eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Osteocondrita


Osteocondrita juvenila (osteocondroza) este o afectiune de origine necunoscuta, in care centrele de osificare ale copiilor si adolescentilor devin temporar moi, ducand la deformari secundare compresiunilor. Dupa o perioada de timp riabila (deseori aproximativ 2-3 ani) osul se intareste din nou, in noua sa forma, defectuoasa.
Manifestari clinice. Varsta la care apar aceste modificari depinde de osul afectat, si este de obicei momentul dezvoltarii nucleului osos. .Simptomul principal este durerea locala. Modificari radiologice: crestere initiala a densitatii nucleului osos; urmata de un aspect pestrit (pe masura resorbtiei osului afectat) si aplatizare; apoi textura normala revine, dar deformarea se mentine. Consecinta pe termen lung este artrita degenerati.
Denumirea osteocondritei Zona afectata


Boala Perthe (p. 710) Sold

Boala Scheuermann Hpifizele inelelor vertebrale
Boala KiMiler Osul navicular
Boala Kienbftck Osul lunat (la adulti)
Boala Freiberg Capul metatarsianului II sau III
Tratament. Deseori nu este necesar, clar articulatiile mari pot necesita protectie (de ex. cu un pansament gipsat).
Boala Scheuermann. Afecteaza pe cei in rsta de 13-l6 ani. Este afectata osificarea normala a epifizelor mai multor vertebre toracice. Fortele deformante sunt maxime la marginea anterioara a vertebrelor, astfel incat vertebrele sunt mai inguste anterior, rezultand cifoza. in faza acti a bolii, vertebrele pot fi sensibile la palparea ferma. Radiologie sunt vizibile incizuri profunde pe marginile anterioare ale vertebrelor. Mai tarziu apare ingustarea spatiului discal anterior.

Tratament: Daca tratamentul simptomatic nu are efect, incearca un pansament gipsat (de ex. pentru 8 saptamani, in cazurile severe); de asemenea fizioterapie. Centurile spinale sunt rareori necesare.
Boala Kohler. Copin afectati au intre 3-5 ani. Au dureri in regiunea mediotarsala si schioapata. Poate exista sensibilitate la palparea navicu-larului. Radiografiile sunt diagnostice, aratand un os dens, deformat. Tratament: simptomatic, repausul piciorului sau purtarea unui gips la mers.
Boala Kienbock. Apar dureri la nivelul osului lunat, in special in timpul miscarilor active ale pumnului. Priza manuala este defectuoasa datorita durerii. Radiografiile sunt diagnostice, aratand la inceput un os lunat dens, cu o mica reducere a profunzimii, mai tarziu, aplatizare mai marcata. Consecinta este artroza. Tratament: in stadiile precoce, maladia poate ceda la imobilizarea pumnului timp de 3 luni, in stadiile active; poate fi excizat osul lunat si imtata o proteza; odata instalata artroza, excizia osului lunat este inutila.
Boala Freiberg. Poate fi clasificata ca o osteocondrita disecanta (p. 732). Radiologie: epifiza capului unui metatarsian devine granulara, fragmentata si aplatizata. Tratament: extirparea precoce a osului afectat, cu grefa osoasa si utilizarea unui gips la mers. Daca deformarea este deja instalata, tratamentul se rezuma la obserre.



Alte materiale medicale despre: Ortopedie

Osteogenesis imperfecta. O maladie genetica a colagenului, ce duce la formarea de oase fragile. Indivizii afectati au oase fragile, casante. Sunt 4 ti [...]
Boala Calve. Este mai putin freceventa decat boala Scheuermann. Este afectata o singura vertebra, fiind lezat nucleul central. Histologia vertebrei af [...]
Cele mai frecvente simptome sunt durerea in genunchiul anterior sau durerea cu tumefactie. Durerea in genunchiul anterior poate fi datorata multor cau [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ortopedie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile