Cantitatea de hemoglobina redusa circulanta este crescuta [> 50g'l (> 5g/di)J, ducind la colorarea in albastrui a pielii si/sau a mucoaselor.
CIANOZA CENTRALA
Datorata hiposaturarii arteriale De obicei este vi/ibila alunei cind saturatia arteriala csu.- 85% sau mai mica. Cianoza poale ramine nedelectala pina la saturatia de 75%. in special la persoanele cu piele inchisa la culoare.
Cauze de cianoza
Cianoza centrala
.1. Saturatie arteriala cu oxigen scazuta
/. Presiune atmosferica scazuta altitudine mare
2. Disfunctie pulmonara
a. hipontilatie alolara
/>. inegalitati intre ntilatia si perfuzia pulmonara (perfuzia alolelor
liipontilate) c. afectarea di fu/iei oxigenului
3. Sunturi anatomice
o. Anumite tipuri de boala cardiaca congenitala h. Fistule arterio-noase pulmonare c. Mici sunturi intrapulmonare multiple
4. Hemoglobina eu afinitate scazuta pentru oxigen
B. Hemoglobine anormale
/. Methemoglobinemia - creditara, dobindita
2. Sulfhemoglobinemia dobindita
3. Carboxiliemoglobincmia (nu este cianoza propriu-zisa)
Cianoza periferica
A. Debit cardiac scazut
B. Expunere la frig
C. Redistribuirea fluxului sanguin la extremitati
D. Obstructie arteriala
E. Obstructie noasa
1. Dis/uncfiepulmonara: Alole insuficient ntilate sau tulburarea difuziunii oxigenului; cel mai frecnt in pneumonii, edem pulmonar si boala pulmonara cronica obstrucliva.
2. Sunt vascular anatomic: Suntarea singelui nos desaturat in circu latia arteriala, prin
boli cardiace congenitale sau tistula AV pulmonara.
3. Scaderea oxigenului inspirai: Cianoza poale aparea in ascensiuni la altitudini peste 2400 m.
4. Hemoglobine anormale: Methemoglobinemia. sulfhemoglobinemia si henioglobinele mutante cu afinitate scazuta pentru oxigen.
CIANOZA PERIFERICA Apare ia saturatie arteriala cu 02 normala, cu utilizare crescuta a Ot din singele capilar datorita scaderii locale a fluxului sanguin. Vasoeonsirictia datorata expunerii la Big, debil cardiac scazut (in soc, cap. 28) sau boli vasculare periferice (cap. 86) cu obstructie arteriala sau vasospasm (elul 16-l).
ABORDAREA PACIENTULUI
a Chestionar asupra duratei (cianoza de la
nastere sugereaza boala cardiaca congenitala) si expunerii la substante toxice (medicamente sau substante chimice care pot duce la formarea de hemoglobine anormale).
a Diferentierea cianozei centrale de cea periferica prin examinarea patului unghia), a buzelor si mucoaselor. Cianoza periferica poale disparea la usoara incalzire a extremitatilor.
a Se va rifica prezenta degetelor hipocratice; degetele au un aspect de maciuca, prin
hipertrofia falangei distale. Degetele hipocratice pot fi congenitale, idiopatice sau dobindite. si sint prezente in diferite afectiuni. Combinatia degete in maciuca si cianoza este frecnta in bolile cardiace congenitale, si apare uneori in boli pulmonare (abces pulmonar, sunt AV pulmonar), dar nu in boii pulmonare obstructi necomplicate.
a Se va examina toracele pentru depistarea unei boli pulmonare, a edemului pulmonar sau a suflurilor asociate cu boli cardiace congenitale.
a Daca cianoza este localizata la una dintre extremitati, se va evalua o entuala obstructie vasculara periferica.
a Se va extrage singe arterial pentru masurarea saturarii sislemicc cu O2. Se repela cu pacientul inspirind 02 100%; daca saturatia nu creste la > 95%. este posibila prezenta suntului intravascular, cu scurtcircuitarea plaminilor (de ex. sunturi intracardiace dreapta-slinga).
a Se va evalua prezenta henioglobinelor anormale prin electroforeza hemoglobinei si masurarea nilului de methemoglobina.