eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratamente cu plante medicinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante medicinale » tratamente cu plante medicinale

Candidoza


Candidoza
Candidoza sau moniliaza este produsa de proliferarea unei ciuperci benigne, candida albicans, pe membranele mucoase ale ginului. Este un parazit care in mod normal nu creeaza nici un fel de probleme, iar sporii de candida se gasesc peste tot in prezenta oamenilor. Totusi, in conditii propice, ea se inmulteste rapid pe mucoasele ginului, intestinelor, gurii si pe piele, dand simtome precum depozite albicioase pe limba si o eliminare ginala branzoasa, de culoare alba cu miros acrisor. Pe limba sau in gin se depisteaza depozite albicioase. in faza a doua, sporii se inmultesc si pot trece in forma lor de miceliu sau ciuperca parazitara, care prolifereaza prin extindere si indeaza tesuturile adiacente, producand candidoza. Se estimeaza ca pana la 30 % din populatie sufera de probleme induse de infestarea cu candida.
Candidoza se manifesta printr-o senzatie de usturime si iritare la nivelul organelor genitale externe, iar scarpinatul poate provoca durere si tumefactie. Vaginul si vul capata o culoare rosiatica si sunt inflamate, ceea ce face actul sexual fie dureros fie imposibil, desi contactul sexual este contraindicat cand suferiti de o infectie candidozica. Urinarea poate fi insotita de senzatia de usturime.
Se stie ca folosirea repetata de antibiotice pentru tratarea unor infectii urinare sau de alta natura distruge flora prezenta in mod normal in tractul intestinal, permitand dezvoltarea candidei. Scaderea rezistentei organismului din diverse motive, ca de exemplu prin folosirea steroizilor, a pilulelor contraceptive pe baza de hormoni, precum si medicamentele imunosupresoare deschid calea spre proliferarea candidei. Flora ginala poate fi distrusa si prin folosirea unor produse de igiena intima si a produselor de toaleta parfumate. Diabetul este o cauza posibila a candidozei persistente, iar stresul, supararea, lipsa de somn si dieta deficitara sunt alti factori care predispun la imbolnavirea de candidoza.
Candida se poate extinde la intestine, dand simptome precum diaree, distensie abdominala, flatulenta si stare de greata, si exista o legatura stransa intre candida ginala si cea intestinala. Se crede ca in faza a doua, adica in forma ei de miceliu, candida poate penetra captuseala intestinelor, creand o poarta de intrare in sange a unor particule de mancare insuficient digerate, lucru care poate duce la un asalt asupra sistemului imunitar si poate fi cauza multor intolerante alimentare sau ALERGII. Deseurile toxice produse de candida pot fi si ele absorbite in sange, afectand in special creierul.
Multe simptome au fost atribuite infestarii cronice cu candida, inclusiv urmatoarele: depresie, anxietate, iriilitate, arsuri epigastrice, letargie, ALERGII la alimente sau factori de mediu in special cele asociate cu drojdiile, acnee, migrene, dureri articulare, CISTITA recidinta, menstre dureroase ( ina 57), sindrom premenstrual ( ina 44), si VAGINITA RECIDIVANTA. Este considerata una din cauzele unor boli ginecologice precum endometrioza ( ina 64) si poate agra simptomele de menopauza ( ina 209). in asociere cu un sistem imunitar deficitar, este implicata in multe cazuri de sindrom al oboselii cronice (ina 268). (Legatura dintre multe din aceste simptome si candida a fost constatata in practica medicala, dar parerile doctorilor privind acest subiect sunt inca rezerte.)
Candida poate fi foarte refractara la tratament si adesea reapare. Raspandirea ciupercii in intregul organism este cunoscuta sub denumirea de candidoza sistemica si indica o afectare severa a sistemului imunitar. Candidoza sistemica este rara si impune neaparat spitalizarea pacientei, fiind deseori o complicatie care apare la pacientii cu SIDA.
Diagnosticare candidozei se face prin luarea unei mostre de secretie ginala si cultura de materii fecale. (Nota: candida nu este prezenta in intestin decat in faza a doua a infectiei, cand deja a inceput sa se raspandeasca in organism.) Diagnosticul de candidoza se pune pe baza anamnezei si a rezultatelor analizelor de laborator. {Nota: puteti avea candidoza fara sa prezentati nici un fel de simptome.) Tratamentul alopat consta in antifungice ca Nistatin si Canestan aplicate in gin. Nistatinul si un antifungic mai puternic, Diflucan, se administreaza si pe cale orala, de regula timp de mai multe luni, dar nu se recomanda utilizarea prea indelungata a acestora, din cauza efectelor negative asupra ficatului. Antifungicele mentionate mai sus sunt eficiente, dar daca nu se trateaza cauza de fond sau daca infectia cu candida este veche, boala recidi rapid. Este deosebit de important sa reglati dieta si sa resiliti echilibrul florei intestinale si ginale ( mai jos). Si acest proces poate dura mai multe luni de zile, dar cu un efect benefic de mai lunga durata.

Candida prospera in prezenta unor alimente care contin zahar si drojdii, intr-un mediu alcalin, iar experienta clinica indica faptul ca evitarea acestora poate ameliora boala si in multe cazuri chiar trata. (Vezi "Dieta anticandidozica", ina 349.) Adeseori pacientii infectati cu candida poftesc la aceste alimente care duc la inrautatirea situatiei, precum paine, zahar, branza si alcool, si desi se simt mai bine dupa ce le mananca, urmeaza imediat reversul, adica se simt mai rau. Se recomanda o dieta cu un continut mai mare de fibre decat cel normal, mai ales fibre din tarate de oz, pentru a accelera tranzitul intestinal.
Antifungicele pot fi evitate prin repopularea intestinelor si a ginului cu bioculturi de lactobacillus, care se gaseste in iaurtul natural, si care furnizeaza organismului bacterii simbiotice, care maresc aciditatea si contracareaza inzia ciupercii. Nota: daca vreti sa faceti aplicatii intraginale cu iaurt, ideal este sa o faceti dupa spalaturi cu te medicinale, astfel incat lactobacillusul sa poata recoloniza ginul. Puteti introduce iaurtul in gin cu degetul sau cu o lingurita sau un aplicator folosit pentru creme ginale sau il puteti dilua cu apa si folosi sub forma de spalaturi ginale. Evitati lenjeria intima din nailon si colantii, care mentin exact mediul cald si umed in care candida prolifereaza cel mai bine. Si deoarece se transmite prin contact sexual, si partenerul dumneavoastra trebuie sa faca tratament cu aplicatii locale externe, chiar daca nu prezinta nici un fel de simptome. Prezertivele ofera protectie doar intr-o oarecare masura. Este important sa faceti din nou analiza secretiei ginale la o saptamana dupa terminarea tratamentului pentru a vedea daca infectia s-a vindecat.Incercati sa imbunatatiti starea generala a sanatatii, pentru a ameliora sistemul imunitar. Tratati- ALERGIA, daca suferiti de asa ce. Deoarece candidoza intestinala are legatura cu starea de toxicitate a intestinului si cu o proasta excretie, in cazurile rebele de candidoza se recomanda curatarea colonului.


Tratament cu te medicinale:

Scopul initial este de a reduce candidoza la forma ei non-inzi. Apoi, este necesara o fitoterapie de tip holistic, pentru a elimina complet boala. Plantele recomandate sunt: trifoi rosu, echinacea, barba-ursului (Usnea barbata), Golden Seal (Hydrastis canadensis), usturoi, brusture, radacina de papadie, sub forma de te uscate combinate in infuzie sau decoct. Dozaj: 100 g pe saptamana, o cana de trei-patru ori pe zi. in aceasta afectiune, cel mai bine este sa evitati tincturile pe baza de alcool. Unele din aceste te se gasesc separat sub forma de lete. Vindecarea poate dura intre una si sase luni, in functie de vechimea infectiei.
Pentru informatii suplimentare, "Instructiuni de utilizare a telor medicinale pentru tratarea sindromului oboselii cronice", ina 293.


Spalaturile ginale

Pentru tratament local, faceti mai intai spalaturi cu suc de lamaie ca sa modificati pH-ul ginal; uneori acest remediu duce la vindecarea unei infectii candidozice usoare. Puneti 10 ml de suc de lamaie in o jumatate de litru de apa, dar faceti- apoi si tratamentul cu lactobacillus. Daca acest tratament nu ajuta, faceti spalaturi cu te medicinale sau introduceti- in gin ovule pe baza de te medicinale. Puteti folosi te uscate sau tincturi pentru spalaturi si pulbere de te sau tincturi pentru ovule ( inile 30-31).
Faceti spalaturi cu parti egale de tinctura de musetel, galbenele, Golden Seal (Hyrdrastis canadensis) si cimbru, la care adaugati o picatura de ulei esential din arborele ceai, diluat in cincisprezece parti de apa (la inceput o sa piste, dar senzatia dispare repede). Daca folositi te uscate, combinati-le si faceti o infuzie, apoi adaugati uleiul din arborele de ceai. Faceti doua-trei spalaturi pe zi, in functie de severitatea infectiei, pana la rezolrea problemei (doua-trei saptamani, de regula).

Ovulele
Se fac din ulei de musetel, galbenele, cimbru si arborele de ceai adaugate in unt de cacao ( ina 30). Se topesc in gin, eliberand gradat principiile benefice ale telor si cel mai bine este sa le puneti peste noapte. Folosit local, unguentul de galbenele la care se adauga ulei din arborele de ceai, 5 picaturi la 50 g, este antifungic si calmant. Folositi-I pentru aplicatii locale de doua-trei ori pe zi.
(Ovule si creme cu ulei din arborele de ceai puteti cumpara fara reteta medicala.)
Nota: Uleiurile esentiale sunt foarte eficiente in doze mici si deci trebuie folosite in dilutie de sub 1 % pentru a evita arsurile membranelor.

Suplimente
Verificati ca suplimentele sa fie hipoalergene si nu pe baza de drojdii.
Vitamina C: 500 mg pe zi timp de una pana la cinci saptamani, pana


dispare infectia.

Vitamina B complex: 50 mg pe zi, inclusiv vitamina Bs (acid


pantotenic): 200 mg pe zi.

Vitamina E: 400 UI pe zi.
Vitamina A sub forma de beta-caroten: 10 000 UI sau 6 mg pe zi.
Biotin: 200 mcg pe zi (transformarea candidei in miceliu esteInfluentata de carenta de biotin.)


Zinc: 30 mg pe zi.

Usturoi: 1 capsula sau leta pe zi.
Probiotice sau lactobacillus acidophilus sub forma de capsule sau
pulbere: o capsula sau 1 gram de trei ori pe zi, sau mancati un pahar
mare de iaurt. (Lactobacillus se gaseste si in ovulele gata preparate.) Nota: Dupa o cura de spalaturi ginale, luati lactobacillus timp de una-doua saptamani pentru a reface flora intestinala.
Uneori, in cazurile de candidoza rebela, se foloseste acidul caprilic, un derit din uleiul de nuca de cocos. Cereti sfatul unui fitoterapeut in privinta dozei. Trebuie luat impreuna cu un supliment zilnic de multivi-taminesi multiminerale.Incercati suplimentele timp de patru-sase saptamani sau si mai mult, daca infectia reapare sau daca suferiti de candidoza de mult timp.


Desensibilizare potentata enzimatic

Daca aceste masuri naturale nu dau rezultate, uneori poate fi indicata desensibilizarea potentata enzimatic, mai ales daca sunteti multialergica. Complexul enzimatic ajuta, iar efectul acestei proceduri este acela de a stimula sistemul imunitar. O solutie foarte diluata de substanta este injectata subcutanat si multi pacienti spun ca resimt beneficiile acestei metode. Desensibilizarea se poate face si prin metoda homeopata, care consta in administrarea pe cale orala a unei doze foarte diluate de candida, dupa care se iau suplimentele indicate mai sus.



Alte materiale medicale despre: tratamente cu plante medicinale

Pentru tratamentul specific, vezi 'Depresie post-partum\", pagina 165, 'Probleme emotionale in timpul sarcinii\", pagina 118) si 'Depresia de menopauz [...]
Pentru tratamentul specific, vezi 'Probleme emotionale in timpul sarcinii\" (pagina 135), 'Probleme emotionale de menopauza\", pagina 220. Anxietat [...]
Ingrediente: zece smochine uscate, o cana de apa fiarta, o jumatate de cana de lapte fierbinte si o lingurita de zahar. Preparare: taiati smochi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratamente cu plante medicinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile