)
2) Paralizie partiala se produce atunci cand se comprima nevul radial la nivelul spatiului de torsiune de la nivelul cotului à paralizia de sambata seara , paralizia indragostitilor , paralizia betivilor . Se deosebeste de cea totala prin faptul ca muschiul triceps nu este afectat si nici muschiul lungul supinator. Bolnavul poate face extensia antebratului pe brat si reflex tricipital normal.
III) PARALIZII LA NIVELUL MEMBRULUI INFERIOR
v Paralizie de nerv sciatic popliteu extern
Nervul ia nastere din nervul sciatic la nivelul fosei poplitee, de aici ocoleste gatul peroneului ajungand in musculatura antero externa a gambei.
D.p.d.v. motor inerveaza m. tibial anterior
- m. popliteu
- m. extensor comun al degetelor
- m. extensor al degetelor
D.p.d.v. senzitiv inerveaza tegumentul din regiunea antero externa a gambei
- tegumentul de pe fata dorsala a tei
- tegumentul de pe fata dorsala a degetelor
D.p.d.v. motor bolnavul nu poate face extensia labei piciorului si a degetelor, bolnavul nu poate merge pe calcaie, acest mers se numeste = mersul stepat = bolnavul trebuie sa ridice membrul inferior mai sus si atinge solul cu varful labei piciorului. In aceasta paralizie avem tulburari de sensibilitate: anestezie / hipoestezie pe fata antero externa a gambei si pe fata dorsala a tei.
Etiologie
Hernii de disc lombare
Spondiloze
Comprimarea nervului sciatic popliteu extern la nivelul gatului peroneului la cei care lucreaza in genunchi.
Definitie. Anomalii motorii si de postura ca rezultat al afectarii SNC. Caracterul neprogresiv al manifestarilor este o trasatura principa [...] |
ingrijirea pacientilor cu tumori primare sau metastatice ale SNC necesita: (I) stabilirea cu acuratete a diagnosticului de tumora si excluderea altor [...] |
Motilitatea corpului este asigurata de neuronii motori centrali si periferici in care primul este un ordonator si eliberator al motilitatii voluntare, [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact