Conduita de urgenta. Elibereaza caile aeriene; ventileaza in caz de necesitate; protejeaza coloana cercala. asDaca pupilele sunt inegale, pune diagnosticul de
hipertensiune intracraniana (HIC), de ex. prin hemoragie extradurala ti cere urgent asistenta neurochirurgicala. Pot fi necesare gauri Burr (de partea pupilei dilatate). Alte semne de HIC t: coma din ce in ce mai profunda (sau un interval de luciditate, apoi recadere), respiratie Cheyne-Stokes, apnee, pupile fixe, dilatate (la inceput ipsilateral) si postura in extensie. incearca administrarea de manitol 20% 5 ml/kg IV in 15 min. Cere asistenta unui anestezist cu transfer intr-un centru neu-rocbirurgical pentru o CT urgenta A craniotomie. Scopul tau sa fie de a oferi neurochirurgului un creier bine oxigenat, bine perfuzat.
Tratament initial Noteaza totul in foaie, cu atentie. inregistreaza corect orele.
a O2 inspirat in flux ridicat (Fj 02 > 0,85 +a masca ajustata cu rezervor).
a Opreste hemoragia. Masoara TA, trateaza socul cu Haemacceli ( MMC, p. 720).
a Anamneza. Cand? Unde? Cum? A avut o convulsie? Interval lucid? Alcool?
a Cauta alte leziuni. Masoara alcoolemia, gazele sanguine, U&E, glucoza, HC.
a in caz de coma, aplica scala de coma Glasgow (p. 768).
a Daca bolnavul este alert, inregistreaza cea mai complexa comanda pe care o poate Indeplini.
a Evalueaza amnezia anterograda (pierderea din momentul traumatismului) si amnezia retrograda - pentru evenimentele pre-traumatice (extinderea ei se coreleaza cu severitatea traumatismului, si nu apare niciodata fara amnezie anterograda).
a Examineaza SNC. Monitorizeaza pulsul, TA, TA, respiratiile + pupilele la fiecare 15 min.
a Daca exista o fractura deschisa sau rinoree cu LCR, se face profilaxie antibiotica si antitetanica (MMC, p. 226). Trimite la neurochirurgie.
a Radiografii craniene (incidente postero-anterioare Townes si laterale): cauta
fracturi sinusale si aer intracranian. Daca epifiza este deplasata sau fracturile traverseaza vase sanguine (de ex. artera meningee medie-vasul hemoragiei extradurale), se face o CT.
a ingrijire in pozitie semi-sezanda daca nu exista leziuni medulare. Atentie meticuloasa pentru caile aeriene, ochi, ca.
a Daca leziunile nu sunt grave: pozitie sezanda cand
cefaleea o permite (daca este severa, suspecteaza o complicatie). Trateaza
durerea cu aspirina. Criterii de internare: dificultatea evaluarii (copil, post-ictal;
intoxicatie alcoolica); examen neurologic anormal (inclusiv starea mentala);
cefalee severa sau voma; fractura. Pierderea constientei nu necesita internare in cazul in care pacientul este bine si Insotit de un adult responsabil.
a Fii atent la complicatii: precoce - hemoragie extradurala sau sub-durala ( MMC, p. 440), leziuni de ner cranieni, convulsii. Tardiv -hemoragie subdurala, convulsii,
diabet insipid, parkinsonism, dementa.
Pacienti traumatizati obnubilati (GCS 8) care miros a alcool. Fa o radiografie craniana (+ CT in caz de fractura sau semne de focar). Alcoolul este o cauza putin probabila a comei, daca alcoolemia respiratii mai profunde -> revenirea reflexelor bulbare -> deschiderea ochilor -+ voma -> constienta -> agitatie -> acuze de cefalee -> amnezie >a sindrom post-contuzional (cefalee, ameteli, dificultati de concentrare, scaderea memoriei).
Indici de prognostic prost Varsta inaintata, rigiditate de decere-brare.
spasme ale extensorilor, coma prelungita, hipertensiune, Pa02 l (la gazometrie), TA>39AC, 60% din cei care isi pierd cunostinta >1 luna pot supraetui 3-25 ani, dar pot necesita ingrijiri zilnice.
Risc de hematom intracranian (la adulti). Pe deplin constient, fara fractura craniana =