(afectiuni clinice ale parodontului, adica a articulatiei alveolo-dentare constituita din tesutul de sustinere al dintelui: gingie, ligament si osul alveolar), tratamentul prin mestecarea de propolis a fost eficient, antrenandu-se influenta enzimelor salivare; prin activarea caldurii si umiditatii cavitatii bucale se elibereaza principiile antimicrobiene, iar prin masticatie se obtine un efect gluant si adezila nivelul dintelui realizand un efect durabil local.
Clinicienii din Romania au utilizat inperiodontitele cronice o solutie alcoolica de propolis 20% sub forma de spray. De asemenea produsul paradontovit care intervine in meolismul local al fosforului si calciului, al fosfatazei alcaline, impreuna cu
vitaminele a oferit reala eficienta (a se vedea si N. Luca in Apiterapia in Romania, 1994). In periodontitele marginale Gafar si colab. (1980) utilizeaza extract de propolis 20% sub forma de unguent la tratamentul local prin badijonarea papilelor interdentare si a marginii libere gingivale; din 30 bolnavi tratati, 23 s-au vindecat, restul de 7 fiind evident ameliorati, numai dupa 3-4 sedinte.
In afectiunile din grupa glosodiniilor (afectiune relatirara, intalnita mai ales la femeile psihonevrotice) clinicienii din Romania au utilizat propolisul mai ales prin proprietatile sale antimicrobiene, antimicotice, antiinflamatoare si anestezice. Pe langa tratamentul clasic curent, bolnavii au beneficiat de un tratament cu o solutie alcoolica de propolis sub forma de gargara, timp de 10-30 zile. La cele 50 de cazuri astfel tratate s-a observat disparitia fenomenelor subiective si obiective in 16 cazuri (32%), socotite vindecate, in alte 12 cazuri (24%) constatandu-se o ameliorare evidenta subiectiva, in 22 cazuri (44%) neavand nici un efect.
Propolisul sub forma de
aerosoli a fost utilizat pentru dezodorizarea si dezinfectarea cavitatii bucale, cu succes fiind utilizata si asocierea cu antibiotice si/sau corticoizi in tratamentul alveolitelor si cangrenelor pulpare. Pisare(Bulgaria) obtine bune rezultate utilizand propolisul cu electroforeza in tratamentul parodon-topatiilor cronice si in cel al sterilizarii canalelor radiculare dentare.