Senzatia de
greata insotita sau nu de
voma este un simptom obisnuit la inceputul sarcinii si adesea este chiar primul semn ca sunteti gravida. Pot sa apara in orice moment al zilei, chiar si de mai multe ori pe zi, daca aveti ghinion. Greata poate fi insotita de o senzatie de
oboseala sau de o stare generala proasta. Se presupune ca greata este data de produsele chimice secundare rezultate in urma activitatii hormonale crescute din faza incipienta a sarcinii, care creeaza o stare de toxicitate in organism.
Cum sa va ajutati singure:
Raul matinal va poate induce o stare de
depresie pe care o puteti depasi facand lungi plimbari zilnice. Greata poate fi si consecinta unei glicemii scazute, mai ales daca apare devreme dimineata si trece dupa ce mancati. Nivelul crescut de progesteron poate activa centrul vomei din creier. Presiunea uterului in ultimele stadii ale sarcinii va poate de asemenea induce o stare de greata. incercati sa va dati incet jos din pat dimineata si beti o cana cu
ceai de plante impreuna cu cativa pesmeti (rugati pe cineva sa vi le aduca la pat, nu va face bine sa incepeti sa alergati dumneavoastra de colo-colo). Deoarece exista o gama larga de plante care va pot ajuta in aceasta stare, este bine sa consultati un fitoterapeut- Totusi, probabil o sa constatati ca unele din urmatoarele plante va sunt de folos. S-ar putea sa alegeti o planta si dupa un timp sa vedeti ca nu-si mai face efectul, caz in caz puteti s-o inlocuiti cu alta. in unele cazuri, folosirea in fiecare zi a altei plante da rezultate mai bune. Starea de greata poate sa fie doar metoda aleasa de natura spre a va face sa nu neglijati odihna la inceputul sarcinii, cand aveti atata nevoie de ea, deci daca nici un remediu nu va calmeaza greata matinala, atunci probabil ca odihna este lucrul de care aveti cel mai mult nevoie.
Cum ne ajuta plantele medicinale:
> Ghimberul este un remediu excelent, dar nu trebuie folosit in stare proaspata, ci doar uscat sau sub forma cristalizata. De obicei isi face imediat efectul, dar acesta tinde sa se piarda dupa o vreme. Tinctura din ghimber uscat: 20 de picaturi in putina apa, din ora in ora, timp de maxim cinci ore. Infuzie din pulbere de ghimber: 1 g la o cana de apa fierbinte.
> ta de catuse este un antiemetic. Tinctura: 1-2 ml de trei ori pe zi, infuzie: 2-4 g la cana de trei ori pe zi.
> Pentru a da un gust mai placut ceaiurilor de mai sus, puteti adauga frunze de izma creata, care au si ele un efect antiemetic. Combinati in parti egale cu
ceaiurile de mai sus.
> Tinctura din
musetel de cultura: 20 de picaturi din ora in ora, maximum sase doze, pana la calmarea greturilor.
> Atentie: luat in exces, induce o stare de voma.
> Tinctura de papadie: 20 de picaturi de trei ori pe zi. Pentru congestia ficatului, se recomanda plantele care contin un principiu amar.
Atentie: Anumite forme de "bitter" sunt contraindicate in timpul sarcinii. "te medicinale contraindicate in timpul sarcinii" (ina 106).
Suplimente
Se crede ca deficitul de vitamina fk este una din cauzele greturilor matinale. Luati 10-20 mg de B6 pe zi (cel mai bine sub forma de B complex).
Cereti sfatul medicului daca vomati exceside mult sau daca aceasta stare se prelungeste. Aceasta conditie este cunoscuta sub denumirea de hiperemeza.