eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Fracturile mainii


Fracturile metacarpienelor. Acestea necesita manipulare numai daca exista o deplasare majora. Cel mai frecnt este afectat metacar-pianul V, deseori dupa o lovitura cu pumnul. Imobilizare pana la 10 zile intr-un bandaj de lana si tifon este de obicei suficienta, cu incurajarea miscarii degetelor dupa primele 2-3 zile. Perioade mai lungi de imobilizare cu atela sau bandaj in "manusa de box" pot duce la redoare. Trimite orice fracturi cu deformare rotationala evidenta (o decizie clinica, nu radiologica) pentru ca acestea pot da invaliditati. Fracturile rotationale sau fracturile rotationale sau fracturile 2. 2 metacarpiene necesita de obicei fixare operatorie cu placa cu suruburi.
asAtentie la plagile deasupra articulatiilor metacarpofalangiene - acestea provin deseori de la dintii victimei lovite, sunt muscaturi contaminate, si pot comunica cu articulatia.
Fracturile falangei proximale. Fracturile spirale sau oblice aparute in aceasta zona sunt in general asociate cu o deformare rotationala - care trebuie corectata. Deseori, singura posibilitate de a o face corect este prin reducere si fixare deschisa.
Fracturile falangelor intermediare. Acestea trebuie manipulate si imobilizate in flexie pe o atela flexibila de metal, iar degetul afectat trebuie legat de cel cin. Scopul este de a controla rotatia, care poate interfera cu flexia ulterioara a degetului.
Fracturile falangelor terminale pot fi cauzate de leziuni de zdrobire si sunt deseori cominuti. Daca sunt inchise, simptomele pot fi ameliorate prin trepanarea unghiei pentru a reduce edemul (poate fi utilizat ca perforator un ac intradermic, sau unghia poate fi perforata cu o clema de hartie incalzita la flacara de parafina).In caz de amputatii partiale ale varfului degetului, pot fi necesare grefe cutanate despicate din eminenta tenara.

Degetul in nicovala. Varful degetului cade din cauza avulsiei insertiei tendonului extensor pe falanga terminala. Daca tendonul smuls cuprinde si o bucatica de os, uniunea este mai usoara - cu o "atela pentru deget in nicovala" de plastic sau o simpla spatula de lemn (cu fetru adeziv) care tine falanga terminala lipita in extensie. Se mentine 6 saptamani. Daca extensia activa ramane limitata, poate fi necesara artrodeza interfalangiana. Prognosticul este mai prost in cazul cand se intarzie imobilizarea, si la cei > 50 ani.
Policele crescatorului de pasari. Este numit astfel din cauza rupturii ligamentului colateral ulnar al articulatiei metacarpofalangiene a policelui, in timpul abductiei fortate a policelui care are loc la sucirea gatului unui fazan. Aceeasi leziune este descrisa si la schiorii de slalom care cad si isi prind policele in legatura betelor ("policele de la poalele dealului"). Diagnosticul poate fi dificil pentru ca policele este dureros de examinat dar trecerea cu derea a acestei leziuni poate condamna pacientul la slabirea pensei digitale - injecteaza 1-2 ml lignocaina 1% simpla in jurul ligamentului pentru a facilita examinarea. Aproape intotdeauna capetele ligamentului sunt intoarse catre interiorul articulatiei, si cea mai buna rezolvare este interntia si reparatia deschisa.



Alte materiale medicale despre: Ortopedie

Pelvisul este ca o armuri: dupa ce se rupe ai mai multa grija de ceea ce contine decat de el insusi.1 Datorita structurii inelare a pelvisului, fract [...]
Cauze predispozante. Alinierea articulara defectuoasa, de ex. deformarea in valgus; scaderea suprafetei de contact articular (de ex. subluxatie in lux [...]
Cel mai "strans contact" intre maduva si canalul medular este in portiunea toracica; aceasta regiune are si cel mai sarac aport sanguin. Acesti doi fa [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ortopedie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile