calitatile recunoscute ale
propolisului prind efectele bio-farmacologice precum cele antibacteriene, antirale, antimicotice, antiinflamatorii, antitoxice, antiproteolitice, anestezice, analgezice, cicatrizante, regeneratoare a tesuturilor, biostimulante s.a. au constituit parametrii conngatori pentru utilizare in unele afectiuni buco-dentare.
Actiunea anestezica foarte puternica a propolisului (de 3,5 ori mai puternica decat a cocainei, de 52 de ori decat a procainei) este folosita sinergie pentru potentarea de 14 ori fata de procaina singura, principiile active provenind din
uleiurile esentiale si solubile in eter, alcool si partial in apa.
Infiltratia locala a unui extract hidro-alcoolic de propolis provoaca o anestezie echivalenta celei obtinute de novocaina 5%, fapt care l-a impus ca anestezic local recomandabil in practica odonto-stomatologica. Solutia alcoolica de propolis 40% se utilizeaza pentru anestezie locala superficiala a mucoasei bucale in cursul tratamentului micozelor si aftelor.In literatura de specialitate se arata ca propolisul exercita o actiune stimulatoare remarcabila asupra procesului de refacere a tesutului conjunctiv sau epitelial. T. Gadoiu si colab. -l 980 raporteaza studiile aprofundate efectuate prin care sustine ca adaugare de propolis la grefonul de os heterolog deproteinizat contribuie la cicatrizarea normala si rapida a tesutului moale si osos. Proprietatile antibacteriene ale propolisului joaca un rol particular in acceptarea grefonului osos. Efectele benefice ale acestui produs al stupului sunt raportate si de B. Marchanova (21 /532) cat si de N. Luca si colab. in 1994 (a se vedea si Apiterapia in Romania, Apimondia).
I.Pisarev si colab. (25/255) obtine bune rezultate prin tratamentul cu propolis (diatermie cu solutie 6-7%) in parodontopatii (oprirea exsudatiei, normalizarea gingiei, consolidarea dintilor luxati), in gingitele hipertrofice sau ulceroase. Se mai semnalizeaza in literatura efectele benefice ale masajului gingival (L. Droganova si colab. -32/550) prin utilizarea preparatului propodent, de asemenea ndecarea pulpei dentare cu extract de propolis standardizat (A. Stoyco si colab. -31/539) cat si tratamentul membranei dentare si mucoasei (L. Ilewit si colab. - 31/526). Asocierea propolisului cu veninul si
polenul a constituit preocuparile experimentale a numeroase grupe de cercetatori (B. Mouchonova-31/532); VarachiuN.-31/540) consolidand eficienta propolisoterapiei in parodontopatii.In chirurgia stomatologica (T. Gadoiu si colab.) s-a utilizat grefe osoase heterolog, deproteinate, in prezenta propolisului drept catalizator biologic, grefa experimentata in diferite osteopatii pentru obturarea catatilor mici si mijlocii la nivelul osului maxilar, aparute ca urmare a extirparii formatiunilor tumorale benigne sau pentru corijarea unor defecte osoase.
S-a afirmat (A. Castel, 1980) ca actitatea antibacteriana a propolisului se datoreste a doua substante antibiotice, galangina si pinocembrina (izolate de Lae si colab., 1969), actitate edenta mai ales asupra cocilor gram poziti, calitate utila in lupta cariei dentare si in parodontopatii.