eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Leziunile mainii


Nu exista leziuni minore ale mainii. Orice solutie de continuitate a tegumentului poate fi inceputul unui lant de evenimente care poate duce la pierderea celui mai pretios instrument uman.
Infectii. Cauza uzuala este streptococul sau stafilococul. Poate aparea extensie de-a lungul unei teci tendinoase care se poate necroza.
Tratament: Daca exista puroi, se face o insamantare. Se da flucloxa-cilina 250 mg/6 h PO sau eritromicina 500 mg/12 b PO incepand cu lh inainte de interventie. Sub anestezie generala si garou, se exploreaza campul ischemic. Daca este necesar, se excizeaza teaca sinoviala la capatul ei proximal. Pot fi intalnite colectii localizate de puroi in tecile tendinoase sau in spatiile palmare. Este indicat drenajul chirurgical pentru orice abces (de ex. paronichial sau tardiv). Uneori este posibila sutura primara, cu conditia ca tot materialul necrotic sa fi fost inlaturat. Un abces "rece" cronic al tecii unui tendon sugereaza tuberculoza. Solicita imediat ajutorul unui expert.
Leziuni ale nervilor ( p. 746 & 814). Examineaza functiile sen-sitive si motorii corespunzatoare nervilor respectivi. Inabilitatea de a ridica policele peste nivelul palmei semnifica o leziune a nervului median (insuficienta abductorului pollicis brevis). Nervii mai mici decit nervul digital la nivelul articulatiei interfalangiene distale sunt dificil de reparat. Deficitul functional este mai mic daca leziunea afecteaza un nerv ce deserveste doar o anumita modalitate (senziti sau motorie), deoarece prelungirile care se regenereaza cresc direct in tubul Schwann cel mai apropiat, intr-un ritm de 1 mm/zi, indiferent de tipul nervului.
Leziuni ale tendoanelor. Incapacitatea de a ridica degetul prin extensia articulatiilor metacarpo-falangiene indica o leziune (desprindere) a tendoanelor. Incapacitatea de a flecta articulatiile interfalangiene distale, impotri unei rezistente indica o disectie a flexorului digitorum pro-fundus. Daca acesta este intact, insa este afectata flexia articulatiilor interfalangiene proximale, este vorba despre o diviziune a flexorului superficial. Sectionarea flexorului pollicis longus duce la inabilitatea de a flecta articulatia interfalangiana a policelui.In general leziunile tendoanelor flexorilor se trateaza prin reparatie primara. Daca exista o pierdere de segment de tendon reparatia se face eventual stadializat, cu un imt de plastic pentru a mentine deschisa teaca tendinoasa, urmat de o grefa de tendon. Fizioterapia intensi a mainii, sub supraveghere, este esentiala.

Incizii la mana: A drenajul spatiului pulpar, B si B', lajul tendoanelor flexorilor; C, drenajul bursei radiale; D, drenajul bursei ulnare, E si E, pentru spatiul medio-palmar, F, drenajul spatiului tenar.



Alte materiale medicale despre: Ortopedie

Traumatismele cunoscute in sport pot provoca, pe langa leziunile comune (plagi, contuzii, rupturi de muschi, tendoane, ligamente si alte tesutu [...]
Retinopatia diabetica. Leziunile oculare sunt de natura degenerativa. Intensitatea leziunilor oculare este direct proportionala cu durata diabetu [...]
Interesarea rinichiului in cadrul hiperuricemiei determina nefropatie urica care, dupa Bennet (citat de Gluhovschi se sistematizeaza in: 1. Insufic [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ortopedie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile