Nu exista leziuni minore ale mainii. Orice solutie de continuitate a tegumentului poate fi inceputul unui lant de evenimente care poate duce la pierderea celui mai pretios instrument uman.
Infectii. Cauza uzuala este streptococul sau stafilococul. Poate aparea extensie de-a lungul unei teci tendinoase care se poate necroza.
Tratament: Daca exista puroi, se face o insamantare. Se da flucloxa-cilina 250 mg/6 h PO sau eritromicina 500 mg/12 b PO incepand cu lh inainte de interventie. Sub anestezie generala si garou, se exploreaza campul ischemic. Daca este necesar, se excizeaza teaca sinoviala la capatul ei proximal. Pot fi intalnite colectii localizate de puroi in tecile tendinoase sau in spatiile palmare. Este indicat drenajul chirurgical pentru orice abces (de ex. paronichial sau tardiv). Uneori este posibila sutura primara, cu conditia ca tot materialul necrotic sa fi fost inlaturat. Un abces "rece" cronic al tecii unui tendon sugereaza tuberculoza. Solicita imediat ajutorul unui expert.
Leziuni ale nervilor ( p. 746 & 814). Examineaza functiile sen-sitive si motorii corespunzatoare nervilor respectivi. Inabilitatea de a ridica policele peste nivelul palmei semnifica o leziune a nervului median (insuficienta abductorului pollicis brevis). Nervii mai mici decit nervul digital la nivelul articulatiei interfalangiene distale sunt dificil de reparat. Deficitul functional este mai mic daca leziunea afecteaza un nerv ce deserveste doar o anumita modalitate (senziti sau motorie), deoarece prelungirile care se regenereaza cresc direct in tubul Schwann cel mai apropiat, intr-un ritm de 1 mm/zi, indiferent de tipul nervului.
Leziuni ale tendoanelor. Incapacitatea de a ridica degetul prin extensia articulatiilor metacarpo-falangiene indica o leziune (desprindere) a tendoanelor. Incapacitatea de a flecta articulatiile interfalangiene distale, impotri unei rezistente indica o disectie a flexorului digitorum pro-fundus. Daca acesta este intact, insa este afectata flexia articulatiilor interfalangiene proximale, este vorba despre o diviziune a flexorului superficial. Sectionarea flexorului pollicis longus duce la inabilitatea de a flecta articulatia interfalangiana a policelui.In general leziunile tendoanelor flexorilor se trateaza prin reparatie primara. Daca exista o pierdere de segment de tendon reparatia se face eventual stadializat, cu un imt de plastic pentru a mentine deschisa teaca tendinoasa, urmat de o grefa de tendon. Fizioterapia intensi a mainii, sub supraveghere, este esentiala.
Incizii la mana: A drenajul spatiului pulpar, B si B', lajul tendoanelor flexorilor; C, drenajul bursei radiale; D, drenajul bursei ulnare, E si E, pentru spatiul medio-palmar, F, drenajul spatiului tenar.