Este consecinta unui abces peri
anal deschis spontan (mai ales) sau terapeutic.
Dupa traiect se disting fistule anale simple si complexe cu varietatile complete sau incomplete. Fistulele incomplete sint oarbe interne sau oarbe externe. Fistulele complete se clasifica in functie de raportul traiectului cu sfincterul anal : fistule intrasfincteriene (subcutaneomucoase), fistule transsfincteriene si fistule extrasfinc-teriene (. 64).
Tratamentul fistulelor perianale este exclusichirurgical si consta in extirparea completa a traiectului sau traiectelor fistuloase. evitind incontinenta anala. Desfiintarea traiectului fistulos se face
printr-o sectiune de-a lungul traiectului, realizind o plaga plata care se vindeca din profunzime spre suprafata.In cazul fistulelor intra- si trans-sfincteriene sectiunea respecta total, respectipartial sfincterul, fapt ce ii asigura o functionalitate buna. In cazul fistulelor extrasfincteriene se ajunge la o sectiune completa, intr-un punct, a circumferintei sfinc-terului dar rezultatele clinice arata si in acest caz o functionalitate buna sfincteriana. Sectiunea dubla a sfincterului in caz de fistule bilaterale sau excizia lui partiala duc la instalarea unei incontinente anale.