eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


APITERAPIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » apiterapie

Cresterea trantorilor


Cresterea trantorilor

Pentru obtinerea unui material biologic valoros este necesar ca in stupinele de imperechere sa existe un numar suficient de trantori de calitate, selectionati din familii recordiste, cu origine cunoscuta.

Pentru realizarea acestui deziderat este necesar sa se ia o serie de masuri cum ar fi dotarea familiilor furnizoare de trantori (familii-tata) cu matci selectionate, care au caractere valoroase, precum si ificarea lucrarilor de crestere a trantorilor in functie de perioada in care se cresc matci si momentul din sezon.

Pentru ca trantorii sa fie apti pentru imperechere in momentul in care primele matci produse in stupina ies la zborul de imperechere, este necesar ca inceperea lucrarilor de crestere a trantorilor sa se devanseze cu doua-trei saptamani fata de lucrarile de crestere a matcilor. Aceasta perioada coincide cu inflorirea pomilor fructiferi.

Stabilirea acestui decalaj de timp se face luand in considerare ciclul de metamorfoza al matcilor, 16 zile de la stadiul de ou pana la eclozionare, si pe cel al trantorilor, care este de 24 de zile, durata maturizarii sexuale care este de 7-l0 zile la matca si 10-l4 zile la trantor. In afara de aceste perioade apicultorul mai trebuie sa ia in calcul si timpul necesar pentru pentru pregatirea de catre lucratoare a fagurilor in vederea ouatului (2-3 zile).

Pentru cresterea trantorilor, cuiburile familiilor-tata se reduc la maximum (prin aceasta masura se obliga matca sa depuna un numar cat mai mare de oua de trantor si se protejeaza termic mai bine cuibul, albinele acoperind in totalitate fagurii din cuib), se stimuleaza cu sirop de zahar si turta proteica dupa care, intre doi faguri cu puiet tanar, se introduce un fagure artificial cu celule de trantor, un fagure cladit, cu celule majoritar de trantori sau o rama claditoare (o rama goala, doar cadrul de lemn, albinele construind in aceasta fagurii cu celule de trantori).

La o saptamana dupa introducerea fagurilor se controleaza cuiburile familiilor respective daca in acesti faguri matca a depus oua. Cei care nu au fost ouati se iau si se schimba cu faguri cu oua, luati de la alte familii. In acest fel se asigura atat cresterea larvelor de trantori in familiile in care s-au introdus fagurii ouati cat si ouarea tuturor fagurilor goi, cu celule de trantori. Intr-o familie-tata pot fi mentinute doi-trei faguri cu celule de trantori.

Matca poate fi pusa si in izolator pentru ca sa depuna ouale de trantor in rama asezata in cuib, iar familia se intareste punandu-i o rama cu puiet capacit matur aproape de eclozionare, luat de la o alta familie puternica si productiva.

Pentru a limita cresterea trantorilor in familiile de albine din stupina si a favoriza astfel imperecherea matcilor doar cu trantorii produsi in familiile-tata apicultorul are la dispozitie mai multe metode: folosirea doar a fagurilor de calitate, cu celule predominant de lucratoare, taierea fagurilor cu celule de trantori (din ramele claditoare sau de pe marginile ramelor cladite, din stup), descapacirea celulelor cu puiet de trantor, folosirea la urdinis a gratiilor Hanneman, a capcanelor pentru trantori sau a colectoarelor de polen.

Pentru a asigura imperecherea unui numar de 50-70 matci este necesara cresterea de trantori intr-o singura familie. Prin cresterea speciala a trantorilor NU se asigura o imperechere controlata 100%, se obtine doar un procent destul de ridicat de imperecheri cu trantori selectionati. Siguranta imperecherii matcilor cu trantorii doriti, din familii selectionate, se obtine doar prin folosirea inseminarii artificiale.

Inainte cu circa 3 saptamani inainte de data la care este ificata cresterea ultimei serii de matci cresterea trantorilor in familiile special destinate acestui scop poate inceta.




Alte materiale medicale despre: APITERAPIE

Perioada de viatA intrauterinA este perioada parcursA din momen-tul fecundArii ovulului pAnA in momentul nasterii. Durata perioadei intrauterine [...]
Pe calea unor indelungate tatonari, facute si prin propria experienta, fiinta umana a acumulat o seama de mijloace terapeutice, consolidand - in decur [...]
- Nefrita - Profilactic trebuiesc tratate focarele infectioase (amigdalita, sinuzita etc) si al gripei. in acest sens se poate utiliza fagurele de [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre apiterapie

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile