eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Endometrioza


SIMPTOME
a dureri abdominale ascutite inainte, in timpul sau imediat dupa perioadele menstruale.
a dureri abdominale ascutite in timpul actului sexual.
a menstruatii anormal de abundente sau prelungite, mai ales daca produc cheaguri mari si daca dureaza mai mult de sapte zile.
a infertilitate.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a banuiti ca suferiti de endometrioza; un diagnostic corect este esential pentru tratament.In mod normal endometrul, tesutul care captuseste uterul femeii, se gaseste numai in uter. Cu toate acestea, la o femeie care sufera de endometrioza, fragmente microscopice din acest tesut migreaza in afara uterului, se imteaza in alte organe sau tesuturi si cresc aici. Aceste leziuni sau zone de tesut anormal, se dezlta de obicei in interiorul cavitatii abdominale - interesand deseori alte portiuni ale sistemului reproducator, de exemplu ovarele sau peretele muscular al uterului - dar in cazuri rare pot afecta alte organe, cum ar fi plamanii.
Ca si endometrul, tesutul migrant raspunde la hormonii estrogeni si la progesteron prin in-grosare si, apoi, prin sangerare lunara. Dar, deoarece tesutul migrant este incastrat in alt tesut, sangele pe care il produce nu poate scapa si, in final, irita tesutul inconjurator, procand formarea de chisturi, cicatrice si aderente. Acestea pot, in cele din urma, solidariza organele reproducatoare intre ele, astfel incat sa se miste ca o singura masa la manipularea lor de catre un medic.
Cazurile de endometrioza sunt clasificate in minime, usoare, moderate si grave, in functie de marimea leziunilor si de adancimea la care ajung in organele gazda. Simptomele variaza, iar circa 10% dintre paciente nu au nici un simptom noil. Altele prezinta cicluri anormal de abundente si/sau prelungite si dureri abdominale ascutite in timpul contactului sexual. Endometrioza explica 30-40% din infertilitatea feminina. La femei capabile de conceptie, simptomele pot diminua sau disparea in timpul sarcinii, dar pot reveni un an sau doi mai tarziu.
Endometrioza afecteaza cel mai frecvent femei intre 30 si 50 de ani; ea inceteaza de obicei la menopauza, o data cu declinul marcat al productiei de estrogeni.

CAUZE
Cercetatorii nu stiu exact cum ajunge tesutul endometrial in alte parti ale corpului. O ipoteza implica o afectiune cunoscuta ca menstruatie retrograda sau inversa. in mod normal, in timpul menstruatiei portiuni din captuseala uterina desprinsa parasesc uterul prin colul uterin si vagin. Dar in menstruatia retrograda fragmentele de en-dometru se scurg inapoi in trompele uterine si pot fi transportate in cavitatea abdominala, procand endometrioza. intr-adevar, medicii au gasit ca endometrioza apare mai frecvent la femei cu afectiuni fizice care maresc menstruatia retrograda, de exemplu obstructii vaginale si cervicale.
Exista controverse daca utilizarea tampoanelor vaginale poate proaca scurgere retrograda. Probele par sa sugereze ca nu, dar unele femei care au endometrioza evita tampoanele, doar pentru a fi in deplina siguranta. ( si Soc toxic, pentru indicatii de utilizare a tampoanelor vaginale.)
In rarele cazuri de endometrioza care afecteaza plamanii sau alte tesuturi situate la mare distanta de uter, cercetatorii presupun ca fragmentele endometriale ratacite calatoresc prin curentul sangvin sau prin sistemul limfatic, desi nimeni nu stie exact cum se intampla aceasta.
O alta ipoteza sugereaza ca tesutul endometrial migreaza de obicei in afara uterului, dar da nastere endometriozei doar la femei care au o problema a sistemului imun care impiedica organismul sa distruga fragmentele migrate.

In ciuda incertitudinii privind mecanismele specifice din spatele endometriozei, cercetatorii au gasit o serie de factori de risc. Faptul ca afectiunea tinde sa apara in familii sugereaza ca influenta genetica ar putea juca un rol. Studiile au aratat, de asemenea, ca endometrioza apare mai frecvent la femeile care au un ciclu menstrual mai scurt decat normal sau un flux mai lung decat normal. Femeile care au mai putin de 25 de zile intre cicluri sau care au menstre durand mai mult de 7 zile au risc de doua ori mai mare de a face endometrioza. Probe recente indica, de asemenea, ca o posibila cauza expunerea la dioxina, o substanta chimica industriala.
Pare sa nu existe o relatie directa intre dimensiunea leziunilor si gravitatea durerilor pelvine. Unele femei cu leziuni mici raporteaza dureri debilitante, in timp ce altele cu leziuni extensive nu au simptome. Durerea provine, probabil, din cicatrizarea si iritatia produse de sangerari sau din invazia sau cresterea tesutului endometrial pe un nerv.
Modul in care afectiunea proaca infertilitate este, de asemenea, neclar, dar nu pare sa existe o legatura cu gravitatea cazului; multe femei cu leziuni mici sunt infertile. Unii investigatori cred ca tesuturile endometriale deregleaza procesul ovulatiei. Tesutul endometrial migrant poate, de asemenea, impiedica trecerea oului prin trompele uterine, interferand cu cilii responsabili de miscarea oului. Alte cercetari sugereaza ca tesutul endometrial migrant secreta substante chimice care creaz.1 un mediu ostil fertilizarii.

TRATAMENT
Endometrioza poate raspunde atat la tratamente conventionale, cat si la terapii alternative, variind de la medicatii hormonale si interventii chirurgicale pana la remedii vegetale. Totusi, afectiunea este controlata, nu vindecata; simptomele reapar frecvent la intreruperea tratamentului. Menopauza, de obicei, pune capat simptomelor, dar la femeile care iau estrogeni in timpul si dupa menopauza simptomele pot continua.Intrucat endometrioza recidiveaza si proaca infertilitate deseori, s-ar putea sa doriti sa va alaturati unui grup de sustinere al celor cu endometrioza pentru a obtine ajutor in fata incertitudinilor afectiunii. Multe spitale va pot indrepta spre un grup de sprijin.


MEDICINA CONVENTIONALA

Medicul va face, de obicei, un examen pelvic pentru a elimina alte posibile cauze ale simptomelor dumneaastra. Dar diagnosticul poate fi silit doar prin laparoscopie - examinarea vizuala cu un instrument subtire cu lumina, pe care medicul il insera in cavitatea abdominala printr-o mica incizie. Acest procedeu este, de regula, efectuat sub anestezie generala; pentru a confirma diagnosticul multi medici fac si o biopsie.
Graviditatea este considerata de multi medici a fi un bun tratament pentru femeile care pot concepe si isi doresc un copil. Sarcina amelioreaza simptomele, probabil deoarece opreste temporar ciclurile menstruale. La unele femei endometrioza nu mai reapare dupa nastere. Ca alternativa, medicul va poate recomanda sa luati neintrerupt contraceptive orale, timp de noua sau mai multe luni, producand astfel o pseudosarcina ce intrerupe ciclul menstrual si opreste sangerarea din leziunile endometriale. Acest tratament poate fi eficient, dar nu functioneaza la fel de bine ca sarcina propriu-zisa; simptomele revin frecvent.
Daca administrarea in curs continuu a pilulelor anticonceptionale nu va aduce ameliorarea, medicul va poate recomanda tratament cu andro-geni - hormoni masculini. Medicamenlele cu efect hormonal, cum suntdanazolul si nafarelina, functioneaza prin oprirea ciclului menstrual, impiedicand astfel tesutul uterin sa sangereze. Danazolul are, totusi, efecte secundare masculinizante care pot fi ireversibile, de exemplu cresterea excesiva de par corporal si, rareori, ingrosarea cii, neputand fi luat pentru perioade lungi. De fapt, cu toate aceste terapii medicamentoase, vindecarea completa este rara, deoarece tesuturile endometriale migrante raman atasate de organe si isi pot relua sangerarea lunara la intreruperea tratamentului.

Analgezicele de tipul ibuprofenului si napro-xcnului pot calma disconfortul sau colicile, dar nu afecteaza modificarile ciclice ale tesuturile endometriale migranle, adresandu-se si ele simp-tomelor fara a influenta cauza primara.In cazul in care cresterea tesuturilor este nestapanita, iar tratamentul medicamentos este ineficient, medicul va poate recomanda interventia chirurgicala. Daca este indepartat intregul tesut migrant, simptomele ar trebui sa dispara. Cu toate acestea, unele fragmente de tesut pot ramane si cresc din nou, iar simptomele r recidiva, chiar si dupa histerectomie. Medicul poate combina atunci chirurgia cu tratamentul medicamentos continuu.


MEDICINA ALTERNATIVA

Cele mai multe remedii alternative sunt indreptate spre ameliorarea simptomelor; dar, intrucat ele nu incearca sa influenteze direct leziunile, sunt deseori mai putin eficiente decat tratamente conventionale abile.


PRESOPUNCTURA

Puteti ameliora colicile masand punctul Splina 6, localizat pe interiorul piciorului, la 5 cm deasupra gleznei. Nu utilizati acest punct daca sunteti gravida. ( . 14-l5 pentru mai multe informatii privind localizarea punctelor.)


FITOTERAPIE

Unele formule continand te va pot usura durerile. Cura lupului (Scutellaria lateriflora), black cohosh (Cimicifuga racemosa)s ignama salbatica (Discorea villosa) se pot adresa problemelor hormonale de fond. Valeriana (Valeriana officinalis) va poate ajuta sa va relaxati, dar nu o folositi mai mult de o luna decat la indicatia specialistului, radacina vietii (Senecio aureus) si black cohosh intaresc sanatatea organelor pelvine. Consultati un fitoterapeut pentru formule specifice.

ALIMENTATIE Sl DIETA
Organismul contine substante asemanatoare hormonilor numite prostaglandine care, printre altele, joaca un rol in contractiile musculare si contribuie astfel la colicile menstruale. Consumul de alimente bogate in antiprostaglandine naturale -printre care macroul, sardinele, somonul si tonul -pot, de asemenea, ajuta la reducerea simptomelor. Puteti prefera sa consumati aceste substante nutritive sub forma suplimentelor de ulei de peste si ulei de ficat de cod.
Un supliment zilnic mullivitamino-multimine-ral, continand complexul vitaminic B (50-l00 mg), vitamina E (400-600 UI), calciu (1 000 mg) si magneziu (400-600 mg), poate contribui la echilibrarea nivelurilor de estrogeni si progesteron si la reducerea colicilor menstruale.


CE PUTETI FACE ACASA

a Pe langa un analgezic pentru calmarea durerii, aplicati o perna electrica sau caldura umeda si beti lichide calde pentru a ajuta relaxarea muschilor spastici. Faceti exercitii fizice moderate pentru a creste endorfinele, analgeticele naturale ale corpului dumneaastra.
a Pentru a reduce tensiunea, beti ceaiuri calmante din te, de exemplu din hamei (Hu-mulua lupulus) sau valeriana {Valeriana officinalis).
PREVENIRE
a Evitati expunerea la dioxina, pe care probe recente o incrimineaza in procarea anumitor cazuri de endometrioza.
a Daca utilizati tampoane, schimbaji-le frecvent mai ales cand fluxul este puternic si ganditi-va la posibilitatea utilizarii alternative a tampoanelor cu comprese sanitare; aceste masuri pot contribui la prevenirea fluxului menstrual retro-


grad (invers) unei teorii.

cauza endometriozei, conform

FACTORI DE RISC!
Mai multi factori se coreleaza cu risc crescut de endometrioza. Fiti constienta de probabilitatea mai mare de a face aceasta boala daca:
a aveti o ruda apropiata de sange cu endometrioza, mai ales mama sau o sora.
a ciclul dumneaastra menstrual este constant mai scurt - sub 25 de zile.
a fluxul dumneaastra menstrual la fiecare ciclu este prelungit - peste o saptamana.


a aveti flux abundent la menstruatie.

a utilizati tampoane si le schimbati mai rar de opt ore.


a utilizati un dispozitiv intrauterin (DIU).

a aveti o afectiune medicala care blocheaza sau comprima colul uterin sau vaginul.
a aveti o anomalie congenitala a uterului, de exemplu un uter dublu sau un col dublu.
a ati fost expusa la dioxina.

TESUTUL ENDOMETRIAL

Tesutul uterin numit endometru este eliminat din uter in cadrul procesului menstrual natural. Daca fragmentele de tesut endometrial se imteaza in alte organe din cavitatea pelviana, ele pot creste si se pot irita, procand durere si sangerari anormale. Netratate, cresterile de tesut pot forma in cele din urma chisturi ce impiedica functia organelor reproducatoare.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a episoade recidivante de consum alimentar necontrolat, urmat de purgatie a frica nerealista de a se ingrasa a fluctuatii ale gre [...]
SIMPTOME a scadere semnificativa in greutate. a teama de a nu se ingrasa, chiar in stare de emaciere. a diete si gimnastica excesiva. a [...]
Organismul uman este alcatuit din mii de miliarde de celule care formeaza tesuturile tuturor organelor. Fiecare celula isi are viata ei, care este in [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile