eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Degenerescenta maculara


SIMPTOME
a vedere diminuata sau distorsionata, mai ales la citit.
a pierdere gradata, nedureroasa a vederii centrale precise.
a pete oarbe in campul central al vederii; linii drepte ce par ondulate.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a prezentati oricare dintre simptomele de mai sus si nu ati consultat niciodata un oftalmolog. Cereti medicului dumneavoastra o trimitere.
a prezentati oricare dintre simptomele de mai sus si aveti hipertensiune, diabet sau boli cardiace. Faceti parte dintr-o categorie cu risc crescut pentru forma avansata, umeda, a degenerescentei maculare. Orice anomalie a vederii dumneavoastra este un semn ca s-ar putea sa fi facut boala.
a s-a silit diagnosticul de degenerescenta maculara de varsta si descoperiti apoi pete oarbe in campul zual, materialele tiparite apar distorsionate sau liniile drepte apar ondulate. S-ar putea sa faceti forma avansata, umeda (termenul medical este disciforma) de degenerescenta maculara.
Degenerescenta maculara este cauza principala de pierdere a vederii in Statele Unite, peste 13 milioane de americani prezentand unele semne ale afectiunii. Deoarece simptomele nu apar, de obicei, la persoanele sub 55 de ani, afectiunea este desemnata deseori drept degenerescenta maculara de varsta sau senila (DMS). Daca aveti peste 65 de ani, degenerarea maculara poate sa va afecteze deja vederea centrala, chiar daca majoritatea celor afectati de boala isi mentin functionala vederea laterala (periferica) intreaga ata. Afectiunea apare in doua forme, uscata si umeda. Forma umeda, mai rara, de DMS necesita ingrijiri medicale imediate; orice intarziere a tratamentului poate duce la pierderea vederii centrale.

CAUZE
Degenerarea maculara inseamna cicatrizarea maculei, o zona de circa 1,5 milimetri diametru in centrul retinei. Macula ne da posibilitatea sa citim, sa prim la telezor, sa conducem, sa coasem - orice actitatate care necesita vedere concentrata, precisa. Desi restul retinei poate continua sa prelucreze imaginile de la marginea campului zual, cicatrizarea distorsioneaza sau intuneca partea din imaginea centrala pe care ochiul o transmite la creier.
In forma uscata de DMS, apar mici depozite galbene sub macula, semnaland o degenerare si subtiere a tesutului nervos. Un mic numar de cazuri se transforma in forma umeda sau neovas-culara de DMS, in care vase anormale de sange cresc sub macula. Deoarece din aceste vase se scurg sange si lichide pe retina, celulele retinei mor, determinand incetosari si pete oarbe in campul zual.
Sunteti mai susceptibil la DMS pe masura ce avansati in varsta, mai ales daca exista un istoric al afectiunii in familia dumneavoastra. Ateroscle-roza, diabetul, bolile inimii, hipertensiunea si deficitele nutritionale sunt alti factori de risc.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTICIn cadrul unui examen ocular de rutina, oftalmologul va va inspecta macula. Un procedeu fotografic nedureros, angiografia cu fluoresceina, arata aranjamentul vaselor de sange ale ochiului si poate detecta orice anomalii.


TRATAMENT

Degenerarea maculara nu este reversibila, astfel incat persoanele care fac DMS uscata folosesc in mod caracteristic pentru compensare publicatii cu tiparitura mare si lentile care maresc, pentru actitatile zilnice. DMS umeda poate fi tratata cu succes prin interventii cu laser. Ambele forme raspund pozitiv atat la tratamente oftalmologice, cat si la remedii alternative.


MEDICINA CONVENTIONALA

Forma mai frecventa, de degenerescenta maculara uscata, nu poate fi ndecata, dar se poate impiedica agravarea ei sub ingrijirea unui oftalmolog. Pentru forma umeda, un procedeu chirurgical numit fotocoagulare cu laser distruge vasele de sange imperfecte crescute sub macula, oprind efectele de distrugere a vederii. Acest procedeu trebuie facut inainte ca scurgeri din vasele anormale sa provoace leziuni ireversibile.


MEDICINA ALTERNATIVA

Bazandu-se pe capacitatile si functiile naturale ale organismului, tratamentele alternative incearca sa refaca deficitele nutritionale ce pot afecta macula.


FITOTERAPIE

Colagenul, una dintre cele mai abundente proteine din organism, joaca un rol important in mentinerea puterii si functiei tesutului retinian. Structura de colagen a retinei poate fi intarit luand zilnic 100 mg de extract de afin (Vaccinium myrtillus).
Gingko uscat (Gingko biloba) - 40 mg de trei ori pe zi - poate proteja macula de lezarea de catre radicalii liberi, molecule insile ce se gasesc in organism si care pot vatama celulele.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Multi oameni in varsta au deficite de zinc, care apare in mod normal in concentratii mari in retina, mai ales in macula. Consultati-va medicul in legatura cu administrarea unui supliment de zinc pentru a ameliora protectia maculei de leziuni si a imbunatati precizia vederii. Se spune ca antioxidantii combat efectele negative pe care radicalii liberi le au asupra vaselor sangne retiniene. Pentru a mari aportul de antioxidanti, luati zilnic de trei ori cate 1 000 mg de tamina C, 600 UI de tamina E, 200 mcg de seleniu (etati dozele mai mari) sau 20 mg de beta caroten (tamina A).


CE PUTETI FACE ACASA

Oftalmologul va va sugera publicatii cu tiparitura mare, lupe si alte modalitati care sa va amelioreze vederea. Puteti sa va monitorizati acasa vederea cu o grila Amsler {deasupra).
Mancati mai multe fructe si legume bogate in tamina C, cum sunt citricele, conopida si broc-coli. Luati gustari cu nuci si seminte care contin tamina E. Legumele galbene, continand caroten, ca si ciresele, coacazele si afinele, toate continand flavonide antioxidante, sunt de asemenea considerate utile pentru impiedicarea degenerarii maculei. Reduceti consumul de alcool, tutun si cafea, care pot agrava problemele ochiului.


GRILA AMSLER

Verificati singur daca aveti degenerescenta maculara utilizand aceasta grila Amsler. Puneti aceasta ina pe o suprafata neteda, in plina lumina. Pur-tandu-va ochelarii sau lentilele de contact, aco-periti-va un ochi si priti punctul din centrul grilei, de la o distanta de 30-35 cm; repetati cu celalalt ochi. Daca oricare dintre liniile grilei lipseste sau apare ondulata sau distorsionata, discutati situatia cu un oftalmolog.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a in fazele incipiente, slabiciune progresiva a unui membru, mai ales o mana. a dificultati la mers; slaba coordonare a mainilor; dif [...]
SIMPTOME Scarlatina apare cel mai frecvent la copii. Simp-tomele sale cuprind: a eruptie de culoare rosu aprins sau purpurie, ce debuteaza de obi [...]
ETIOLOGIE Bonvliti burgdorferi, o spiroeheta care necesita conditii speciale de dezvoltare, este agentul cauzal al bolii Lyme. EPIDEMIOLOGIE Boala I [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile