SPLINUTA
Solidago vrigaurea. Fam. Ranunculaceae.
Denumiri populare: floare-boiereasca, manunchi, smeoaica, varga de aur.
In traditia populara: din frunze si flori se extragea o frumoasa culoare galbena. S-a intrebuintat contra unor tulburari renale si contra hidropiziei.
Compozitie chimica: uleiuri, taninuri, substante amare, saponozide, azulene, acizi, flavonozide (cumarina)
Actiune farmaceutica: diuretic, expectorant, colagog, antiinfectios, antidiareic, calmant, cicatrizant. Diminueaza starea inflamatorie prin calmarea pe care o produce la nivel intestinal.Stimuleaza contractia cii biliare si prin aceasta eliminarea bilei. De asemenea are o marcanta actiune antihemoragica.
Distruge microbii, atat de pe tegumente cat si din organism daca este luata intern, ajuta in toate inflamatiile in special ale aparatului digestiv si urinar, dar si la cel intestinal. Ajuta in cazurile de retentie hidrica prin accelerarea eliminarii urinei si curatirea renala pe care o face. Sunt mai utile in acest caz florile. Cre se vor folosi sub diferite forme.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abces, afectiuni biliare, afte, ascita, bronsite, calculoza biliara, diaree chiar cu sange, enterite, inflamatii intestinale, litiaze renale si biliare, metroragii, nevralgii dentare, rani, retentie hidrica, reumatism, urticarie.
Preparare: o lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma pana la 2 cani din acest ceai in cursul unei zile. Este foarte eficient in cazurile afectiunilor renale, de ca, diaree.
-Se va transforma ta uscata in praf cu ajutorul rasnitei de cafea. Se ia din acest praf o cantitate cat un varf de cutit care se va pune sub limba de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Se va face maximum 14 zile zilnic de trei ori. Ajuta in special la diaree, eliminarea calculilor, caz in care este indicat sa se consume si ceaiuri diuretice din orice alte te, pentru a fi eliminate mai usor.
-Tot pentru pietre se va pune 2 linguri cu flori in 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit de seara pana dimineata. Se mai incalzeste o data dimineata pana va clocoti. Se acopere pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri in litiaze.
La toate acestea daca nu exista diabet se pot indulci ceaiurile cu miere poliflora.
Extern se face ceaiul asa cum am descris ultimul cu 2 linguri de ta.
-Tinctura. 50 g de ta maruntita se va pune la 250 ml alcool, alimentar de 70. Se va tine apoi timp de 15 zile agitand zilnic de 2 ori. Se va strecura apoi. Se iau cate 10 picaturi diluate in apa de trei ori pe zi in afectiunile de mai sus.
Cu aceasta ta se pot face tratamente de lunga durata fara sa prezinte efecte secundare nedorite. Este indicata sa se foloseasca chiar o perioada mai lunga, inclusiv dupa trecerea afectiunii, pentru ca sa nu se produca recidive ale bolilor tratate cu aceasta ta.
Se mai poate folosi in foarte multe alte preparate cu alte te medicinale, fiind foarte activa.
(urgenţă medicală): Amni visnaga, Chondrodendron tomentosum, mărgâritărel, păducel, rostopască; decoct din 20 g coada-racului, 10 g odolean (v [...] |
supraveghere medicală; tratarea ficatului şi a rinichilor; anghinare, avrămească, ceai de Java, ceapă de mare, cicoare, cozi de cireşe, cupa-vac [...] |
SPLINUTA Solidago vrigaurea. Fam. Ranunculaceae. Denumiri populare: floare-boiereasca, manunchi, smeoaica, varga de aur. In traditia popu [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |