eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Plante adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene

Functia cardiovasculara


Sistemul cardiovascular include inima (prefixul cardio), sangele, vasele de sange (sistemul vascular) si circulatia. Inima este cel mai activ organ al corpului, aflat sub un constant stres mecanic. Fiecare celula din corp depinde de circulatia sanatoasa a sangelui pentru a furniza oxigen si hrana si pentru a indeparta dioxidul de carbon si toxinele. Pierderea unei circulatii adecvate poate determina deteriorarea tesuturilor (ischemia) si are drept consecinta numeroase tipuri de boli.
Sanatatea sistemului cardiovascular este extrem de importanta. Tulburarile cardiovasculare majore includ infarctul miocardic (atacul de inima), ateroscleroza si atacul cerebral. Boala de inima este principala cauza a mortii in Statele Unite, iar atacul cerebral se afla pe locul al treilea. Factorii de risc ai ambelor includ tensiunea arteriala ridicata, obezitatea, nivelul crescut al proteinei C reactive si nivelurile crescute de colesterol LDL.
Milioane de oameni iau medicamente prescrise precum Lipitor, Zocor, Pravachol, Mevacor si Crescor pentru a scadea nivelurile colesterolului. Prescrierea acestor medicamente se bazeaza pe ipoteza ca nivelurile crescute de colesterol provoaca atacurile de inima. Din pacate, efecte secundare grave au fost raportate cu prire la aceste medicamente care sunt prescrise in scopuri preventive.
Reducerea colesterolului poate fi obtinuta, in unele cazuri, fara medicamente, iar adaptogenele pot fi de ajutor. Numeroase adaptogene, atunci cand sunt folosite cu schimbari de dieta, exercitiu fizic si suplimente alimentare, pot ajuta la reducerea nivelurilor colesterolului.


Adaptogene pentru sanatatea cardiovasculara

Cele mai multe adaptogene nu sunt tonice cardiovasculare nespecifice, insa ele au numeroase efecte care sunt benefice, incluzand normalizarea tensiunii sanguine, protectia vasculara si usoare insusiri de fluidizare a sangelui, prin aceasta diminuandu-se probabilitatea atacurilor cerebrale. Unele pot diminua nivelurile colesterolului lipoprotein cu densitate scazuta (LDL) si lipoprotein cu densitate foarte scazuta (VLDL) si protejeaza impotriva vatamarii produse de medicamentele cardiotoxice. in plus, adaptogenele tind sa intensifice utilizarea oxigenului cardiac si sa intareasca usor mitocondria cardiaca.
> Urmatoarele adaptogene ajuta la protejarea inimii (sunt cardioprotectoare): ginsengul american, amla, ashwa-gandha, ginsengul asiatic, astragalus, cordyceps, eleuthero, jiaogulan, reishi, rhaponticum, rhodiola si schisandra. Numeroase nerne si nootropice au de asemenea efecte cardioprotectoare si cardiotonice, in special gherghinul, rozmarinul, floarea de tei si talpa-gastei.
> Colesterolul poate fi usor redus prin folosirea acestor adaptogene: ginsengul american, amla, ginsengul asiatic, cordyceps, eleuthero, he shou wu, busuiocul sfant, jiaogulan, lemnul-dulce, lycium, reishi, rhaponticum, rhodiola si shilajit. > Urmatoarele adaptogene regleaza tensiunea sanguina: astragalus, cordyceps, busuiocul sfant, jiaogulan si reishi.

Observatii adaptogene
a Cu toate ca nu este dovedit clinic, ginsengul american poate ridica nivelul lipoproteinelor cu densitate ridicata (HDL - colesterolul bun) in timp ce reduce nivelurile totale ale colesterolului.
a Ashwagandha, luata sub forma de pudra in lapte sau amestecata, este bogata in fier si poate trata anemia deficienta in fier.
a Astragalus este folositor pentru tratarea persoanelor cu anghina si usoara insuficienta cardiaca congestiva.
a Cordyceps favorizeaza sistemul vascular, ajuta la reglarea tensiunii sanguine si intareste muschiul inimii.
a Dang shen este folosit pentru cladirea sangelui (xue). Studiile arata ca aceasta radacina nu numai ca intensifica absorbtia nutrientilor, ci de asemenea sporeste numarul globulelor rosii din sange si continutul de hemoglobina.
a in studiile clinice, eleuthero a aratat ca ajuta la alinarea simptomelor anghinei si scade nivelurile colesterolului LDL si ale trigliceridei. Este putin probabil sa provoace suprastimulare si poate fi luat de-a lungul unor perioade de timp indelungate.
a liaogulan reduce nivelurile de colesterol LDL si VLDL si trigliceride, reduce usor tensiunea sanguina, inhiba aglomerarea trombocitelor si imbunatateste functia cardiaca. Este ideala folosirea insotita de dieta si exercitiu fizic, pentru a reduce sansele unui atac de inima sau cerebral la persoanele cu numerosi factori de risc cardiac.
a Lycium consolideaza vasele capilare, venele si arterele din intregul corp. Poate fi utilizat la tratarea sau prevenirea venelor varicoase, a venelor paianjen, a mainilor sau a picioarelor reci, a neuropatiilor diabetice (deteriorarea nerlor determinata de diabet) si a aterosclerozei (ingustarea arterelor).
a Reishi a fost eficace pentru imbunatatirea functiei cardiovasculare. Folosirea regulata scade nivelurile colesterolului LDL si VLDL si ale trigliceridelor, inhiba aglomerarea trombocitelor si scade usor tensiunea arteriala. In studiile clinice, aceasta reduce durerea cardiaca (anghina), arit-mia (bataile neregulate ale inimii) si ajuta la preintampinarea arteriosclerozei (intepenirea arterelor).
a Rhodiola prene deteriorarea cardiaca indusa de stres, aritmia si imbunatateste goarea muschiului inimii.
a Schisandra are un efect amfoteric (normalizator) asupra tensiunii arteriale, scazand tensiunea arteriala ridicata si ridicand tensiunea arteriala scazuta.



Alte materiale medicale despre: plante adaptogene

a) Valori fiziologice: 1. Productia de T4 este de aproximativ 90 mg/zi. 2. Productia de T3 este de aproximativ 30 mg/zi. 3. Nivelele normale al [...]
a) Valori fiziologice: 1. Productia de T4 este de aproximativ 90 mg/zi. 2. Productia de T3 este de aproximativ 30 mg/zi. 3. Nivelele normale al [...]
Sistemul digestiv cuprinde gura, esofagul, stomacul, ficatul, pancreasul, intestinul subtire, colonul si rectul. Digestia este adesea afectata de stre [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre plante adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile