eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratamente cu legume, fructe si cereale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » aromoterapia » tratamente cu legume, fructe si cereale

Nap


Parti folosite: radacinile, frunzele.
a Principalii constituenti cunoscuti: numeroase saruri minerale

calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sulf; esenta sulfoazotata. iod; arsenic; zaharuri (7,4%); vitaminele A, B, C; in plus, in frunze, fier si cupru.


a Proprietati:

Revitalizant.


Diuretic dizolnt uric.

Antiscorbutic.


Racoritor.

Pectoral.


Emolient.



a Indicatii:



Uz intern:

Oboseala generala.


Litiaza renala.

Guta.


Cistite.

Enterite.


Bronsite, tuse, angine.

Obezitate.


Eczema, acnee.



Uz ixtern:

Degeraturi.


Abcese, furuncule.


Mod de folosire:


Uz intern:


Decoct in apa ori in lapte: 100 g la litru, in afectiunile pulmonare, guturaiuri, angine. Excelent pentru bolnavi in general.
Sirop de nap: aceleasi indicatii. Se pregateste scobind in nap si umplind cavitatea cu zahar. Siropul se formeaza in cite ore. Se administreaza cu lingurita.
Contra eczemei, a acneei: consumul zilnic de putin nap crud. -Napul fiert este foarte digerabil. Se consuma cu folos si crud,


dat pe razatoare, impreuna cu alte cruditati.

Seminte macinate: 6 g intr-o infuzie de tei, contra calculilor, a racelilor.


Uz extern:

Angina: se fierbe un nap mare, taiat in bucati, in 0,5 1 de apa (in gargare).
Degeraturi: se coace in cuptor un nap, necuratat (cu coaja) (este copt cind intra degetul in el). il lasam sa se raceasca usor si il taiem in doua. Frecam degeraturile cu jumatatile lui, presind usor, ca sa iasa sucul.
Accese de guta, abcese, furuncule: acelasi procedeu ca pentru degeraturi.

N.B.
1) Din punct de vedere gastronomic, napul a fost totdeauna apreciat, in ciorbe, pe care le aromatizeaza. "Murarea" napului nu este destul decunoscuta in marile orase, dar, din fericire, ea se mai practica la tara. intr-o vreme in care "marii bucatari" nu stiau ce sa mai nascoceasca pentru a-si lega numele de o noutate culinara, care ar fi fost de ajuns sa-i puna pe fuga pe cei din vechime, o mincare de "nap murat" ar fi in stare sa cucereasca Marele Premiu. Asa s-a intimplat , acum citi ani, cu o ta mare de sfecla, despre care avea sa se pronunte

printre trei feluri foarte sofisticate, Academia Rabelais, din care am cinstea sa fac parte.
Din punct de vedere al sanatatii, napul este prototipul legumei indicata tuturor: tinerilor si batrinilor, sedentarilor, ca si sportivilor si, in acest ultim caz, ma gindesc la bogatia lui minerala care constituie un aderat tonic. in 1971," Generalul Grandjean, Comandantul Scolii Interimare a Sporturilor, la Fontainebleau, mi-a cerut sa fac o expunere despre alimentatia atletilor. "Toti cred, imi spunea el, ca trebuie sa-i indopam cu carne ca sa capete putere". Or fiecare stie, sau ar trebui sa stie, ca daca protidele animale sint necesare, este neaparata nevoie sa facem un larg loc legumelor, fructelor si cerealelor, pentru intretinerea sanatatii si a formei sportive.
In fata a 1 000 de sportivi selectionati, am considerat necesar sa explic de ce indopindu-se cu carne nu realizeaza totdeauna greutatea sau rezultatele dorite, ativ cu culii care se hraneaucuorez nedecor-ticat, cu ierburi de pe taluz, cu nuoc-mam si cu pesie uscat. imi intitulasem conferinta "Pentru a fi un aderat campion, trebuie,sa ai singe de nap"
2) Pentru a scapa de micile asele-de-ziduri (oncicus asolus): sa asezam pe sol napi taiati si scobiti. Ginganiile acelea se vor instala in scobiturile de napi si apoi le vom scutura intr-un s plin cu apa clocotita.



Alte materiale medicale despre: tratamente cu legume, fructe si cereale

Pentru cine nu s-a desprins inca pe de-a-ntregul de anumite daruri ale Naturii, miezul alunei reprezinta una dintre cele mai sanatoase si dintre cele [...]
Proprietati: Foarte nutritivi. Tonic al sistemului nervos. Laxativ a Indicatii: Sportivi, copii. Regimuri hipoazotate: recomand [...]
a Principalii constituenti cunoscuti: vitamine A (0,40 mg la 100g), B1, C; minerale fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu; oligoe [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratamente cu legume, fructe si cereale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile