Aminteste-ti ca gatul poate iradia
durerea prin C5 in regiunea del-toidiana si prin C6, C7 si C8 la marginea superioara a scapulei. Iradierea diafragmatica prin C3 poate cauza
durere in varful umarului.
Rupturile coifului rotatorilor. Rupturile tendonului supraspinosu-lui (sau subscapularului si infraspinosului adiacenti) pot fi datorate leziunilor degenerative sau, mai rar, unui traumatism brusc (de ex. o cadere). Rupturile partiale cauzeaza un arc dureros ( mai jos); rupturile complete limiteaza abductia umarului la cele 45-60A asigurate de rotatia scapulei. Daca bratul este abdus pasiv mai mult de 90A, se instaleaza contributia deltoidului la abductie, care dene posibila din acest punct. Sunt prezente toate miscarile pasive. Durerile sunt simtite la varful umarului si in bratul superior; apare durere la palparea sub acromion. Explorari: eclio-grafia, MRI, sau artrografia arata comunicarea intre capsula articulara si bursa subacromiala. Tratament: reparatia tendonului poate fi eficace, mai ales daca este facuta precoce.
Sindromul arcului dureros. Reprezinta durere la abductia intre 45A si 160A. Cauze ale durerii la abductie:
1. Tettdinita supraspinositlui sau ruptura partiala a tendonului supra-spinosului dau durere reprodusa la presiunea asupra bratului partial abdus. Varsta tipica: 35-60 ani. Numai o parte au arc dureros (altii au dureri progresive intensificate pana la abductia completa), motiv pentru care termenul de sindrom de lore dene din ce in ce mai acceptat.1 Tratament: fizioterapie cu miscari active ale umarului; AINS, de ex. naproxen 250 mg/ 8 h po pe; injectii cu corticoizi in bursa subacromiala, de ex. triamci-nolon acetonic 40 mg cu anestezie locala; acromioplastie artroscopica.
2. Tendinita calcifianta: Varsta tipica: 25-55 ani. Exista o inflamatie acuta a supraspinosului. Durerea este maxima in timpul fazei de resorbtie. Tratament: fizioterapie; AINS; injectii cu corticoizi. Rareori, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a inlatura calciul.
3. Artroza articulatiei acromioclaculare (
artroza AC). Este frecventa. Tratament: injectiile cu corticoizi sunt deseori utile. Poate fi necesara excizia capatului lateral al claculei.
Tendinita capului lung al bicepsului. Durerea este simtita in
umarul anterior si este caracteristic agravata de contractia fortata a bicepsului. Tratament: anti-inflamatorii. Injectarea de hidrocortizon in tendon poate ameliora simptomele dar se risca ruptura tendonului.
Tehnica: p. 738.
Ruptura capului lung al bicepsului. Apare un disconfort dupa ce "s-a rupt ceva" la ridicarea sau impingerea unei greutati. Apare o "minge" de muschi la flexia cotului. Tratament: Reparatia este rareori indicata, intrucat functionalitatea este pastrata.
Umarul inghetat. Poate urma unui traumatism modest, la varstnici. Durerea poate fi severa. Miscarile active si pasive sunt reduse. Abductia la 90A nu este posibila.
Tratament: AINS; injectii intraarticulare cu corticoizi, fizioterapie pentru incurajarea miscarii si manipularii, toate pot fi folosite. Vindecarea poate dura 2-3 ani. Se poate asocia cu spondiloza cercala, avand ca rezultat o restrictie mai globala a miscarii.
Artroza umarului. Nu este la fel de frecventa ca gonartroza sau coxartroza. Procente ridicate de ndecari se pot obtine prin protezarea articulara.